ŞTIRI MEDICALE

Un virus experimental de distrugere a cancerului a fost administrat pentru prima dată

Un virus experimental de distrugere a cancerului a fost administrat pentru prima dată unui pacient uman, în speranța că testele vor dezvălui dovezi ale unui nou mijloc de a combate cu succes tumorile canceroase din organismul oamenilor.

Medicamentul candidat, denumit CF33-hNIS (cunoscut și sub numele de Vaxinia), este un virus modificat genetic, conceput pentru a infecta și ucide selectiv celulele canceroase, fără a le afecta pe cele sănătoase. 

CUM ACȚIONEAZĂ

Virusul pătrunde în celule și se multiplică. Celula infectată explodează, eliberând mii de noi particule de virus care acționează ca antigeni. Sistemul imunitar este astfel stimulat să atace celulele canceroase din apropiere.

STUDIU CLINIC PE OAMENI 

În studiile efectuate pe animale, s-a observat că medicamentul poate exploata sistemul imunitar în acest mod pentru a vâna și distruge celulele canceroase, dar până acum nu au fost efectuate teste la om. Însă centrul de îngrijire și cercetare a cancerului City of Hope din Los Angeles și compania de biotehnologie Imugene din Australia au anunțat că primul studiu clinic pe pacienți umani este în curs de desfășurare.

„Cercetările noastre anterioare au demonstrat că virușii oncolitici pot stimula sistemul imunitar să răspundă și să ucidă cancerul, precum și să stimuleze sistemul imunitar să fie mai receptiv la alte imunoterapii. Virusul nostru antrenează sistemul imunitar pentru a ținti o celulă canceroasă specifică”, spunea oncologul și cercetătorul principal al City of Hope, Daneng Li  în 2020.

Cercetătorii consideră că CF33-hNIS are potențialul de a îmbunătăți rezultatele pentru pacienți. Dar mai întâi este necesar să se demonstreze faptul că CF33-hNIS este sigur pentru oameni. Prima fază a studiului se concentrează pe siguranță și toleranța medicamentului de către organismul uman. 

100 de participanți, fiecare fiind pacient adult cu tumori solide metastatice sau avansate care a încercat anterior cel puțin două linii de tratament standard,  participă la studiu și vor primi doze mici de tratament experimental prin injectare directă sau intravenos.

În cazul în care primele rezultate sunt pozitive și CF33-hNIS este considerat sigur și bine tolerat, teste suplimentare vor investiga modul în care medicamentul se asociază cu un alt tratament cu anticorpi existent, deja utilizat în imunoterapia împotriva cancerului.

De asemenea, medicamentul este testat pentru efecte pe termen lung: „ceea ce înseamnă că, dacă o celulă canceroasă similară va încerca vreodată să crească din nou, sistemul imunitar va fi pregătit și va aștepta să o oprească” – spune conducătorul studiului. 

AL DOILEA TRATAMENT NOU APROBAT PENTRU CANCER

În prezent nu se știe dacă CF33-hNIS va funcționa pentru oameni. Dacă rezultatele vor fi pozitive, acest nou tratament va deveni a doua terapie cu virus aprobată de FDA pentru cancer. FDA a aprobat în trecut medicamentul numit Talimogene laherparepvec (T-VEC), o versiune modificată a virusului herpes simplex, care este utilizat în tratamentul melanomului.

Sursa: sciencealert.com 

Articole recomandate
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Studiu. Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară

1 Minute
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, arată un nou studiu publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Antioxidanţii din hibiscus pot contribui la combaterea obezităţii, arată un nou studiu

1 Minute
Un nou studiu coordonat de Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) arată că antioxidanţii din hibiscus au anumite proprietăţi anti-obezitate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *