ŞTIRI MEDICALE

Studiile arată că cele mai recente vaccinuri împotriva Ebola produc anticorpi de durată la copii și adulți

  • Cele mai noi vaccinuri pentru Ebola au produs anticorpi de lungă durată împotriva virusului și par a fi sigure la copii și adulți.
  • Datele celor două studii au fost publicate recent în The New England Journal of Medicine.
  • 1.400 de adulţi şi 1.401 copii au luat parte la cercetările oamenilor de știință.

Vaccinurile pentru Ebola, dezvoltate de companiile farmaceutice Johnson & Johnson și Merck, au produs anticorpi de lungă durată împotriva virusului și par a fi sigure la copii și adulți, potrivit datelor din două studii publicate recent în The New England Journal of Medicine.

Vaccinurile ambelor companii au produs anticorpi la 14 zile după administrarea primei doze din cele două doze prevăzute, iar acei anticorpi erau încă prezenţi în concentraţii diverse atât la copii cât şi la adulţi la un an după administrarea serurilor, arată cele două studii realizate în Africa de Vest și citate de Reuters.

Vaccinurile au fost concepute pentru a ţinti tulpina Zair a virusului, nu tulpina Sudan, care a cauzat recent o epidemie şi a provocat cel puţin 56 de decese în Uganda.

1.400 de adulţi şi 1.401 copii au luat parte la studiile pentru vaccinurile împotriva Ebola

O schemă de vaccinare a testat o doză a vaccinului J&J, urmată de o doză booster a vaccinului creat de producătorul danez Bavarian Nordic, iar o altă schemă de inoculare a testat două doze ale vaccinului Merck, administrate la un interval de opt săptămâni între ele. A treia schemă a combinat prima doză a vaccinului Merck şi un placebo.

„Studiul a arătat că ambele vaccinuri au generat reacţii bune bazate pe anticorpi”, a declarat Clifford Lane, cercetător şi director clinic la Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, parte a National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite.

Doar vaccinul Merck poate fi administrat ca doză singulară, în timp ce vaccinul J&J trebuie să fie injectat într-o schemă cu două doze, a precizat cercetătorul american.

Cercetătorii de la NIH au notat faptul că nu au putut să examineze nivelul actual de protecţie oferit de vaccinuri împotriva bolii, întrucât niciun participant nu a contractat Ebola în timpul studiilor clinice, ale căror înrolări au început încă din 2017. Însă ei au putut să stabilească faptul că vaccinurile sunt sigure la copii şi la adulţi.

„O monitorizare pe termen lung a participanţilor incluşi în acest studiu are loc în această perioadă pentru a stabili dacă şi când ar putea fi nevoie de o doză booster”, a declarat Brian Greenwood, coautor al studiului şi cercetător la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

În total, 1.400 de adulţi şi 1.401 copii cu vârste cuprinse între 1 şi 17 ani au participat la aceste studii realizate în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Liberia şi cu Centrul Universitar pentru Studii Clinice şi Centrul pentru Dezvoltarea Vaccinurilor din Mali.

Rezultatele au fost publicate în The New England Journal of Medicine.

Surse: Reuters/ Agerpres

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *