BOLIBoli endocrine

Hipotiroidism – cauze, simptome, tratament

Hipotiroidismul (hipotiroidia) este o boală a sistemului endocrin care apare în momentul în care glanda tiroidă nu produce suficient de mulți hormoni tiroidieni, ceea ce afectează funcționarea tuturor celulelor din organism. În momentul instalării bolii, celulele din corp își încetinesc activitatea.

Hipotiroidia poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la persoanele vârstnice. Cu aproximație, între 8 și 10% dintre femeile care depășesc vârsta de 65 de ani pot suferi de hipotiroidism, în timp ce procentul la bărbații de peste 65 de ani care pot face această boală este de 5%. La nivel global, în jur de 40% dintre oameni sunt expuși la afecțiuni ale glandei tiroide din cauza deficitului de iod. Această glandă, situată la jumătatea gâtului, între laringe și clavicule, este responsabilă cu producerea a doi hormoni (triiodotironină – T3 și tiroxină – T4), care asigură funcționarea normală a organismului.

Cauze Hipotiroidism

În peste 90% dintre cazuri, hipotiroidismul este cauzat de o problemă la nivelul tiroidei. În rest,  apariția hipotiroidiei este provocată de un tratament medical anterior, care a făcut ca glanda tiroidă să fie afectată.

În funcție de cauze și de problemele medicale deja existente, hipotiroidismul poate fi de două feluri: reversibil sau permanent. În momentul în care glanda tiroidă este afectată permanent, hipotiroidismul nu poate fi vindecat, însă poate fi ținut sub control cu ajutorul tratamentului medicamentos.

Cea mai cunoscută și frecventă cauză a hipotiroidismului este tiroidita „Hashimoto”, o boală autoimună cronică în care limfocitele (globulele albe) creează anumiți anticorpi care, în timp, distrug glanda tiroidă.

Intervențiile chirurgicale efectuate la nivelul tiroidei, pentru diferite afecțiuni ale glandei, pot avea ca efect secundar apariția hipotiroidismului. Tratamentul cu iod radioactiv sau expunerea îndelungată la radiații, alături de tulburări ale glandei pituitare, sunt alte cauze care provoacă hipotiroidia permanentă.

Hipotiroidismul temporar este cauzat de o alimentație fie prea bogată, fie prea săracă în iod. Poate fi provocată, de asemenea, de tratamente medicamentoase cu litiu, interferon alfa sau amiodaronă.

Simptome Hipotiroidism

Simptomele în cazul bolnavilor de hipotiroidism sunt diferite și variază în funcție de gradul de afectare a glandei tiroide. Unele simptome pot apărea treptat și vor reprezenta motive de îngrijorare abia în stadiile avansate, în timp ce, în unele cazuri, hipotiroidismul se instalează rapid.

Iată care sunt principalele simptome întâlnite în această afecțiune:

  • oboseală: cu cât nivelul hormonilor tiroidieni este mai scăzut, cu atât și energia dispare, iar bolnavul se confruntă cu epuizare cronică;
  • răgușeală;
  • crampe musculare;
  • creștere rapidă în greutate: energia din corp nu mai este consumată și este stocată sub formă de grăsime; de asemenea, bolnavul se confruntă cu retenția lichidelor peste nivelul normal;
  • față umflată;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • somn deficitar;
  • colesterol mărit;
  • dureri de gât.

În cazul persoanelor de peste 65 de ani, hipotiroidismul se poate manifesta sub cu totul alte forme decât cele clasice. Notăm aici apariția insuficienței cardiace, modificări bruște ale traficului intestinal, dureri musculare și articulare sau chiar probleme de ordin psihic.

Tratament Hipotiroidism

Hipotiroidismul se poate trata, iar acesta este cel mai bun lucru. Odată cu apariția primelor simptome, este recomandată vizita la medic pentru a începe cât mai rapid tratamentul. În principal, medicul endocrinolog stabilește un tratament pentru suplinirea hormonilor tiroidieni care lipsesc din organism.

În cazul în care vorbim despre hipotiroidism reversibil, atunci tratamentul va fi urmat doar pentru o anumită perioadă de timp. În cazul problemelor permanente, tratamentul hormonal va fi urmat pe toată durata vieții.

Cel mai folosit tratament este cel cu hormonii T4 obținuți în mod sintetic (levotiroxina). Vestea bună pentru pacienți este că hormonii sintetici înlocuiesc cu succes hormonii naturali care lipsesc, iar organismul nu are nevoie de un tratament suplimentar.

Nu există recomandări pentru un regim alimentar anume; este de urmărit doar efectul secundar al administrării de hormoni, pentru că este posibil ca, la un moment dat, organismul să aibă mai mulți hormoni decât este cazul. Doza este stabilită de medicul specialist, iar aceasta poate fi influențată de severitatea hipotiroidismului, de vârsta și de greutatea pacientului. Efectele vor putea fi sesizate după trei sau chiar patru săptămâni de tratament.

 

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Tireotoxicoza: ce este, cauze și simptome

3 Minute
Tireotoxicoza este denumirea dată efectelor clinice care se manifestă ca urmare a unui exces de hormoni tiroidieni în sânge. Hormonii…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Gușa nodulară: ce este și cum o tratăm?

2 Minute
Glanda tiroidă este o glandă în formă de fluture situată în gât, deasupra sternului. De obicei, o tiroidă de dimensiuni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *