BOLIDisfuncții sexuale

Impotența, teama numărul 1 a bărbaților! Cauze fizice și psihologice

Impotența, cunoscută și sub denumirea de disfuncție erectilă, reprezintă imposibilitatea bărbatului de a avea erecție sau de a o menține. Poate apărea la orice vârstă și asta o face „inamicul” bărbaților din întreaga lume.

Disfuncția erectilă – tot mai frecventă

Problemele erectile minore, care apar doar episodic, nu reprezintă motiv de îngrijorare și nu sunt încadrate la capitolul „impotență”. Dacă episoadele se repetă, atunci trebuie consultat un specialist.

În trecut, impotența era considerată „problema” bărbatului de după 50 de ani, în preajma andropauzei, dar studiile din ultimii ani au constatat că generația tânără este din ce în ce mai afectată de disfuncția erectilă. În Europa, aproape 40% dintre bărbații de până în 45 de ani consideră că neîncrederea în propria sexualitate le afectează momentele intime și relația de ansamblu cu partenera de viață.

Cauze

Pentru a înțelege și rezolva rapid situația, bărbații trebuie să accepte faptul că impotența are două cauze: psihice și fizice. Aceasta trebuie acceptată, recunoscută și tratată!

Excitarea este un proces amplu și implică foarte multe lucruri de care este nevoie să ținem cont. Creierul și emoțiile, mușchii și vasele de sânge, hormonii, terminațiile nervoase – toate „lucrează” pentru starea de excitare.

Cauze psihice

 • Stresul și grijile de zi cu zi.
 • Relațiile vechi încheiate prost.
 • Lipsa atracției față de parteneră.
 • Dificultate în manevrarea prezervativului.
 • Teama de a nu-ți lăsa partenera însărcinată.

Cauze fizice

 • Vârsta. Riscul crește după 50 de ani.
 • Afecțiuni la nivelul prostatei.
 • Nivelul scăzut de testosteron.
 • Colesterol mărit.
 • Probleme vasculare care împiedică circulația sangvină la nivelul organelor sexuale.
 • Efecte secundare ale anumitor medicamente.
 • Alzheimer, Parkinson, accident vascular cerebral.
 • Tutunul.
 • Alcoolul în exces.

Tratament

Cel mai important lucru de știut este faptul că impotența se poate trata la orice vârstă! Este obligatoriu să apelezi la medic și să urmezi cu precizie tratamentul indicat. În funcție de istoricul medical și sexual al pacientului și de analizele specifice, specialistul va stabili tratamentul împreună cu pacientul.

Există varianta tratării cauzelor care produc disfuncția erectilă sau varianta în care tratamentul se va îndrepta strict către organul sexual. Se poate recomanda auto-injectarea unor medicamente sau folosirea unor supozitoare care se introduc în penis. Ambele trebuie făcute numai la sfatul medicului! Mai multe studii arată că metoda auto-injectării de substanțe în penis dă rezultate satisfăcătoare la peste 75% din pacienți. Chiar dacă este un procedeu destul de dureros, se obține o erecție care durează între 30 de minute și o oră.

Există și terapii alternative pe bază de suplimente naturale sau acupunctură. Ginsengul, ghimbirul sau chiar busuiocul sunt câteva plante medicinale pe care pacienții le pot încerca pentru îmbunătățirea activității sexuale. Se pot găsi cu ușurință în farmacii sau la plafar.

Prevenție

Pentru a avea parte de o viață sexuală cât mai lungă, bărbații trebuie să adopte un stil de viață cât mai sănătos, în special odată cu înaintea în vârstă.

 • Renunță la alcool și tutun în exces și încearcă să te concentrezi mai mult pe sport. Exercițiile fizice îți vor da un tonus bun și, la fel de important, te vor relaxa și din punct de vedere psihic. Stresul nu ajută deloc!
 • Nu amâna problemele, rezolvă-le cu calm. Astfel, mintea ta nu va fugi în altă parte în momentele intime.
 • Comunică mai mult cu partenera de viață. Specialiștii arată că mai bine de 50% dintre problemele sexuale din interiorul unui cuplu se rezolvă după ce acestea sunt recunoscute și discutate în familie. Dacă ai nemulțumiri, nu le ține doar pentru tine! Așa vei scăpa de povara lucrurilor nespuse și te vei simți mult mai bine.
Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDisfuncții sexuale

Te confrunți cu durere testiculară? Află când devine o urgență medicală

3 Minute
Dacă ai resimțit vreodată durere testiculară, știi că este o senzație neplăcută care poate apărea în orice moment și este…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDisfuncții sexualeSFATURI MEDICALE

De ce nu ai orgasm. Iată cele mai întâlnite cauze

4 Minute
Orgasmul este o experiență care pot aduce multă satisfacție atât femeilor, cât și bărbaților, însă, nu toți oamenii îl pot…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDisfuncții sexualeSFATURI MEDICALE

Gangrena Fournier. Simptome, tipuri și cauze

2 Minute
Gangrena Fournier reprezintă un tip de infecție cauzată de diferiți factori, interni și externi, care pot afecta scrotul, penisul sau…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *