Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Strugurii: cum îi poți consuma și ce beneficii au pentru sănătate

Strugurii sunt unul dintre cele mai populare fructe la nivel mondial. Strugurii sunt originari din Orientul Mijlociu și Africa de Nord și au început să fie cultivați, în urmă cu 8000 de ani, în regiunile din jurul Egiptului și Siriei. În ziua de azi, strugurii sunt cultivați în principal pentru a produce vin, dar sunt, de asemenea, și o gustare populară în întreaga lume.

În plus, strugurii conțin peste 1600 de compuși nutrienți care au numeroase beneficii pentru sănătate.

Articolul prezintă nutrienții pe care-i conțin strugurii, beneficiile pentru sănătate pe care ni le aduc strugurii, precum și recomandări pentru consumul strugurilor.

Cuprins:

Ce conțin strugurii

Strugurii conțin numeroase minerale esențiale precum: potasiu, sodiu, zinc, calciu, fier și fosfor. Strugurii sunt bogați în vitamine precum: vitamina K, vitamina C și vitamina B9. De asemenea, strugurii sunt lipsiți de colesterol și, prin urmare, nu sunt dăunători pentru vasele de sânge.

Fiecare porție de 100 de grame de struguri conține:

  • Calorii: 69
  • Grăsimi: 0,2
  • Sodiu: 2 mg
  • Potasiu: 191 mg
  • Carbohidrați: 16,5 gr
  • Zahăr: 15 gr
  • Fibre: 1 gr
  • Proteine: 0,5 gr

În plus, este important să nu uităm ce vitamine conțin strugurii în cantități foarte mari, acestea sunt vitamina A și vitamina C.

Beneficiile consumului de struguri

Strugurii sunt bogați în vitamine, minerale și antioxidanți. De asemenea, au un conținut ridicat de apă, ceea ce ajută la menținerea hidratării. Strugurii conțin multe substanțe care ajută la prevenirea anumitor afecțiuni, fiind, de asemenea, utili în ameliorarea unor probleme de sănătate deja existente. Printre beneficiile consumului de struguri se numără:

  • Susțin sistemul imunitar: deoarece sunt o sursă bogată de vitamina C, ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor bacteriene și virale
  • Previn apariția cancerului: fiind plini de antioxidanți, strugurii pot ajuta la combaterea radicalilor liberi, care sunt molecule ce pot deteriora celulele și favoriza apariția cancerului. De asemenea, strugurii conțin un antioxidant numit resveratrol care reduce inflamațiile și ajută, în același timp, la metabolizarea acizilor grași, crescând metabolismul și fiind astfel considerați fructe recomandate în dietă
  • Scad tensiunea arterială: fiind săraci în sodiu și bogați în potasiu, strugurii ajută la echilibrarea tensiunii arteriale
  • Protejează împotriva bolilor de inimă: resveratrolul nu ajută doar la prevenirea cancerului, dar s-a demonstrat că ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă
  • Ajută la combaterea nivelului ridicat de colesterol: fiind bogați în fibre, strugurii ajută la scăderea colesterolului ridicat
  • Protejează împotriva apariției diabetului: strugurii au un număr scăzut al indicelui glicemic, ceea ce însemnă că nu determină creșterea glicemiei. În plus, studiile arată că strugurii, datorită substanțelor nutritive pe care le conțin, pot scădea nivelul de zahăr în sânge și pot crește sensibilitatea la insulină, ceea ce ajută organismul să folosească glucoza
  • Ajută la menținerea sănătății creierului: antioxidantul resveratrol ajută la reducerea stresului oxidativ, ceea ce poate avea efecte benefice asupra creierului
  • Îmbunătățesc sănătatea oaselor: datorită vitaminei K și a unor minerale precum: calciu, magneziu și potasiu consumul de struguri poate ajuta la menținerea unor oase puternice
  • Încetinesc procesul de îmbătrânire: tot resveratrolul, acest antioxidant puternic, stimulează gena SirT1, care a fost legată de o durată de viață mai lungă prin faptul că afectează structura celulară și protejează celulele
  • Îmbunătățesc somnul: deoarece conțin o anumită cantitate de melatonină, ajută la îmbunătățirea somnului
  • Ameliorează constipația: fibrele conținute în struguri ajută la evacuarea scaunelor și la menținerea unui tranzit intestinal regulat
  • Pot fi benefici pentru sănătatea pielii și a părului: datorită antioxidanților și în special a reveratrolului (compus folosit tot mai des în produsele cosmetice deoarece pătrunde în piele și crește concentrația de colagen) ajută la îmbunătățirea aspectului tenului și a părului

În plus, uleiul din semințe de struguri este excelent pentru ten, ajutând la combaterea acneei și prevenirea îmbătrânirea prematură a pielii.

Strugurii în sarcină

Este posibil să fi auzi că strugurii nu sunt siguri în timpul sarcinii, dar, de fapt, consumul de struguri este, în general, benefic în timpul sarcinii.

Deși resveratrolul este un antioxidant care poate dăuna dezvoltării fetale, conținutul de resveratrol din struguri este mult prea scăzut pentru a pune în pericol sănătatea mamei sau a copilului.

Consumul de struguri în timpul sarcinii este, în general, benefic pentru că sunt o sursă bună de fibre și apă și conțin vitamine și antioxidanți.

Este important să țineți cont că, deși benefici, strugurii trebuie consumați cu moderație în timpul sarcinii și trebuie incluși într-o dietă echilibrată.

Cum se pot consuma strugurii

Strugurii sunt delicioși și versatili, prin urmare sunt ușor de încorporat într-o dietă sănătoasă. Iată câteva modalități de a-i introduce în dieta dumneavoastră:

  • Pot fi consumați ca atare, ca o gustare de dimineață sau de după-amiază
  • Amestecați cu spanac, castravete, banane, varză kale și mentă într-un smoothie bogat în nutrienți
  • Amestecați cu iaurt, nuci și miere
  • Amestecați în salate
  • Asociați cu mere tăiate felii, căpșune și ciocolată neagră, într-un desert sănătos
  • Storși și consumați ca suc

Surse:
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *