Studii clinice

O nouă schemă terapeutică pentru melanomul avansat BRAFV600

Melanomul, o formă frecventă de cancer de piele, afectează anual aproximativ 300 000 de persoane în întreaga lume. Cele mai noi rezultate obținute în urma studiilor clinice arată că există opțiuni de tratament viabile, care pot prelungi durata de viață a pacienților afectați.

Cercetări recente

În ultimii ani, pentru tratamentul acestei boli a fost aprobată terapia cu inhibitori ai punctelor de control, focalizați pe PD-1, PD-L1, CTLA-4, BRAF și MEK. Acestea din urmă influențează micromediul tumoral, în combinație cu inhibitorii PD-1 și PD-L1. În cadrul recentei reuniuni anuale a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR ), specialiștii au arătat că durata de viață a bolnavilor afectați de această boală poate fi prelungită considerabil, dacă se aplică o terapie bazată pe o combinație de atezolizumab, cobimetinib și vemurafenib. Conform investigatorilor, această imunoterapie anticanceroasă poate fi utilizată și în asociere cu alte tratamente utilizate în prezent pentru mai multe tipuri de cancer.

Ce presupune tripla terapie

Un studiu precedent de fază III – coBRIM, a arătat că administrarea simultană de vemurafenib și cobimetinib mărește șansele de supraviețuire ale bolnavilor. Această terapie a fost aprobată în 2015 de către autoritățile medicale internaționale. În schimb, studiul de fază III IMspire 150, mult mai recent, care a presupus adăugarea atezolizumabului în această schemă de tratament, a arătat că supraviețuirea medie în cazul pacienților cu melanom avansat BRAFV600 , fără progresia bolii, a fost de 15,1 luni în cazul terapiei cu cobinetinib, vemurafenib și atezolizumab, față de 10,6 luni de terapie doar cu cobinetinib și vemurafenib. Cobinetinib inhibă proteinele MEK1/2. Vemurafenib inhibă unele mutații BRAF care favorizează multiplicarea celulelor canceroase. Atezolizumab este un anticorp monoclonal care se leagă de PD-L1 și blochează interacțiunea acestuia cu B7 și PD-1. Acest efect inhibitiv favorizează activarea celulelor T.

Studiul de fază III IMspire 150

Un număr de 514 pacienți cu melanom avansat BRAFV600, netratat anterior, au fost implicați în acest studiu multicentric, dublu orb, controlat placebo, cu scoruri de performanță ECOG de la 0 la 1 și boală măsurabilă după criteriile RECIST v.1.1. La 24 de luni de la debutul administrării triplei terapii, rata medie de supraviețuire globală a fost cu aproape 4% mai mare în brațul care a primit și atezolizumab față de brațul placebo. 14 pacienți au suferit efecte adverse severe de grad 5 – câte 7 pacienți din fiecare braț. Datele rezultate în urma acestui studiu clinic conduc către concluzia că asocierea dintre  cobimetinib, vemurafenib și atezolizumab este o variantă de tratament viabilă pentru pacienții afectați de melanomul avansat cu mutație BRAFV600.

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Rezistența la litiu în tulburarea bipolară, legată de expresia genică deficitară

1 Minute
O scădere a activării unei gene specifice poate explica de ce mulți pacienți cu tulburare bipolară nu răspund la tratamentul…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Date pozitive despre vutrisiran în tratamentul amiloidozei ATTR cu polineuropatie

1 Minute
Medicamentul investigațional vutrisiran (Alnylam Pharmaceuticals) și-a îndeplinit obiectivele primare și secundare într-un studiu de fază 3 la adulți cu amiloidoză…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Vitaminele C și E ar putea reduce riscul de Parkinson

1 Minute
Consumul mai mare de vitamina C și E a fost asociat cu un risc redus de boală Parkinson  într-o analiză…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *