Varza face parte din genul brassica, acesta include alimente precum: conopida, broccoli și varza. Este bogată în substanțe nutritive și săracă în calorii. Studiile arată că varza poate ajuta la reducerea inflamațiilor, la protejarea sistemului imunitar și la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului.
Varza este un aliment versatil, ușor de preparat și de asezonat. Pe lângă varza crudă, adăugată în salate, românii mănâncă deseori varză murată sau o folosesc în preparate tradiționale precum: varza dulce călită, varza călită, salata de varză și supa de varză. Articolul prezintă beneficiile consumului de varză, conținutul de nutrienți din varză precum și beneficiile consumului de varză murată.
Cuprins:
Ce conține varza
Deși este foarte săracă în calorii, varza are un profil nutritiv impresionant. Este bogată în fitonutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale. Printre substanțele active conținute în varză se numără: vitamina C, vitamina K, glutamină, acid folic, acid lactic, betacaroten, vitaminele B1, B6, B9, vitamina E, vitamina A, fier și riboflavină.
O cană (89 de gr) de varză crudă conține:
- Calorii: 22
- Proteine: 1 gr
- Fibre: 2 gr
- Vitamina K: 85% din DZR (Doza Zilnică Recomandată)
- Vitamina C: 54% DZR
- Folat: 10% DZR
- Mangan: 7% DZR
- Vitamina B6: 6 DZR
- Calciu: 4% DZR
- Potasiu: 4% DZR
- Magneziu: 3% DZR
După cum se poate observa, varza este bogată în vitamina B6 și acid folic, ambele fiind esențiale pentru multe procese importante în organism, inclusiv pentru metabolism și funcționarea normală a sistemului nervos.
În plus, varza este bogată în fibre și conține antioxidanți puternici care protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi.
Varza: beneficii
Consumată atât crudă, cât și murată sau gătită, varza se numără printre cele mai benefice fructe și legume de toamnă.
Printre cele mai importante beneficii ale consumului de varză se numără:
- Combate inflamația prin conținutul ridicat de antioxidanți
- Întărește sistemul imunitar: conținutul de vitamina C stimulează sistemul imunitar și ajută organismul să absoarbă fierul din legume și fructe
- Îmbunătățește digestia: fiind bogată în fitosteroli și fibre insolubile, varza poate ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos. În plus, varza hrănește bacteriile bune din intestin, favorizând astfel sistemul digestiv și imunitar determinând producerea de nutrienți esențiali
- Reduce tensiunea arterială: potasiul este un mineral și un electrolit care ajută organismul să controleze tensiunea arterială
- Scade colesterolul: prin conținutul ei de fibre și fitosteroli, varza împiedică absorbția de colesterol prin sistemul digestiv
- Menține sănătatea oaselor și o coagulare sănătoasă a sângelui prin aportul de vitamina K
- Ajută la scăderea în greutate: antioxidanții din varză susțin eliminarea toxinelor din organism, precum și al excesului de apă și astfel organismul este încurajat să ardă depozitele de grăsime
Varza murată: beneficii
Când varza fermentează, produce probiotice naturale care hrănesc bacteriile benefice din intestin. Aceste bacterii ajută organismul să lupte împotriva germenilor și să asimileze substanțe nutritive. În același timp, probioticele ajută la reglarea tractului intestinal și la mișcările intestinale. De asemenea, varza murată este deosebit de hrănitoare fiind bogată în fibre, vitamine și minerale.