Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile pentru sănătate ale anasonului

Anasonul este o plantă (pimpinella anisium) care are o istorie îndelungată de utilizare în medicina tradițională chineză. Semințele de anason, uleiul de anason și, mai rar, rădăcina și frunza, sunt folosite pentru a prepara tratamente pentru probleme digestive și nu numai.

Anasonul este, de asemenea, folosit în mod obișnuit pentru a aromatiza alimentele, băuturile, bomboanele și produsele de împrospătare a respirației și este adesea folosit ca parfum în săpunuri, creme și parfumate de cameră.

Articolul prezintă utilizările și beneficiile pentru sănătate ale anasonului și ale ceaiului de anason precum și proprietățile și beneficiile pentru sănătate ale anasonului stelat.

Anason și anasonul stelat: beneficii și întrebuințări

Anasonul conține substanțe chimice care pot avea efecte asemănătoare cu ale estrogenului. Substanțele chimice din anason pot acționa, de asemenea, ca insecticide și pot diminua umflăturile și inflamațiile.

Iată câteva beneficii ale anasonului:
– dureri menstruale: o combinație de extract de anason, șofran și semințe de țelină poate ajuta la ameliorarea durerilor menstruale.
– bufeuri: cercetătorii au descoperit că anasonul are proprietăți care pot ajuta la ameliorarea bufeurilor la femeile care trec prin menopauză.
– probleme digestive: administrarea unei combinații de anason, fenicul, soc și senna poate ajuta la ameliorarea constipației, conform unor studii.

De asemenea, anasonul este folosit în fitoterapie ca remediu pentru următoarele probleme de sănătate:
– astm
– tuse
– diabet
– flatulență
– insomnie
– tulburări neurologice (cum ar fi epilepsia)

În plus, anasonul stimulează pofta de mâncare, crește fluxul de lapte la femeile care alăptează, reglează menstruația și îmbunătățește libidoul.
Aplicat local, extractul sau uleiul de anason ajută la tratarea unor afecțiuni precum psoriazisul.
Anasonul stelat este un condiment obținut din fructul arborelui chinezesc illicium verum.
Se numește anason stelat datorită păstăilor în formă de stea din care se recoltează semințele de condiment și are o aromă care amintește de cea de lemn dulce.
Din cauza asemănărilor de aromă și nume, anasonul stelat este adesea confundat cu condimentul anason, deși cele două nu au nicio legătură.
Anasonul stelat este folosit în medicina tradițională chineză de mii de ani și a fost recent acceptat și în unele practici din medicina occidentală.
Creșterea popularității este determinată în mare parte de proprietățile sale antimocrobiene și de potențialul său farmacologic.
Printre beneficiile anasonului stelat se numără:
– capacități antivirale datorită conținutului de acid shikimic, un ingredient important în majoritatea tratamentelor împotriva gripei
– proprietăți antifungice: anasonul stelat este bogat în flavonoidul anetol, care-i oferă aroma distinctă și îi oferă puternice beneficii antifungice
– beneficii antibacteriene

Beneficii semințe de anason pentru sănătate

Fiind o sursă bogată de minerale precum: fier, magneziu, calciu, mangan, zinc, potasiu și cupri, semințele de anason sunt extrem de sănătoase. Acestea sunt minerale esențiale pentru sistemul cardiovascular, osos, precum și pentru sănătatea sângelui.

Beneficiile semințelor de anason pentru sănătate includ:
– îmbunătățește digestia și ajută în afecțiuni precum: vomă, grețuri, diaree, dureri abdominale, flatulență și gastrită.
– tratează insomniile: ceaiul de anason este un excelent remediu împotriva insomniei
– ajută în ameliorarea simptomelor astmului prin efectele lor expectorante
– benefice pentru sănătatea orală prin calitățile lor antimicrobiene și antibacteriene
– efecte calmante
– reglează menstruația

Ceai de anason: beneficii și contraindicații

Ceaiul de anason este un ceai de plante preparat cu semințe și frunze de anason.

Cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ceaiului de anason includ:
– ajută digestia: una dintre cele mai vechi utilizări ale ceaiului de anason este ca laxativ ușor
– poate ameliora inflamațiile: ajută în tratarea unor afecțiuni precum artrita, guta, durerile de cap și leziunile cronice. De asemenea, are proprietăți calmante
– stimulează sistemul imunitar: compușii lui antivirali și antibacterieni susțin și întăresc sistemul imunitar
– ajută în afecțiunile respiratorii: funcționează ca un expectorant și un potențial agent antiinflamator
– stimulează lactația: există dovezi că ceaiul de anason ajută la stimularea lactației, dar este important să știm că în timpul sarcinii și al alăptării nu toate ceaiurile sunt recomandate, există ceaiuri interzise în sarcină
– stimulează pofta de mâncare: stimulând apetitul ajută persoanele care se recuperează după o intervenție chirurgicală sau boală, precum și pe cele care suferă de o tulburare de alimentație
– ajută la menținerea unui echilibru hormonal: având proprietăți de imitare a hormonilor și capacitatea potențială de a regla fluctuațiile ajută la echilibrul hormonal general.

Tratamentul cu anason sau ceai de anason poate fi nepotrivit dacă aveți anumite probleme de sănătate. Din cauza efectelor sale asemănătoare cu cele ale estrogenului, persoanele care au afecțiuni sensibile la hormoni, cum ar fi fibroame uterine, endometrioză, cancer mamar și ovarian, ar trebui să evite consumul de ceai de anason.

De asemenea trebuie ținut cont că ceaiul de anason poate declanșa reacții alergice atât gastrice, cât și de altă natură.

În plus, deși benefic în stimularea lactației, nu există studii care să determine dacă ceaiul de anason și anasonul în general este sigur atunci când este utilizat în timpul sarcinii.

Surse:
https://ro.weblogographic.com/
https://www.webmd.com/
https://www.verywellhealth.com/
https://www.healthline.com/
https://www.organicfacts.net/

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *