ŞTIRI MEDICALE

Un test de sânge poate prezice cu acuratețe boala Alzheimer cu ani înaintea apariției primelor simptome

  • Un nou tip de test de sânge poate detecta boala Alzheimer cu ani înainte ca pacientul să prezinte orice simptom de pierdere a memoriei sau confuzie
  • Dacă acest test poate fi analizat și extins în continuare, ar putea accelera semnificativ diagnosticul, oferind milioanelor de pacienți acces la îngrijire adecvată cu mult înainte ca boala lor să progreseze
  • Testul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Washington, SUA

Acest test este conceput pentru a capta un precursor molecular din sânge care poate face ca proteinele să se plieze neregulat și să se aglomereze în creier, formând în cele din urmă plăci de beta amiloid (Aβ).

Plăcile Aβ sunt un semn distinctiv al bolii Alzheimer, dar rolul lor în declinul cognitiv este incert. Aceste plăci extracelulare au fost considerate mereu un declanșator timpuriu al disfuncției și pierderii neuronilor, ducând în cele din urmă la declinul cognitiv.

Dar studii recente au arătat că plăcile Aβ sunt prezente doar la o treime dintre pacienții cu Alzheimer și, uneori, sunt prezente în creierul persoanelor care nu suferă de deficit cognitiv. Cu alte cuvinte, plăcile Aβ extracelulare din creier nu sunt neapărat toxice în sine, dar ar putea proveni din toxine moleculare greu de detectat.

Cercetătorii americani au creat un test care poate detecta semne ale Alzheimer înainte de apariția tulburării cognitive

Această ipoteză i-a determinat pe cercetătorii americani să realizeze un nou test de detectare a bolii.

„Ceea ce și-au dorit cercetătorii este un test de diagnostic fiabil pentru boala Alzheimer. Adică nu doar un test care confirmă un diagnostic de Alzheimer, ci unul care poate detecta și semne ale bolii înainte de apariția tulburării cognitive”, spune bioinginerul Valerie Daggett de la Universitatea din Washington.

Și alte teste pentru detectarea bolii au fost realizate de-a lungul vremii. În 2018, de exemplu, o analiză de sânge care detectează și precursorii Aβ a prezis apariția bolii Alzheimer cu până la 30 de ani înainte ca deficitele cognitive să înceapă să apară.

Acest test, spun cercetătorii, poate face predicții similare.

În practica clinică actuală, sunt utilizate doar testele de sânge care măsoară genele asociate cu Alzheimer, dar aceste teste nu sunt la fel de bune pentru a prezice cine va dezvolta cu adevărat boala.

Studiul despre noul test de sânge care poate prezice cu acuratețe boala Alzheimer fost publicat în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) și poate fi consultat pe larg aici.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *