ŞTIRI MEDICALEStudii cliniceUncategorized

Studiu: Persoanele cu o anumită grupă de sânge pot avea un risc mai mare de AVC înainte de 60 de ani

  • Persoanele cu una dintre grupele de sânge de tip A pot avea un risc mai ridicat de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu persoanele ce au alte grupe de sânge, arată cercetările.
  • Oamenii de știință au descoperit o legătură între gena pentru subgrupul A1 și riscul de accident vascular cerebral.
  • Studiul a fost publicat în revista științifică Neurology.

Grupele de sânge se bazează pe prezența unor substanțe – denumite antigene – pe suprafata globulelor roșii ale sângelui. Printre cele mai frecvente sunt cele numite A și B, care pot fi prezente împreună ca AB, individual ca A sau B, sau deloc prezente, precum O.

Însă în cadrul acestor grupe de sânge există variații care decurg din mutații ale genelor responsabile. Astfel, într-un studiu publicat anul trecut, cercetătorii în genomică au descoperit o legătură între gena pentru subgrupul A1 și accidentul vascular cerebral. Analiza a fost realizată pentru subgrupele de sânge reprezentate de A1, O1, A2, B, O2. Cercetarea poate fi consultată pe larg aici.

Cercetătorii au compilat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17.000 de persoane care avuseseră un accident vascular cerebral, iar aproximativ 600.000 care au alcătuit grupul de control. Toți participanții aveau între 18 și 59 de ani.

„Încă nu știm de ce grupa de sânge A ar conferi un risc mai mare de AVC”

Cei cu grupa de sânge A aveau un risc de 16% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu ceilalți. Pentru cei cu grupa de sânge O1, riscul identificat a fost mai mic cu 12%.

„Încă nu știm de ce grupa de sânge A ar conferi un risc mai mare”, a spus autorul principal al studiului, neurologul Steven Kittner de la Universitatea din Maryland.

„Dar probabil că are ceva de-a face cu factorii de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și alte proteine ​​circulante, toate jucând un rol în dezvoltarea cheagurilor de sânge”, a transmis specialistul.

Totuși, cercetarea nu este relevantă doar în acest punct, spun oamenii de știință, fiind nevoie de mult mai multe analize în acest sens.

„În mod clar avem nevoie de mai multe studii de urmărire pentru a clarifica mecanismele de creștere a riscului de accident vascular cerebral”, au conchis oamenii de știință.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Studiu. Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară

1 Minute
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, arată un nou studiu publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Antioxidanţii din hibiscus pot contribui la combaterea obezităţii, arată un nou studiu

1 Minute
Un nou studiu coordonat de Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) arată că antioxidanţii din hibiscus au anumite proprietăţi anti-obezitate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *