AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologie

Epiteliomul bazocelular: ce este și de ce apare?

Epiteliomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer de piele și cea mai frecventă formă de cancer din toate tipurile de cancer. Deoarece epiteliomul bazocelular se dezvoltă lent, majoritatea cazurilor sunt vindecabile și provoacă daune minime atunci când sunt depistate și tratate la timp. Articolul prezintă cauzele, simptomele și tipurile de epiteliom bazocelular.

Ce este epiteliomul bazocelular?

Epiteliomul bazocelular este un tip de cancer de piele care se dezvoltă în zonele pielii care se expun cel mai mult la soare, cum ar fi capul, gâtul și brațele, dar poate apărea și în alte zone. Epiteliomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer și cel mai puțin riscant tip de cancer de piele.

Este puțin probabil ca acest tip de cancer să se răspândească de la piele la alte părți ale corpului sau la alte organe, dar poate migra în apropiere de os, sau în alte țesuturi de sub piele.

Epiteliomul bazocelular debutează cel mai adesea ca o tumoare netedă, perlată, cu vase mici pe față (cel mai adesea pe nas). La examinare, tumoarea se simte tare, este bine definită și poate sângera ușr dacă este răzuită.

Epiteliomul bazocelular: cauze și factori de risc

Epiteliomul bazocelular apare din cauza mutațiilor ADN la nivelul celulelor bazale, care se găsesc în stratul inferior al pielii. Aceste celule sunt responsabile cu formarea de noi celule pe măsură ce celulele din straturile superficiale mor și se desprind de la nivelul pielii.

Expunerea cronică la soare (expunere la soare la orele cu nivel ridicat de radiații UV, viața în zone însorite sau la altitudini înalte) este principala cauză a apariției epiteliomului bazocelular, iar arsurile solare cresc riscul de a dezvolta această afecțiune.

Alți factori de risc de apariție a epiteliomului bazocelular includ:
– expunerea la radiații (ca cele utilizate în tratamentul diferitelor afecțiuni cutanate)
– pielea deschisă la culoare
– persoanele de sex masculin sunt mai predispuse genetic
– istoricul personal sau familial de cancer de piele
– tratamentele care slăbesc sistemul imunitar

Epiteliomul bazocelular: simptome

Epiteliomul bazocelular apare ca o modificare a pielii, care poate avea aspect de excrescență sau rană care nu se vindecă. Aceste modificări pot avea unele dintre următoarele caracteristici:
– o umflătură lucioasă, translucidă, de culoarea pielii sau roz-perlat
– o leziune maro, neagră sau albastră
– o pată plată, solzoasă, cu margine ridicată
– o leziune albă, ceroasă 

Tipuri de epiteliom bazocelular

Epiteliomul bazocelular este de mai multe tipuri, iar acestea sunt:
– nodular (cea mai frecventă formă de epiteliom bazocelular)
– superficial (cu aspect de „eczemă”, cel mai des întâlnit la populația tânără)
– pigmentar
– morfeiform (cu aspect de cicatrice și care apare cel mai adesea la nivelul feței și gâtului)

Diagnostic:

Pentru a evalua orice leziune, modificare sau excrescență a pielii, medicul dermatolog va efectua o anamneză generală, o evaluare a istoricului medical și un examen medical.

De asemenea, medicul specialist va examina pielea, nu doar zona afectată și poate preleva mostre de piele pentru examenul de laborator.

Surse:
https://www.mayoclinic.org/
https://www.skincancer.org/
https://www.webmd.com/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Tulburări menstruale: ce sunt, de ce apar și cum le poți gestiona?

2 Minute
Se numesc tulburări menstruale acele simptome fizice sau emoționale perturbatoare care apar chiar înainte sau în timpul menstruației. În mod…
Afecțiuni ORLAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Ce este otoplastia și când se recomandă?

2 Minute
Otoplastia, sau chirurgia cosmetică a urechilor, este o procedură de modificare a formei, poziției sau dimensiunii urechilor. Un defect în…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli hepatice

Ce analize hepatice sunt necesare pentru evaluarea funcției hepatice

3 Minute
Testele funcției hepatice, cunoscute și sub numele de analize medicale pentru afecțiuni hepatice sau analize hepatice, ajută la determinarea sănătății…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.