AlergiiBOLIDermatologieSFATURI MEDICALE

Cum Tratăm Înțepătura de Arici de Mare

Parcurgem un plin sezon de vanțe într-o situație specială. Pandemia și măsurile de precauție venite odata cu ea, ne-au limitat călătoriile în afara granițelor. Cu toate acestea, există români care își petrec vacanța pe plaje îndepărtate. Majoritatea mărilor internaționale găzduiesc numeroase vietăți care ne încântă privirea când facem snorkeling sau ne scufundăm în adâncuri. Printre acestea se numără aricii de mare, care ne pot aduce neplăceri în cazul în care ne înțepăm accidental.

Câteva cuvinte despre aricii de mare

Vietăți marine din clasa Echinoidea. Au formă globulară, cu suprafața corpului acoperită de spini. Sunt vietăți marine statice, non- agresive. Trăiesc la malul apelor, anexați de pietre, stânci sau ascunși la îmbinarea pietrelor cu nisipul.1 Sunt cunoscute 950 specii de arici de mare.  Oamenii pășesc pe aceștia, în mod accidental sau îi ridică intenționat, ignorând pericolul dat de veninul aricilor de mare.

Cât de periculoasă este înțepătura de arici de mare?

Unii arici de mare sunt mai periculoși decât alții. Câteva specii au structuri veninoase cu efecte potențial mortale. Unii arici de mare „mușcă”, iar câțiva au mușcături veninoase. Spre deosebire de o înțepătură de arici de mare, o mușcătură nu lasă spinii în urmă. Aricii de mare pot declanșa, de asemenea, reacții alergice de la ușoare până la potențial mortale. Este posibil ca persoanele cu istoric de reacții alergice la mușcături sau înțepături să fie vulnerabile.

Primul ajutor pentru înțepături de arici de mare

Primul ajutor în cazul înțepăturii aricilor de mare constă în îndepărtarea rapidă a spinilor. Îndepărtarea spinilor de arici de mare cu penseta poate face ca acestea să se spargă și să rămână în profunzimea pielii. Spinii pot părea îndepărtați dar de fapt aceștia pot rămâne în straturile profunde ale pielii. Acesta este doar unul din motivele pentru care ar trebui să vă prezentați la medic pentru a vă asigura reușita manevrei.

Este recomandat să se aplice comprese cu oțet pe zona afectată. Oțetul poate ajuta la dizolvarea spinilor, aceștia fiind formați din carbonat de calciu. Ne asigurăm că spinii au fost îndepărtați verificând să nu rămână puncte negre sau gri la suprafața pielii. Dacă prima înmuiere a oțetului nu îndepărtează acul rămas, ar trebui să se continue aplicarea de comprese de oțet de mai multe ori pe zi, până la dispariția spinilor. Compresele calde pot ajuta la durere și umflare. Cel mai probabil, medicul vă va recomanda medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene precum ibuprofenul. Acestea pot de asemenea, ameliora durerea. În zilele următoare înțepăturii, se va păstra igiena rănii. Se va aplica de asemenea un triplu unguent antibiotic. În cazul în care rana este roșie sau este însoțită de mâncărime, crema topică de hidrocortizon poate ajuta. 2

Când trebuie să mergi la medic

O reacție alergică la o înțepătură de arici de mare poate pune viața în pericol. Persoanele care au o alergie cunoscută la arici de mare sau alte echinoderme, inclusiv la pește, ar trebui să meargă imediat la camera de gardă dacă s-au înțepat. Ar trebui să se solicite asistență de urgență sau să se apeleze numărul de urgență din țara respectivă pentru următoarele simptome:

 • dificultăți în respiratie
 •  pierderea cunoștinței
 • amețeli
 • schimbări de dispoziție sau de comportament
 • erupție bruscă pe o altă zonă a corpului față de înțepătură
 • umflarea extensivă în apropierea înțepăturii

Dacă cineva este înțepat sau suspectează că a fost înțepat de un arici veninos de mare, acesta este o urgență medicală. Ar trebui să meargă la camera de gardă sau să apeleze serviciul de urgență. Unele dintre semnele că înțepăturile de arici de mare ar fi putut fi veninoase includ:

 • ameţeală
 • modificări ale ritmului cardiac
 • pierderea cunoștinței
 • greață sau vărsături
 • respiratie dificila

Spinii unui arici de mare se desfac sub piele, aceaștia pot migra în altă parte a corpului. Dacă se întâmplă acest lucru, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală.

În loc de conluzii

Înțepaturile de arici de mare pot fi evitate cu ușurință. Purtarea încălțărilor de apă și stânci, atenția sporită și verificarea cu privirea a locului în care călcăm când mergem prin apă sunt doar câteva măsuri care ne vor ține le adăpost de eventuale neplaceri în vacanță. În cazul nedorit în care ați experimentat înțepătura de arici de mare, este indicat să vă adresați cât mai repede personalului medical din zona în care vă aflați.


Referinte:

 1. https://www.britannica.com/animal/sea-urchin
 2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319360#treatment-of-sea-urchin-stings
Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologie

Foliculita – cauze, simptome și măsuri de prevenție

4 Minute
O afecțiune comună a pielii, foliculita apare atunci când un folicul de păr se infectează sau se inflamează. Foliculita poate…
LIFE STYLESFATURI MEDICALE

Disc menstrual sau cupa menstruală? Ce ne recomandă specialiștii FemiEko

3 Minute
Produsele menstruale reutilizabile și-au câștigat popularitatea în rândul femeilor din toată lumea pentru le ajută să simtă libertate de mișcare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *