Afecțiuni dentareAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTESFATURI MEDICALE

Dinți sensibili: Remedii alternative pentru sensibilitatea dentară

Dacă ai dinți sensibili e posibil să fi dezvoltat obiceiul de a evita anumite băuturi sau alimente de teama durerii. Dar de ce unele personale au dinți sensibili? Este posibil să avem dinți sensibili chiar dantura e perfect sănătoasă? Conform unor opinii, persoanele cu vârstele cuprinse între 20-40 de ani sunt mai predispuse să aibă dinți sensibili.

Dacă ai remarcat, de-a lungul timpului, o sensibilitatea dentară crescută sau pur și simplu ai dinți sensibili, conținutul următorului articol ți-ar putea fi de mare ajutor. Vei găsi mai multe remedii naturale pentru dinți sensibili, dar și informații utile despre sensibilitatea dentară.

Ce este sensibilitatea dentară?

Atunci când nervul dintelui este expus la un stimul, apare sensibilitatea dentară. Durerea poate varia de la moderată la severă și poate fi simți ca ascuțită și intensă. Sensibilitatea dentală este unul dintre cele mai dese motivele pentru care pacienții vizitează cabinetele medicilor stomatologi.

Sensibilitatea dentară este o problemă comună care poate fi cauzată de o serie de factori diferiți. Dacă suferi de sensibilitate dentară, anumite alimente și băuturi sunt deosebit de dureroase de consumat. Temperaturile calde sau reci pot declanșa, de asemenea, sensibilitatea dentară. Există o serie de remedii diferite pe care le poți încerca dacă ai dinți sensibili.

  • Ce să faci dacă ai dinți sensibili?

O opțiune este să folosești  o pastă de dinți concepută pentru dinți sensibili. Aceste paste de dinți conțin, de obicei, substanțe care pot ajuta la reducerea sensibilității prin blocarea fluxului de nervi din dinți.

Dacă observi că sensibilitatea dentară nu răspunde la tratamentele fără rețetă medicală, este nevoie să mergi la medicul dentist. În unele cazuri, dinții sensibili pot fi un semn al unei probleme dentare de bază mai grave. Un medic dentist te poate ajuta să determini cauza sensibilității dentare și îți poate recomanda tratamentul adecvat.

  • Soluții la îndemână și remedii naturale pentru dinți sensibili

Unii oameni consideră că utilizarea remediilor de casă pentru dinți sensibili poate ajuta la ameliorarea sensibilității dentare. Un remediu popular de casă este să amesteci o linguriță de bicarbonat de sodiu cu o cană de apă și să o folosești ca apă de gură. Această soluție poate ajuta la neutralizarea acizilor din gură și la reducerea sensibilității.

Un alt remediu de casă pentru dinții sensibili este să faci gargară cu un amestec de sare și apă. Această soluție poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii la nivelul gingiilor.

Dinți sensibili – cauze și factori de risc

Există o serie de factori diferiți care pot contribui la sensibilitatea dentară. Una dintre cele mai frecvente cauze pentru dinți sensibili este smalțul dentar uzat. Pe măsură ce stratul exterior dur al dinților se uzează, acesta expune dentina mai moale de dedesubt. Acest lucru poate determina reacția unor dinți sensibili la temperaturi calde și reci. Se poate resimți o durere intensă și scurtă.

Alte cauze pentru dinți sensibili includ:

  • Retragere gingivală: apare atunci când gingiile se îndepărtează de dinți, iar rădăcinile sunt expuse. Acest lucru poate determina reacția imediată a unor dinți sensibili, la schimbările de temperatură și la atingere.
  • Caria dentară: cariile pot provoca, de asemenea, sensibilitate dentară, deoarece expun dentina la temperaturi calde și reci. Uneori putem considera că este vorba despre dinți sensibili, dar de fapt cauza durerii să fie o carie care nu se observă.
  • Dinți crăpați: un dinte crăpat poate, de asemenea, să facă dinții mai sensibili, deoarece permite bacteriilor și temperaturilor calde sau reci să pătrundă în dinte.

Dinți sensibili – factori de risc

Există, de asemenea, o serie de factori de risc care pot crește șansele de a dezvolta sensibilitate dentară. Aceștia includ:

  • Periajul prea tare: poate uza smalțul dinților și poate duce la recesiunea gingivală. Află cât ar trebui să dureze periajul.
  • Consumul de alimente și băuturi acide: poate contribui la eroziunea smalțului dentar și implicit la dinți sensibili.
  • Scrâșnirea dinților: uzează smalțul dinților și duce la retragere gingivală.

Dinți sensibili – diagnostic și tratament

Dacă ai dinți sensibili, medicul dentist te va întreba despre simptome și istoricul medical. În cadrul consultului, medicul va examina dinții și gingiile. În unele cazuri, pot fi făcute radiografii pentru a exclude alte afecțiuni.

Odată determinată cauza sensibilității dentare, medicul dentist poate recomanda un tratament. În cazul în care sensibilitatea se datorează retragerii gingiilor, medicul dentist vă poate recomanda o grefă de gingie. Aceasta presupune prelevarea de țesut dintr-o altă parte a gurii și atașarea acestuia la rădăcina expusă.

Dacă sensibilitatea este din cauza unei carii dentare, medicul dentist va trata cariile cu o plombă sau o coroană. Dacă durere de dinți provine de la o fisură, medicul poate repara dintele cu obturație sau coroană.

Dacă ai trecut recent printr-un detartraj, atunci e posibil ca din acest motiv să ai dinți sensibili. Este normal să simți sensibilitate dentară după detartraj și, în cele mai multe cazuri, este doar o chestiune de timp până când nu vei mai avea dinți sensibili.

Nimeni nu-și dorește dinți sensibili. Durerile pot fi intense și severe, sau scurte și la fel de neplăcute. Pentru a te asigura că dantura ta este perfect sănătoasă, este important să te speli pe dinți de două ori pe zi și să mergi la medicul stomatolog cel puțin 1 dată pe an la controlul de rutină. În cadrul unui control de rutină ai ocazia să descoperi din timp orice fel de afecțiune pe care s-ar putea să nu știi că o ai, dar să o resimți mai târziu.

În spatele unei dureri dentare sau a unor dinți sensibili, de cele mai multe ori, există o cauză precisă. Mergi la medic și ai grijă de dantura ta. Prevenția este cel mai bun tratament.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Ce este artroplastia de șold

3 Minute
Artroplastia de șold sau înlocuirea de șold, este un tip obișnuit de intervenție chirurgicală prin care o articulație deteriorată a…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *