ŞTIRI MEDICALE

Super viermii care mănâncă plastic ne pot ajuta să reciclăm

Oamenii de știință de la Universitatea Queensland din Australia au descoperit că super viermii pot supraviețui pe baza unei diete compusă exclusiv din…polistiren. 

Larvele gândacilor Zophobas morio pot consuma polistiren, iar enzimele lor intestinale ar putea deține cheia pentru rate mai mari de reciclare.

Chris Rinke, care a condus studiul, publicat în revista Microbial Genomics, a declarat pentru AFP că rapoartele anterioare au arătat că viermii de ceară și viermii de făină (care sunt, de asemenea, larve de gândaci) au avut un istoric bun atunci când a fost vorba de a mânca plastic, „așa că am emis ipoteza că super viermii mult mai mari pot mânca și mai mult„. Super viermii cresc până la cinci centimetri și sunt crescuți ca sursă de hrană pentru reptile și păsări, sau chiar pentru hrana oamenilor, în țări precum Thailanda și Mexic.

Rinke și echipa sa au hrănit super viermii cu diferite diete pe o perioadă de trei săptămâni, unii dintre ei primind spumă de polistiren, alții tărâțe, iar alții nu au fost hrăniți deloc.

Am confirmat faptul că super viermii pot supraviețui cu o dietă exclusivă cu polistiren și chiar câștigă o cantitate mică de greutate – în comparație cu un grup de control prin înfometare – ceea ce sugerează că viermii pot obține energie din consumul de polistiren„, a spus el. 

Dar, pe viitor, autorul studiului are în vedere altă abordare, deși ”aceasta ar putea fi o modalitate de a îmbunătăți sănătatea viermilor și de a rezolva problema cantității mari de deșeuri alimentare din țările occidentale”. În viitor dorește să creeze instalații de reciclare care să imite ceea ce fac larvele, adică să mărunțească plasticul în gură și apoi să îl digere cu ajutorul enzimelor bacteriene.

În cele din urmă, vrem să scoatem super viermii din ecuație„, a spus el, iar acum plănuiește mai multe cercetări menite să găsească cele mai eficiente enzime, apoi să le îmbunătățească și mai mult prin inginerie enzimatică.

Produsele de descompunere rezultate din această reacție ar putea fi apoi date altor microbi pentru a crea compuși de mare valoare, cum ar fi bioplasticele, în ceea ce speră el să devină o abordare de „reciclare” viabilă din punct de vedere economic.

Sursa: sciencealert.com 

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *