ŞTIRI MEDICALE

Substanțele chimice “veșnice” și cancerul de ficat, un nou studiu arată concluzii îngrijorătoare

  • Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California de Sud și de la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din SUA a confirmat o asociere între o „substanță chimică veșnică” și dezvoltarea unei forme deosebit de periculoase de cancer la ficat. 
  • Cândva un ingredient cheie în produsele unui anumit brand pentru îndepărtarea petelor de pe țesături și mobilier, acidul perfluorooctane sulfonic este considerat substanță chimică veșnică – nivelurile din mediu ale acestei substanțe și ale altor substanțe înrudite rămân alarmant de ridicate în întreaga lume.
  • Cercetarea a fost publicată în JHEP Reports.

Un nou studiu a stabilit o legătură îngrijorător între o „substanță chimică comună”, cunoscută sub numele de acid perfluorooctane sulfonic și cancerul de ficat la om. Acest acid a fost eliminat treptat la scurt timp după începutul secolului, ca urmare a preocupărilor legate de toxicitatea și impactul său asupra mediului, dar nivelurile din mediu ale acestei substanțe și ale altor substanțe înrudite rămânând alarmant de ridicate în întreaga lume.

Carcinomul hepatocelular reprezintă mai mult de patru din cinci cazuri de cancer hepatic în lume. Cu o rată de supraviețuire de cinci ani la mai puțin de 20 % din cazuri, este considerat unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer. Deși incidența totală a acestui tip de cancer a scăzut în ultimul deceniu, în urma scăderii infecțiilor cu hepatită, o creștere a bolii ficatului gras non-alcoolic ar putea zădărnici eforturile de a menține cazurile la un nivel scăzut.

Pe baza unor cercetări precum acest nou studiu, am putea adăuga, de asemenea, apa potabilă contaminată la această listă de factori de risc.

Lanțurile lungi de compuși sintetici cunoscute sub numele de substanțe perfluoroalchilice sunt acum recunoscute pe scară largă ca fiind sabotori deosebit de neplăcuți ai sistemelor hormonale și hepatice ale organismului nostru. În ciuda unei succesiuni de interdicții ale acestor substanțe chimice în întreaga lume în ultimii ani, s-ar putea ca o cantitate regretabilă de daune să fi fost deja semănată.

Aceste substanțe chimice sunt considerate veșnice pentru că se descompun greu în mediul înconjurător. Acest lucru înseamnă că, în ciuda eforturilor de a reduce încet producția lor și de a înlocui utilizarea lor în orice, de la produse cosmetice la protecția țesăturilor și la spuma de stingere a incendiilor, populația din prezent continuă să fie expusă la ceea ce era deversat în canalele de apă cu zeci de ani în urmă. Și o va face încă pentru o perioadă de timp.

Studiile pe animale au demonstrat legături clare între aceste substanțe chimice și leziunile hepatice. Dar ceea ce era cu adevărat necesar era o analiză la scara populației a expunerii și a riscului de îmbolnăvire.

O parte din motivul pentru care au existat puține studii pe oameni este că este nevoie de eșantioane adecvate„, spune Veronica Wendy Setiawan, epidemiolog în domeniul cancerului de la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud.”Atunci când analizați o expunere la mediu, aveți nevoie de eșantioane cu mult înainte de diagnostic, deoarece cancerul are nevoie de timp pentru a se dezvolta.

Ca parte a unei colaborări cu Universitatea din Hawai’i, numită Multiethnic Cohort Study, cercetătorii au analizat sângele prelevat de la 50 de persoane un diagnostic de cancer hepatic non-viral. Măsurând nivelurile diferitelor tipuri de substanțe chimice în probele de sânge prelevate înainte de apariția cancerului hepatic, cercetătorii au identificat o asociere puternică între cancerul hepatic și substanțele chimice veșnice. 

Acest studiu umple o lacună importantă în înțelegerea noastră privind adevăratele consecințe ale expunerii la aceste substanțe chimice„, spune autorul principal al studiului, Leda Chatzi, cercetător în domeniul sănătății publice la Keck School of Medicine.

Faptul de a ști unde putem trasa linia de demarcație a unui nivel sigur de expunere va contribui în mare măsură la perfecționarea reglementărilor și a măsurilor de sprijin privind monitorizarea nivelurilor din mediul înconjurător, fără a recurge la panică sau a risca răspândirea dezinformării.

Este posibil ca substanțele chimice veșnice să ne însoțească pentru o perioadă de timp, dar cu cât vom afla mai repede cât de nocive sunt, cu atât mai bine vor trăi  generațiile viitoare.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *