ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul a 5 – 6 prune uscate pe zi poate preveni osteoporoza

  • Osteoporoza, sau pierderea masei și densității osoase, afectează numeroase persoane, în special de peste 50 de ani.
  • Includerea prunelor uscate în dieta ta zilnică poate ajuta la o mai bună sănătate a oaselor, potrivit unor noi cercetări.
  • Studiul arată că un consum zilnic de 5-6 prune uscate  poate păstra masa și densitatea osoasă, oprind dezvoltarea osteoporozei.

Osteoporoza este o afecțiune frecvent întâlnită. Jumătate dintre femeile de peste 50 de ani și 1 din 4 bărbați prezintă un risc crescut de fracturi. Pierderea masei și densității osoase poate apărea la orice vârstă, spun medicii, dar cu toate acestea, osteoporoza este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă.

Un nou studiu demonstrează că un consum de 5-6 prune uscate pe zi poate opri progresul osteoporozei. Cercetarea a fost realizată pe femeile aflate în perioadă de postmenopauză.

Acesta este al doilea studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Penn State din University Park, SUA. Primul, un studiu observațional, nu a fost publicat încă.

„Descoperirile noastre indică faptul că niveluri mai mari de markeri specifici inflamațiilor au fost asociate cu o sănătate precară a oaselor. Inflamația ar putea fi un mediator important pentru pierderea osoasă la postmenopauză”,  a explicat dr. Mary Jane De Souza, specialistul care coordonează cercetarea, pentru Medical News Today.

Cercetarea fost prezentată la reuniunea anuală a Societății de Menopauză din America de Nord din Atlanta, Georgia, în octombrie 2022.

Legătura dintre consumul de prune uscate și osteoporoză

Dr. De Souza a explicat că oamenii de știință studiază de mulți ani legăturile dintre prune și sănătatea oaselor.

„Cele mai recente cercetări reprezintă cel mai amplu studiu, realizat pe 200 de femei aflate la postmenopauză. Studiul nostru este primul care dezvăluie că un consum de doar 5-6 prune uscate pe zi a prevenit o pierdere a densității minerale osoase la nivelul șoldului, locul de cea mai mare îngrijorare pentru bărbați și femei în vârstă, asta pentru că fracturile de șold duc de obicei la spitalizare, scăderea calității vieții și pierderea independenței”, a mai precizat Dr. Mary Jane De Souza.

„Cei care au mâncat prune pe parcursul cercetării au fost protejați de o creștere a riscului de fractură la șold, în comparație cu cei care nu au consumat prune, al căror risc de fractură a crescut considerabil”, a adăugat cercetătoarea.

Cum ajută prunele sănătatea oaselor?

„Acest fruct conține și multe vitamine și minerale importante pentru oase, inclusiv bor, potasiu, cupru și vitamina K. Prunele conțin și polifenoli – bioactivi, compuși care par să joace un rol important în formarea oaselor”, a mai spus dr. De Souza.

Ea a remarcat efectele antiinflamatorii ale prunelor uscate, spunând că „au studiat în mod special acest efect și vor raporta în curând aceste constatări”.

„Suntem nerăbdători să continuăm acest tip de cercetare legată de sănătatea oaselor”, a conchis cercetătoarea.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul alimentelor bogate în magneziu duce la o mai bună sănătate a creierului, susțin cercetătorii din Australia

2 Minute
Consumul de alimente ce sunt bogate în magneziu poate contribui la o mai bună sănătate cerebrală pe parcursul vieții, arată…
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Studiu. Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară

1 Minute
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, arată un nou studiu publicat recent…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *