ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Descoperire importantă în dezvoltarea unui tratament personalizat pentru cancer

  • Oamenii de știință din SUA vorbesc despre un „pas înainte” în dezvoltarea unui tratament personalizat pentru cancer.
  • Mai mulți pacienți cu cancer netratabil au avut sistemul imunitar reproiectat în așa fel încât să poată ataca propriile tumori, în cadrul unui studiu experimental prezentat recent la o reuniune a Societății pentru Imunoterapie a Cancerului din Statele Unite.
  • Rezultatele cercetării a fost publicate în revista de știință Nature.

Oamenii de știință din SUA vorbesc despre un „pas înainte” în dezvoltarea unui tratament personalizat pentru cancer, în urma unui studiu experimental ale cărui rezultate au fost făcute publice recent la o reuniune a Societății pentru Imunoterapie a Cancerului. De asemenea, cercetarea a fost publicată în revista științifică Nature.

În cadrul cercetării, mai mulți pacienți cu cancer netratabil au avut sistemul imunitar reproiectat în așa fel încât să poată ataca propriile tumori. Studiul experimental a implicat doar 16 persoane, dar a fost numit un „salt înainte” și o demonstrație „puternică” a potențialului unei astfel de tehnologii, notează BBC, care citează studiul publicat în Nature.

Tratament special dezvoltat pentru fiecare pacient cu cancer netratabil

Fiecare pacient a avut un tratament dezvoltat special, care a vizat punctele slabe specifice ale tipului de cancer de care suferă.

Lucrarea se concentrează pe celulele T ale sistemului imunitar, care se află în organismul uman și care inspectează alte celule pentru identificarea unor posibile probleme din corp.  Acestea folosesc proteine ​​- numite receptori – pentru a adulmeca eficient semnele de infecție sau celulele deviante care au devenit canceroase.

Deși cancerul poate fi dificil de detectat pentru celulele T, ideea terapiei este de a crește performanța lor. Tocmai de aceea, specialiștii au adaptat tratamentul pentru fiecare pacient, fiecare tumoră fiind considerată unică.

Cercetătorii au analizat sângele fiecărui pacient pentru a identifica celule T rare, care aveau deja receptori ce ar putea „vâna” cancerul. Apoi au recoltat alte celule T care nu au putut găsi cancerul și le-au reproiectat. Receptorii lor originali, care pot găsi alte probleme sau infecții, au fost înlocuiți cu cei de la celulele T care caută cancer. În cele din urmă, aceste celule T modificate au fost introduse înapoi în organismul fiecărui pacient pentru a căuta tumora. Transformarea celulelor T într-o formă care poate vâna cancerul necesită o manipulare genetică considerabilă atât pentru a elimina instrucțiunile genetice pentru construirea vechilor receptori, cât și pentru a le oferi instrucțiuni pentru cei noi.

Toată această procedură medicală a fost posibilă datorită progreselor extraordinare ale tehnologiei de editare genetică Crispr, care permite oamenilor de știință să manipuleze cu ușurință ADN-ul. Oamenii de știință care au dezvoltat tehnologia Crispr au câștigat Premiul Nobel pentru Chimie în 2020.

Studiul a fost realizat pe pacienți cu cancer de colon, de sân și pulmonar

Studiul a implicat persoane cu cancer de colon, de sân sau pulmonar care nu au răspuns la alte tratamente și a fost conceput pentru a testa siguranța și fezabilitatea tehnologiei.

Boala a continuat să se agraveze la 11 pacienți, dar s-a stabilizat la ceilalți cinci. Cu toate acestea, va fi nevoie de studii mai ample pentru a determina cu adevărat eficiența acestei tehnologii.

„Acesta este un salt înainte în dezvoltarea unui tratament personalizat pentru cancer”, a spus dr. Antoni Ribas, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles.

Dr. Manel Juan, șeful serviciului de imunologie de la Spitalul Clinic din Barcelona, ​​a declarat că a fost „o muncă extraordinară” și „fără îndoială cercetarea este una dintre cele mai avansate în domeniu”. El a adăugat: „Se deschide ușa pentru utilizarea acestei abordări personalizate în multe tipuri de cancer și, potențial, în multe alte boli”.

Sursa: BBC/Nature

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *