ŞTIRI MEDICALE

Super viermii care mănâncă plastic ne pot ajuta să reciclăm

Oamenii de știință de la Universitatea Queensland din Australia au descoperit că super viermii pot supraviețui pe baza unei diete compusă exclusiv din…polistiren. 

Larvele gândacilor Zophobas morio pot consuma polistiren, iar enzimele lor intestinale ar putea deține cheia pentru rate mai mari de reciclare.

Chris Rinke, care a condus studiul, publicat în revista Microbial Genomics, a declarat pentru AFP că rapoartele anterioare au arătat că viermii de ceară și viermii de făină (care sunt, de asemenea, larve de gândaci) au avut un istoric bun atunci când a fost vorba de a mânca plastic, „așa că am emis ipoteza că super viermii mult mai mari pot mânca și mai mult„. Super viermii cresc până la cinci centimetri și sunt crescuți ca sursă de hrană pentru reptile și păsări, sau chiar pentru hrana oamenilor, în țări precum Thailanda și Mexic.

Rinke și echipa sa au hrănit super viermii cu diferite diete pe o perioadă de trei săptămâni, unii dintre ei primind spumă de polistiren, alții tărâțe, iar alții nu au fost hrăniți deloc.

Am confirmat faptul că super viermii pot supraviețui cu o dietă exclusivă cu polistiren și chiar câștigă o cantitate mică de greutate – în comparație cu un grup de control prin înfometare – ceea ce sugerează că viermii pot obține energie din consumul de polistiren„, a spus el. 

Dar, pe viitor, autorul studiului are în vedere altă abordare, deși ”aceasta ar putea fi o modalitate de a îmbunătăți sănătatea viermilor și de a rezolva problema cantității mari de deșeuri alimentare din țările occidentale”. În viitor dorește să creeze instalații de reciclare care să imite ceea ce fac larvele, adică să mărunțească plasticul în gură și apoi să îl digere cu ajutorul enzimelor bacteriene.

În cele din urmă, vrem să scoatem super viermii din ecuație„, a spus el, iar acum plănuiește mai multe cercetări menite să găsească cele mai eficiente enzime, apoi să le îmbunătățească și mai mult prin inginerie enzimatică.

Produsele de descompunere rezultate din această reacție ar putea fi apoi date altor microbi pentru a crea compuși de mare valoare, cum ar fi bioplasticele, în ceea ce speră el să devină o abordare de „reciclare” viabilă din punct de vedere economic.

Sursa: sciencealert.com 

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul alimentelor bogate în magneziu duce la o mai bună sănătate a creierului, susțin cercetătorii din Australia

2 Minute
Consumul de alimente ce sunt bogate în magneziu poate contribui la o mai bună sănătate cerebrală pe parcursul vieții, arată…
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Studiu. Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară

1 Minute
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, arată un nou studiu publicat recent…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *