CORONAVIRUSInformări oficialeŞTIRI MEDICALE

Vaccinul anti-HPV poate fi administrat simultan cu cel COVID-19

În prezent, în România se desfășoară și o altă campanie de vaccinare, anti-HPV, în afară de cea cauzată de COVID-19. Astfel, Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România și Societatea Națională de Medicina Familiei recomandă părinților fetițelor din grupa de vârstă 11-14 ani să depună în continuare cerere la medicul de familie pentru vaccinul anti-HPV. De asemenea, recomandă părinților copiilor de peste 12 ani să-i vaccineze și împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

Unul dintre serurile care face parte din calendarul național de vaccinare este cel anti-HPV 9-valent. Acesta a început a fi administrat din anul 2020, la cererea părinților, fetelor care se află în grupa de vârstă 11-14 ani. În plus, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat coborârea la 12 ani a limitei inferioare de vârstă la care poate fi administrat serul împotriva COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech (Comirnaty). Astfel, devine plauzibilă situația în care ambele vaccinuri, anti-COVID-19 și anti-HPV 9-valent, să fie administrate concomitent.

Până în luna mai a.c., serurile anti-COVID-19 au fost recomandate a se administra la un interval de 14 zile de alte vaccinuri și, doar în anumite situații, acest interval putea fi micșorat din rațiuni de maximă precauție. Însă, ca urmare a unor cercetări științifice, este acceptat faptul ca că nu există date care să contraindice administrarea concomitentă a celor două vaccinuri.

Sursa: https://snmf.ro/2021/06/15/pozitia-societatii-de-obstetrica-si-ginecologie-din-romania-sogr-si-a-societatii-nationale-de-medicina-familiei-snmf-fata-de-vaccinarea-anti-covid-19-si-anti-hpv/

Articole recomandate
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

În ce condiții n-ai obligația de a purta masca la interior?

1 Minute
Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile și au fost adoptate noi măsuri de relaxare. Cea…
ŞTIRI MEDICALE

Incredibil! Cinci județe din România nu au medic hematolog

1 Minute
Romania sunt peste 300 de medici hematologi, dar distribuția lor la nivel național este nu este omogenă: cei mai mulți,…
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

România confirmă 57 de cazuri de infecție cu varianta Delta

1 Minute
În România au fost confirmate, până în prezent, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2, în…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *