ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Structura creierului influențează comportamentul psihopat

Un studiu de neuroimagistică relevă diferențe structurale și funcționale în zonele creierului asociate cu reglarea emoțională la oamenii cu trăsături de personalitate legate de psihopatii sau comportamente antisociale.

Potrivit unui studiu finlandez, structura și funcția zonelor cerebrale implicate în emoții și reglarea lor sunt modificate atât la infractorii psihopați, cât și la persoanele care funcționează normal, dar care au trăsături de personalitate asociate cu psihopatia.

Psihopatia este o tulburare de personalitate caracterizată prin comportament antisocial persistent, empatie afectată și trăsături îndrăznețe, dezinhibate și egoiste. Trăsăturile antisociale similare sunt, de asemenea, frecvente, dar mai puțin pronunțate, la persoanele care se simt bine psihologic și social. Este posibil ca aceste caracteristici legate de psihopatie să formeze un continuum în care numai caracteristicile extreme conduc la un comportament violent și criminal.

Studiul realizat de Centrului PET Turku, Institutul Karolinska și Spitalul de Psihiatrie pentru Deținuți din Finlanda a examinat structura și funcția creierului la deținuții psihopați și voluntarii sănătoși. Structura creierului a fost măsurată imagistic prin rezonanță magnetică. Participanții au vizionat, de asemenea, filme violente și non-violente, în timp ce activitatea creierului lor a fost monitorizată prin rezonanță magnetică funcțională.

„La infractorii psihopați, densitatea ariilor cerebrale implicate în controlul cognitiv și reglarea emoțiilor a fost compromisă. Atunci când au vizionat filme violente, aceste zone au prezentat reacții mai puternice la psihopați. Într-un eșantion mare de participanți sănătoși la control, trăsăturile legate de psihopatie au fost asociate cu modificări similare în structura și funcția creierului: cu cât o persoană are mai multe caracteristici psihopatologice, cu atât creierul acesteia seamănă mai mult cu creierul criminalilor psihopați”, explică profesorul Lauri Nummenmaa de la Universitatea Turku, Finlanda.

„Schimbările structurale și funcționale din creier au fost concentrate în zonele implicate în emoții și în reglarea lor. Schimbările în activitatea și structura acestor zone pot explica insensibilitatea și impulsivitatea asociate psihopatiei”, spune profesorul Jari Tiihonen de la Institutul Karolinska.

Sursa: https://neurosciencenews.com/psychopahty-neural-basis

Articole recomandate
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

O nouă tranșă de vaccin Pfizer ajunge luni în țară

1 Minute
Luni, 10 mai a.c., România va primi o nouă tranșă de vaccin produs de compania Pfizer BioNTech, care constă în…
ŞTIRI MEDICALE

Consumul de prebiotice reduce nivelul de anxietate

1 Minute
Consumul zilnic de galactoligozaharide (prebiotice cu rol de întărire a sănătății organismului), timp de patru săptămâni, poate reduce nivelul anxietății…
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

UE va aproba noi tratamente împotriva COVID-19

1 Minute
Comisia Europeană intenționează să autorizeze, până în luna octombrie a.c., trei noi medicamente pentru tratamentul împotriva COVID-19. De asemenea, va…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *