AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni respiratorii

BPOC – Ce este bronhopneumopatia cronică obstructivă?

Bronhopneumopatia cronică obstructivă este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale plămânilor, de care, conform Organizației Mondiale a Sănătății, suferă în jur de 400 de milioane de persoane la nivel mondial. Trei milioane de pacienți mor în fiecare an pe glob din cauza acestei afecțiuni, care este a treia cauză de mortalitate în lume după cancer și bolile cardiovasculare.

Expunerea la noxe (mai ales fum de țigară) reprezintă principala cauză a acestei boli, care se manifestă prin obstrucția căilor aeriene. Ceea ce se întâmplă este că apar leziuni inflamatorii ale căilor respiratorii și ale parenchimului pulmonar.  În cele mai multe cazuri, modificările provocate sunt ireversibile.

Cauze

Așa cum este menționat și anterior, BPOC se instalează, de regulă, din cauza fumatului, a poluării atmosferice sau a celei de la locul de muncă (toate acestea pe o perioadă lungă, de 15-20 de ani). Nu doar că noxele îngreunează circulația aerului prin plămâni, însă ajung să distrugă și țesutul pulmonar. Cu trecerea timpului în plămâni nu mai ajunge cantitatea de oxigen de care are nevoie organismul.

Alte cauze

 • fumatul pasiv;
 • genetic– prezența unor cazuri de BPOC între rudele de gradul I;
 • sistemele de încălzire cu cărbuni.

Simptome

 • tuse cronică – fumătorii sunt obișnuiți cu tusea, așa că în cele mai multe cazuri un astfel de simptom nu le dă de gândit;
 • dispnee (respirație dificilă din cauza lipsei aerului) – capacitatea de efort a celor afectați este tot mai redusă (chiar și lucruri ușoare precum urcatul scărilor, devin greu de făcut din cauza lipsei aerului). Din păcate, în cele mai multe dintre cazuri, capacitatea pulmonară este redusă la jumătate atunci când pacientul decide să meargă la medicul specialist. În timp, dispneea ajunge să fie prezentă chiar și în repaus;
 • respirație șuierătoare;
 • spută.

În ultimul stadiu al bolii, aceasta limitează complet capacitatea pacientului de a se deplasa, ceea ce poate duce la depresii. Lucrurile se complică odată cu trecerea timpului și pot apărea diverse alte probleme, din cauza inimii de această dată: buze vineții, picioare umflate. Dacă nu este tratată corespunzător,  bronhopneumopatia cronică obstructivă conduce la reducerea severă a capacității pulmonare și, în cele din urmă, la deces prematur.

Complicații care mai pot apărea:

 • hipertensiune pulmonară;
 • cancer pulmonar;
 • malnutriție;
 • pneumonii recurente.

Diagnostic

Orice fumător cu probleme moderate de respirație trebuie să se adreseze unui medic pentru că ar putea suferi de BPOC. Depistarea cât mai din timp a bolii este esențială pentru a putea stopa progresia acesteia. Așa cum s-a menționat, BPOC este o afecțiune care nu se vindecă.

În primul rând, atunci când se suspectează un caz de bronhopneumopatie cronică obstructivă este absolut necesară măsurarea capacității respiratorii (spirometrie) pentru a putea pune un diagnostic corect. Investigația nu doare și presupune doar ca pacientul să sufle cât de profund poate printr-un tub.

Dincolo de discuția despre expunerea la noxe (mai ales fum de țigară), simptome și istoricul familial, medicul specialist îi va solicita pacientului și o radiografie pulmonară.

Alte teste recomandate:

 • computer tomograf – medicul poate detecta astfel emfizemul și stabili care sunt pașii de urmat;
 • analiza gazelor sanguine arteriale – se măsoară capacitatea plămânilor de a duce oxigenul în sânge și de a elimina dioxidul de carbon.

Tratament

Primul pas în cazul celor diagnosticați este să renunțe la fumat (evident, în situația în care au acest obicei). Cifrele arată că 20% dintre fumători se îmbolnăvesc de bronhopneumopatie cronică obstructivă.

Tratamentul pentru BPOC este unul simptomatic și în cele mai multe cazuri include medicamente care se administrează prin inhalare (acestea sunt cele mai eficiente). De asemenea, se administrează unul sau mai multe medicamente bronhodilatatoare (teofilina retard,  salbutamol spray, atrovent spray etc.). Acestea permit o circulație mai bună a oxigenului la nivelul plămânilor.

În cazuri avansate ale bolii se folosesc corticosteroizi pentru a reduce inflamațiile din peretele bronhiilor. Nu se renunță la bronhodilatatoare, ci se administrează în paralel.

banner-sinulan

Un nou studiu, publicat în luna martie a anului 2021, efectuat în comun de cercetători spanioli și englezi, arată eficacitatea terapiei triple (cu ajutorul unui inhalator se vor administra trei medicamente dintr-o singură doză).

Episoade de exacerbare a BPOC pot duce la internarea pacientului. În spital, pacientul va beneficia de oxigen, se va introduce un antibiotic în schema de tratament și se va crește doza de bronhodilatatoare. În cazuri grave se ajunge la ventilație mecanică pentru a salva viața bolnavului.
Reabilitarea respiratorie este o metodă relativ nouă în România. Constă în niște exerciții de respirație și unele fizice pentru antrenarea mușchilor cu rol în respirație. Prin repetarea lor timp de o lună, de două sau trei ori în fiecare săptămână, pacientul va reuși să gestioneze mai bine momentele în care trebuie să facă efort. Efectuarea acestor seturi de exerciții presupune prezența unui medic care să supravegheze întregul proces.

Cea din urmă variantă pentru bolnavii de BPOC este intervenția chirurgicală. Există mai multe tipuri:

 • pentru a îmbunătăți funcționarea plămânilor se îndepărtează țesutul deteriorat de la nivelul acestui organ;
 • transplant de plămâ

Asocierea bronhopneumopatiei cronică obstructivă cu cancerul pulmonar

În cazul fumătorilor, asocierea BPOC cu o afecțiune neoplazică malignă de plămâni este destul de întâlnită. Acest lucru duce la un prognostic înrăutățit pentru pacient pentru că, din cauza capacității respiratorii reduse, nu rezistă unei intervenții pentru cancer.

BPOC și stilul de viață

Dincolo de renunțarea la fumat, obligatorie pentru pacienții care suferă de BPOC, medicii recomandă:

 • adoptarea unei alimentații cât mai variate. Mesele trebuie să conțină alimente nutritive – fructe, legume, proteine, cereale;
 • hidratarea este esențială, pentru că ajută la subțierea mucusului, care va fi astfel mai ușor eliminat. Sunt recomandate zilnic între șase și opt pahare de lichide (sunt excluse cele carbogazoase și cele care conțin cofeină);
 • păstrarea unei greutăți corporale constante – kilogramele în plus îngreunează respirația;
 • efectuarea vaccinului antigripal în fiecare an, din cauza predispoziției la infecții;

Specialiștii estimează că mortalitatea din cauza BPOC va depăși bolile cardiovasculare în următoarele două decenii.

 

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *