Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile ceaiului matcha pentru sănătate

Ceaiul matcha, cunoscut și ca ceai verde matcha, ceai de matcha sau ceai verde de tip matcha este un ceai verde foarte popular în China și Japonia de sute de ani.

În ultimii ani, consumul de ceai matcha a crescut în lumea occidentală, iar studiile au scos la iveală o varietate de beneficii pe care le are consumul de ceai matcha asupra sănătății, cum ar fi protejarea ficatului, promovarea sănătății inimii și chiar pierderea în greutate, fiind una dintre băuturile sănătoase recomandate pentru pierderea în greutate.

Articolul prezintă ceaiul matcha, cum se prepară acesta, proprietățile, precum și ce beneficii are consumul de ceai matcha.

Ce este matcha?

Ceaiul japonez matcha provine din planta Camellia sinensis, aceeași din care se obțin ceaiurile alb, verde, negru și oolong, dar modul de cultivare îi conferă un aport nutritiv unic.

Fermierii acoperă plantele de ceai cu 20-30 de zile înainte de recoltare pentru a evita lumina directă a soarelui. Acest lucru mărește producția de clorofilă, sporește conținutul de aminoacizi și conferă plantei de ceai matcha o nuanță mai închisă.

Odată ce frunzele de ceai matcha sunt recoltate, tulpinile și nervurile sunt îndepărtate, iar frunzele măcinate pentru a obține o pulbere fină cunoscută sub numele de matcha, din care se prepară ceai matcha.

Datorită modului de cultivare, acest super aliment, numit ceai matcha, oferă un gust savuros și este bogat în antioxidanți.

Faptul că este cultivat la umbră îi conferă un echilibru de aromă între catechine, compusul care conferă gustul amărui de ceai matcha și astringența acestuia și aminoacidul dulce L-teanină. Aminoacizii sunt molecule care stau la baza proteinelor și sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Aroma de ceai matcha este robustă și pământie și se combină bine cu mai multe varietăți de lapte, în special cu cele de soia și de ovăz.

Ceai matcha: preparare

Pentru a prepara un ceai matcha tradițional, se amestecă 60 până la 150 de mililitri de apă clocotită cu una până la 2 lingurițe de praf matcha. Se amestecă bine și este gata de băut când amestecul este cremos. Dacă gustul de ceai matcha este prea concentrat, se mai poate adăuga puțină apă clocotită. Se poate combina, după gust, cu lapte, de preferat lapte de soia și de ovăz.

Ceai de matcha: proprietăți

Printre proprietățile recunoscute ale ceaiului matcha se numără:

  • Conținutul ridicat de antioxidanți
  • Proprietăți de regenerare a ficatului
  • Benefic pentru memorie prin conținutul ridicat de cofeină
  • Este bogat în epigallocatechin-3-galat, un tip de catechină cu proprietăți anticancerigene

Care sunt beneficiile ceaiului matcha pentru sănătate?

Antioxidanții sunt substanțe din alimente care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării. Unele studii arată că, datorită modului în care cultivare, o ceașcă de ceai matcha ar putea conține mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde obișnuit.

Printre beneficiile consumului de ceai matcha pentru sănătate se numără:

  • Scade tensiunea arterială
  • Reduce colesterolul
  • Susține sănătatea sistemului cardiovascular
  • Ajută la prevenirea cancerului
  • Susține sănătatea orală
  • Ajută la buna funcționare a creierului, ajută memoria și favorizează concentrarea, fiind recomandat în perioadele de suprasolicitare intelectuală
  • Ajută la combaterea inflamațiilor

Surse:
https://www.healthline.com/
https://www.forbes.com/
https://www.webmd.com/

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Top 15 alimente care reduc colesterolul

3 Minute
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în lume. Colesterolul mărit, în special LDL colesterol (așa-numitul „colesterol rău”) este…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Rolul magneziului în organism. Află care sunt cele mai bogate alimente în magneziu.

2 Minute
Magneziul este necesar pentru mai mult de 300 de reacții biochimice în organism. Magneziul ajută la menținerea funcției normale a…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Vitamina B12: beneficii și surse

4 Minute
Vitamina B12 este o vitamină esențială care se găsește în alimente precum carnea, peștele și lactatele. De asemenea, vitamina B12…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *