Afecțiuni neurologicePsihiatrie

Exerciții pentru stimularea memoriei și concentrării

Creierul este cel mai complex organ, jucând un rol important în ceea ce privește procesele de memorare și de concentrare. Pentru a ne putea îndeplini sarcinile corespunzător, avem nevoie de o bună memorie și concentrare. Antrenamentul creierului în direcția îmbunătățirii capacității de memorare și concentrare se poate face printr-o serie de activități ușor de pus în practică. Află cum putem avea o memorie mai bună, din acest articol.

Exerciții simple pentru a-ți crește atenția și concentrarea

Există activități pe care le facem în viața de zi cu zi, care ne-ar putea ajuta să creștem memoria și concentrarea. De asemenea, cu ajutorul lor ne putem dezvolta creativitatea și putem fi mai comunicativi și extrovertiți, sunt de părere specialiștii medicalnewstoday.com. Cu toții ne dorim să avem o capacitate de concentrare crescută, mai ales în perioadele foarte aglomerate, când trebuie să îndeplinim mai multe sarcini la birou. Iată care sunt aceste activități ce ne-ar putea ajuta să avem o mai bună memorie și concentrare:

  1. Meditația – această practică se concentrează pe menținerea unei stări de calm. De asemenea, poate ajuta creierul în sensul încetinirii procesului de îmbătrânire, prin creșterea capacității de procesare a informațiilor.
  2. Jocurile de cuvinte încrucișate – sunt o activitate prin care poate fi îmbunătățită memoria și concentrarea, deoarece antrenează creierul să proceseze informații.
  3. Sudoku și șah – aceste jocuri pot îmbunătăți funcția cognitivă și pot crește capacitatea de memorare și concentrare. De asemenea, pot crește viteza cu care creierul nostru procesează informațiile.
  4. Socializarea – întâlnirile cu prietenii pot avea efecte benefice și asupra stimulării cognitive. Oamenii de știință consideră că persoanele care socializează mai des sunt mai puțin predispuse la o diminuare a activității cognitive.
  5. Învățarea unei noi limbi poate reface legăturile din diferite părți ale creierului. Cercetătorii sunt de părere că aceste conexiuni pot juca un rol important în creșterea capacității de memorie și concentrare. De asemenea, ar putea ajuta în ceea ce privește prevenirea unor boli precum demența.
  6. Învață să cânți la un instrument muzical – persoanele care învață să cânte la un instrument muzical pun în mișcare acea parte a creierului responsabilă de coordonare. De asemenea, această activitate poate dezvolta și îmbunătăți funcțiile cognitive.

Alimente benefice pentru stimularea memoriei

Dincolo de exercițiile pe care le putem face pentru memorie și concentrare, există și anumite băuturi și alimente ce pot avea același efect. De exemplu, putem consuma mai multe alimente ce stimulează memoria. Cel mai cunoscut dintre ele este cafeaua. Datorită cafeinei și antioxidanților, poate îmbunătăți funcțiile cerebrale. Consumul de mure poate ajuta la îmbunătățirea memoriei. De asemenea, broccoli conține anumite substanțe chimice ce ar putea ajuta creierul să funcționeze mai bine. Totodată, activitățile fizice joacă un rol important în procesul de stimulare a memoriei. Atunci când facem mișcare, introducem în corp o cantitate mai mare de oxigen. Astfel, creierul se oxigenează mai bine, iar prin acest proces își poate crește capacitatea de memorare și concentrare. De asemenea, ritmul crescut al fluxului sanguin face ca activitatea cerebrală să se intensifice. Hormonii responsabili pentru atenție și obținerea unei stări de bine se secretă mai intens, iar creierul poate procesa mai ușor informațiile.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Distimia: depresia nevrotică

3 Minute
Distimia sau depresia nevrotică este o formă de depresie continuă pe termen lung (cronică). Ca și în alte tipuri depresie,…
Afecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Amiotrofia spinală: de ce apare și cum o recunoaștem

3 Minute
Amiotrofia spinală (sau atrofia musculară spinală) este o afecțiune ereditară care afectează nervii și mușchii făcând ca mușchii să devină…
Afecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Convulsiile febrile: ce sunt și cum se manifestă?

3 Minute
O criză de convulsii febrile apare la copiii mici și este declanșată de febra mai mare de 38℃. Convulsiile durează,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *