Alimentație sănătoasă

Listă de pus pe frigider: Alimentație sănătoasă pentru o viață bună

Dimineața îți este foarte greu să mănânci, deoarece, dacă ai avea un mic dejun consistent, cu siguranță ai întârzia la birou. La prânz, pentru că sarcinile la locul de muncă sunt prea multe, abia dacă reușești să iei o gustare. Și cu siguranță nu este vorba despre alimente pe care specialiștii în nutriție le-ar considera sănătoase pentru organism. În cele zece minute de pauză, mănânci pe fugă fie un covrig cu semințe, fie foitajele cu brânză pe care le găsești la patiseria de lângă birou. Spre seară, comanzi mâncare încărcată de grăsimi. Iar după toate acestea, te surprinde faptul că ai luat în greutate sau că ai probleme cu stomacul.

Dacă vrei să ai o viață sănătoasă, trebuie să ai și o alimentație sănătoasă, adică să eviți produsele alimentare intens procesate sau care conțin grăsimi nesănătoase. Ce-ar fi să te gândești mai bine atunci când vrei să cumperi alimente care ți-ar putea afecta sănătatea? Dacă ești la supermarket, treci de raftul cu mezeluri și caută zona unde se vând fructe și legume. Sau mergi mai des la piață și cumpără produse naturale, crescute cu responsabilitate de către producători. Este timpul să acorzi mai multă atenție la ceea ce mănânci, pentru că „alimentația sănătoasă” nu este doar un concept! Alimentația sănătoasă înseamnă șansa de a avea un corp sănătos și un risc redus de îmbolnăvire.

Legătura dintre o alimentație sănătoasă și calitatea vieții

Există o strânsă legătură între ceea ce mâncăm și modul în care alimentele influențează funcționarea organismului. Avem nevoie de vitamine, minerale, proteine și alte substanțe nutritive pentru ca inima, plămânii, creierul, sistemul muscular și cel osos să funcționeze perfect. Din păcate, alimentația sănătoasă nu este pe lista noastră de priorități.

Mâncăm din ce în ce mai puține alimente care să ne ajute să fim sănătoși, sunt de părere experții din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică al Scoției. Și tu știi asta, de fiecare dată când cumperi mezeluri de la supermarket sau produse de la patiserie.  Oamenii de știință din Scoția sunt de părere că o alimentație sănătoasă ne poate oferi energia de care avem nevoie pentru a ne îndeplini sarcinile într-o zi aglomerată sau ne poate proteja de boli grave precum cancerul. Deficitul de substanțe importante pentru corp, precum vitaminele A, B, zincul sau fierul, pot scădea capacitatea de funcționare a sistemului imunitar.

Alimente esențiale pentru corp și minte sănătoase

Potrivit studiilor făcute de experții Institutului Național de Sănătate Publică din Scoția, alimentele sănătoase sunt cele care pot să ofere substanțele nutritive datorită cărora organismul poate funcționa corespunzător. O alimentație sănătoasă trebuie să se bazeze în primul rând pe fructe și legume, considerate alimentele cu cele mai benefice efecte pentru organism, datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale pe care îl au în compoziție. De asemenea, un mic dejun în care să fie incluse cerealele integrale sau alimente ce au un conținut scăzut de grăsimi oferă energia pentru întreaga zi, antrenează mintea și crește capacitatea de concentrare. Nu-i așa că te-am convins să cumperi câteva mere de la piață, în drum spre birou?

Pește

Una dintre principalele alimente recomandate pentru o alimentație sănătoasă este peștele. Există numeroase beneficii pe care acest aliment le are. Datorită nivelului ridicat de nutrienți, precum vitamina D și acizii grași Omega-3, peștele protejează vederea și sănătatea ochilor și poate fi benefic și în cazul persoanelor care suferă de depresie. De asemenea, scade riscul problemelor cardiace și accelerează metabolismul.

Legume și fructe

Așa cum și experții scoțieni au concluzionat, fructele și legumele sunt esențiale pentru o alimentație sănătoasă. De asemenea, unele fructe și legume pot fi considerate alimente anti-îmbătrânire, datorită substanțelor nutritive pe care le conțin. Roșiile, vinetele, portocalele, murele sau busuiocul sunt doar câteva dintre fructele și legumele care au acest efect asupra organismului. Ele conțin o cantitate suficientă de antioxidenți responsabili pentru întreținerea elasticității și frumuseții pielii.

Lactate

O altă recomandare pentru o alimentație sănătoasă vizează consumul produselor lactate. Acestea sunt importante datorită nivelului crescut de calciu pe care îl conțin. Calciul este esențial pentru buna funcționare a sistemului osos. De asemenea, lactatele joacă un rol important în susținerea imunității datorită concentrației ridicate de vitamina D.

Carne de vită

Pentru că este o importantă sursă de fier, carnea de vită trebuie, de asemenea, trecută pe lista alimentelor sănătoase. Pentru ca efectele substanțelor pe care le conține să fie favorabile organismului, carnea de vită trebuie preparată la grătar sau fiartă. De asemenea, poate fi servită prin asociere cu diferite salate.

Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt considerate vedete ale unei diete sănătoase, datorită conținutului ridicat de grăsimi benefice pentru corp. Astfel, dacă vrei să ai o alimentație sănătoasă, trebuie neapărat să consumi nuci și semințe. Acestea au substanțe nutritive care ajută creierul să funcționeze foarte bine, stimulând memoria și concentrarea. De asemenea, este recunoscut și rolul antiinflamator pe care îl au nucile.

Unele dintre aceste alimente pot avea însă efecte neplăcute pentru cei ce au intoleranță alimentară cauzată de intoleranța la histamină. În sprijinul lor a fost creat Daosin, supliment alimentar al cărui rol este de a preveni simptomele cauzate de histamina în exces. Astfel, sunt tolerate mai bine alimentele care, de regulă, creează disconfort.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *