AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDisfuncții sexuale

Disfuncția erectilă: simptome, cauze și tratament

Disfuncția erectilă (sau impotența) constituie incapacitatea de a obține sau menține o erecție suficient de fermă pentru a întreține relații sexuale. Deși de multe ori apare ca urmare a cantității reduse de sânge care ajunge în penis, a stresului sau a unor stări psihologice/emoționale negative, disfuncția erectilă poate fi și un semn al unor probleme de sănătate ce necesită tratament, precum ateroscleroza (boală cronică degenerativă produsă prin depunerea de grăsimi și colesterol în peretele intern al arterelor, determinând sclerozarea acestora), hipertensiune arterială, glicemie crescută (din cauza diabetului) sau diverse boli de inimă. Zeci de milioane de bărbați prezintă disfuncții erectile, incidența sporind odată cu înaintarea în vârstă. Un factor important care favorizează apariția impotenței este stilul de viață; există o corelație puternică între disfuncția erectilă și fumat, consumul de alcool și cel de droguri. În general, cu cât ești mai sănătos, cu atât viața ta sexuală este mai bună.

Cauzele disfuncției erectile

Există mai multe cauze posibile pentru disfuncția erectilă, de la stări psihologice/emoționale și până la cele fizice. Cele mai frecvente sunt:
• bolile cardiovasculare;
• diabetul;
• hipertensiunea arterială;
• nivelul ridicat de colesterol;
• obezitatea;
• nivelul scăzut de testosteron sau alte dezechilibre hormonale;
• afecțiunile rinichilor;
• vârsta;
• stresul;
• anxietatea;
• depresia;
• problemele conjugale;
• medicamentele (cum ar fi cele pentru tratarea tensiunii arteriale sau a depresiei);
• tulburările de somn;
• consumul de alcool și droguri;
• bolile Parkinson și Peyronie sau scleroza multiplă;
• deterioarea zonei pelvine prin leziuni sau intervenție chirurgicală.

Cauze multiple înseamnă automat șanse sporite de a te confrunta cu disfuncția erectilă. Aceasta are o incidență mai mare pe măsură ce îmbătrânești sau ești sedentar ori ai un stil de viață nesănătos.

Simptomele disfuncţiei erectile

Îți poți pune semne de întrebare dacă suferi de disfuncție erectilă în cazul în care ai probleme în obținerea erecției, dificultăți în menținerea ei în timpul actului sexual ori interes scăzut față de sex. Alte simptome pentru disfuncția erectilă pot include: ejaculare prematură sau întârziată și anorgasmie (incapacitatea de a avea orgasm). Dacă întâmpini oricare din cele menționate anterior pe o perioadă mai lungă de trei luni, programează-te la un control medical de specialitate.

Diagnosticul disfuncției erectile

Diagnosticarea disfuncției erectilă începe printr-un dialog cu doctorul despre starea ta de sănătate și stilul de viață (dacă fumezi, consumi droguri sau alcool în exces, etc.). Totodată, este foarte important de menționat nivelul de stres/anxietate, diversele probleme medicale (precum cele cardiace, diabet, ș.a.m.d.), pastilele pe care le iei și orice alt aspect al stării tale de sănătate. Deși unele întrebări pot fi considerate jenante, este singura modalitate prin intermediul căreia ți se poate pune un diagnostic corect pentru disfuncția erectilă.

De asemenea, doctorul poate efectua un examen fizic, acordând o atenție sporită organelor genitale (penis și testicule) și se poate concentra asupra inimii și a sistemului circulator. Nu în ultimul rând, este posibil să ți se facă o verificare a prostatei. Motivul? Această glandă produce lichidul prostatic, un fluid suplimentar pentru ejaculare, care protejează sperma, ajutând celulele spermatozoizilor să trăiască mai mult și să fie mai mobile. Acest lichid lăptos reprezintă aproximativ 30% din ejacularea totală (restul este spermă din testicule și lichidul din veziculele seminale). Totodată, prostata se contractă în timpul ejaculării și împinge fluidul în uretră; astfel este închisă porțiunea dintre vezică și uretra, iar materialul seminal este împins cu putere. De aceea este imposibil să urinezi și să ejaculezi în același timp. Pentru tramanentul prostatei, poți încerca Prostenal, un produs natural care te ajută să-ți îmbunătățești viața sexuală, indiferent de vârstă.

În general, acestea sunt principalele testele înainte de stabilirea unui diagnostic și de recomandarea unui tratament. În situații rare, doctorul poate solicita o probă de urină pentru a se observa mai în detaliu cauzele care ar putea provoca disfuncția erectilă.

Complicațiile disfuncțiilor sexuale

Complicațiile disfuncției erectile pot include:
• o viață sexuală nesatisfăcătoare;
• stres și anxietate;
• stânjenire și respect de sine scăzut;
• probleme în relația de cuplu;
• imposibilitatea de a procrea.

Masturbarea și disfuncția erectilă

Cu cât te masturbezi mai des, cu atât cresc șansele de a suferi de disfuncție erectilă. Astfel ți se creează o problemă psihologică, deoarece fanteziile vor deveni mai importante decât actul sexual propriu-zis (penisul nu ți se întărește din cauză că așteptările tale sunt mult mai mari). Totodată, masturbarea în exces provoacă și ejaculare precoce.

Tratament pentru disfuncția erectilă

Este important să înțelegi că disfuncția erectilă poate fi tratată. Elimină treptat factorii de risc din viața ta (fumatul, consumul de alcool, nutriția nesănătoasă), tratează corespunzător problemele medicale (cardiace, diabetul) și conștientizează că sunt disponibile pe piață medicamente orale care au capacitatea de a favoriza eliberarea oxidului nitric din vasele de sânge ale penisului ca răspuns la stimulii sexuali. Astfel, mușchii se vor relaxa și fluxul sagnvin va crește, ceea ce va facilita erecția. Totuși, ai mare grijă cu ele, deoarece aceste pastile pot avea efecte adverse, cum ar fi congestia nazală, cefaleea, problemele digestive și vizuale, durerile de spate, ș.a.m.d.

De asemenea, doctorul îți poate prescrie anumite substanțe pentru a fi injectate în penis. În general, efectul unei astfel de injecții durează aproximativ o oră. Din cauza riscului de sângerare ca urmare a înțepăturii, este recomandată folosirea prezervativului în timpul actului sexual pentru a preveni transmiterea diverselor infecții.
Totodată, se poate utiliza pentru tratamentul disfuncției erectile supozitoarele uretrale, diversele obiecte pentru creșterea fluxului de sânge în penis și chiar intervențiile chirurgicale.

Orice terapie pentru care vei opta trebuie făcută sub atenta supraveghere a doctorului, fiindcă principala grijă a ta trebuie să fie sănătatea inimii. Nu în ultimul rând, orice schimbare a medicamentației trebuie să se facă în conformitate cu recomandările specialistului.

Prevenție pentru disfuncția erectilă

Prevenția în cazul disfuncției erectile constă, în principal, în schimbarea stilului de viață. Renunță la fumat, mănâncă sănătos, ai grijă la greutatea corporală, fă sport, nu te droga, consumă alcool cu moderație și vei observa că viața ta sexuală se va îmbunătăți.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *