ŞTIRI MEDICALE

Un tip de Alzheimer care nu afectează memoria ar putea ajuta la noi descoperiri

Pacienții cu un tip rar de boală Alzheimer nu prezintă pierderea de memorie caracteristică afecțiunii nici pe termen scurt, nici pe termen lung, sugerează noi cercetări. Acestea arată, de asemenea, unele diferențe în neuropatologie la pacienții tipici cu Alzheimer, ceea ce deschide posibilitatea de a descoperi mecanisme noi, care ar putea proteja împotriva pierderii memoriei în formele tipice ale bolii.

„Descoperim că boala Alzheimer are mai multe forme. În timp ce pacientul tipic cu Alzheimer va avea o memorie afectată, pacienții cu afazie progresivă primară legată de boala Alzheimer sunt destul de diferiți. Au probleme cu limbajul – știu ce vor să spună, dar nu pot găsi cuvintele – dar memoria lor este intactă”, a declarat pentru Medscape Medical News autorul principal, dr. Marsel Mesulam.

„Am constatat că acești pacienți prezintă în continuare aceleași niveluri de încurcături neurofibrilare care distrug neuronii din partea de memorie a creierului ca și pacienții tipici cu Alzheimer, dar la pacienții cu afazie progresivă primară Alzheimer, partea non-dominantă a acestei părți a creierului a prezentat mai puțină atrofie”, a adaugat Mesulam, directorul Centrului Mesulam pentru Neurologie Cognitiva si Boala Alzheimer de la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine, Chicago, Illinois.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că doi biomarkeri, care sunt factori de risc stabiliți în boala Alzheimer tipică, nu par a fi factori de risc pentru forma de afazie progresivă primară (PPA) a afecțiunii.

Sursa: https://www.medscape.com/viewarticle/944286

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *