BOLIBoli și afecțiuni respiratorii

Boli respiratorii – de la medicul căruia i te adresezi până la tratament

Bolile respiratorii, cunoscute și sub denumirea de afecțiuni pulmonare, sunt condiții patologice care afectează organele și țesuturile – fie că este vorba de afecțiuni ale traheei, bronhiilor, bronhiolelor, alveolelor, pleurei, cavității pleurale sau nervilor și mușchilor respiratori. În consecință, procesul liberei circulații a aerului prin căile respiratorii este îngreunat. Afecțiunile respiratorii pot varia de la ușoare, cum ar fi răceala obișnuită, la boli autolimitate, care pot pune viața în pericol, ca în cazul pneumoniei bacteriene, emboliei pulmonare sau cancerului pulmonar.

Clasificare boli respiratorii și afecțiuni

Bolile respiratorii pot fi clasificate după mai multe criterii, inclusiv după organul sau țesutul implicat, după patternul de semne și simptome asociate sau după cauza bolii. Totuși, o clasificare frecventă este cea care delimitează bolile pulmonare obstructive de cele restrictive.
Bolile pulmonare obstructive includ afecțiuni caracterizate de limitarea pătrunderii aerului în plămâni. Astfel, persoanele care suferă de boală pulmonară obstructivă se confruntă cu limitarea persistentă și progresivă a fluxului de aer. Din cauza deteriorării plămânilor sau îngustarea căilor respiratorii din interiorul acestora, aerul expirat iese mai lent decât în mod normal. La sfârșitul unei exhalații complete, o cantitate anormal de mare de aer poate rămâne în plămâni. Boala pulmonară restrictivă implică o scădere a expansiunii parenchimului pulmonar în timpul inhalării. Ca urmare, persoanele cu boală pulmonară restrictivă nu își pot umple complet plămânii cu aer.

Simptome afecțiuni respiratorii

Există câteva semne de boală respiratorie cărora ar trebui să le acorzi atenție. În timp ce unele sunt mai grave decât altele, fiecare dintre aceste simptome poate fi un indiciu că s-ar putea să te confrunți cu o boală respiratorie.
• Dificultate în respirație – În vreme ce o tăiere a respirației poate fi comună, cazul în care aceasta persistă ar trebui să te pună pe gânduri. Orice dificultate de respirație trebuie evaluată de un medic.
• Tuse persistentă – Dacă te confrunți cu o tuse care persistă de luni bune, se poate pune problema unei tuse cornice.
• Respirație zgomotoasă – Aceasta ar putea indica blocarea căilor respiratorii. Este important să iei în serios problema încă de la primele semne.
• Dureri toracice persistente – Dacă experimentezi dureri toracice bruște și severe, ar trebui să iei în considerare consultul imediat al medicului specialist.
• Mucusul cronic – Mucusul constituie modalitatea de apărare naturală a organismului tău împotriva infecției. Totuși, dacă sputa persistă mai bine de o lună, acesta ar putea fi un semn al unei boli respiratorii.
• Expectorație de sânge – Sângele care însoțește mucusul poate veni din plămâni sau din tractul respirator. Indiferent de cauză, tusea cu sânge este gravă și trebuie să consulți imediat medicul.

Cauze boli respiratorii

Există date sigure în privința anumitor factori care contribuie la apariția bolilor respiratorii. Totuși, unele cauze rămân în continuare neclare. Cauzele sau factorii de risc dovediți includ:
• Fumatul – Fie că ești fumător sau expus indirect la fumul cauzat de țigară, efectele sunt nocive. Fumatul este o cauză principală a cancerului pulmonar și, totodată, responsabil de agravarea astmului și declanșarea crizelor.
• Mediul înconjurător – Slaba calitate a aerului și declanșatorii de mediu precum polenul contribuie la creșterea riscului crizelor de astm.
• Boli autoimune – Anumite boli care afectează imunitatea, cum ar fi sclerodermia și artrita reumatoidă, pot duce la fibroză pulmonară. Sclerodermia implică întărirea pielii și a țesutului conjunctiv. Artrita reumatoidă afectează articulațiile și, uneori, și alte părți ale corpului.
• Factorul genetic – Anumite afecțiuni, cum ar fi fibroza chistică și deficiența de alfa-1 antitripsină, sunt moștenite genetic. În acest sens, sunt utile investigațiile amănunțite precoce, pentru ca pacientul să fie conștient de posibilele boli și afecțiuni cu care se poate confrunta la un moment dat.

Cărui medic te adresezi în cazul bolilor respiratorii?

Ramura medicinei care studiază bolile plămânului și tratamentul lor se numește pneumologie. Astfel, medicul căruia trebuie să te adresezi este pneumologul, specialist în chirurgie toracică și specialist în recuperare respiratorie care are toate datele necesare examinării și tratării pacientului.
În cazul afecțiunilor respiratorii, diagnosticul poate include o serie de metode de investigații, atât clinice, cât și paraclinice. Astfel, te poți aștepta la: anamneză, imagistică, explorări funcționale, teste de laborator, cultură din secreția pulmonară, scanare cu ultrasunete, bronhoscopie, biopsia pulmonară. Este esențial ca diagnosticul să fie stabilit de o persoană cu calificare medicală și competență recunoscută în domeniu, așa că exclude autodiagnosticarea în urma informațiilor găsite pe internet.

Care sunt metodele de tratament pentru bolile respiratorii?

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții este că medicul tratează pacientul, nu boala. Cu alte cuvinte, asta înseamnă că doi pacienți care se confruntă cu aceleași afecțiuni ale aparatului respirator pot necesita tratamente diferite. Tratamentul depinde de un cumul de factori, cum ar fi cauza bolii, stadiul bolii, istoricul medical al pacientului, vârsta și starea actuală de sănătate a pacientului, boli subiacente etc. Așadar, tratamentul pentru afecțiunile respiratorii poate consta în oxigenoterapie, medicație, ventilație non-invazivă. În cazurile de boli pulmonare legate de obezitate, pierderea în greutate și exercițiile fizice pot ajuta la creșterea rezistenței respiratorii. Boala pulmonară severă, în stadiu final (cum ar fi fibroza pulmonară idiopatică) poate fi tratată cu transplant pulmonar. Nu uita că nu există un tratament universal și că un ansamblu de factori trebuie luat în considerare atunci când se pune problema tratamentului unei afecțiuni. Totuși, o regulă generală de îmbunătățire a respirației și a calității vieții în general este adoptarea activității fizice regulate.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni respiratorii

Edemul pulmonar - factori declanșatori și simptome

3 Minute
Edemul pulmonar este o afecțiune gravă ce apare atunci când în alveolele plămânilor se acumulează lichid. Acest lucru duce la…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiBoli și afecțiuni respiratorii

Pneumonia interstiţială la copii: simptome și tratament

4 Minute
Pneumonia interstițială la copii este un termen general folosit pentru un grup de boli pulmonare rare, care afectează, în principal,…
Boli și afecțiuni respiratorii

Sinuzita acută: tipuri, cauze, simptome, diagnostic și tratament

4 Minute
Sinuzita acută este o afecțiune determinată de inflamația mucoasei ce căptușește sinusurile craniene. Se manifestă de obicei prin nas înfundat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *