ŞTIRI MEDICALE

Cei cu ochi albaștri ar putea fi mai puțin vulnerabili decât cei cu ochi căprui la depresia de sezon

Depresia de sezon sau tulburarea afectivă sezonieră este o stare experimentată de mulți oameni atât la începutul sezonului rece, cât și primăvara. Cei afectați de această tulburare sunt adesea “optimiști” în timpul sezonului cald, iar iarna au moralul scăzut și resimt o stare de letargie.

Cercetătorii de la Universitatea din South Wales au descoperit, după ce au chestionat zeci de studenți din Țara Galilor și Cipru, că persoanele cu ochii albaștri erau mai puțin predispuse să descrie efectele tulburării sezoniere asupra stării lor de spirit.

Cercetătorii au colectat date de la două eșantioane care trăiesc la două latitudini diferite (51 N și 35 N) și a fost examinată relația dintre culoarea ochilor și nivelurile de variabilitate a dispoziției raportate în funcție de anotimpuri.

 “În raport cu latitudinea nu au fost observate diferențe semnificative între eșantioane. În ceea ce privește culoarea ochilor, a fost descoperită o diferență semnificativă între indivizii cu ochi albaștri/clari și cei cu ochi căprui/întunecați în cadrul eșantioanelor, aceștia din urmă raportând niveluri mai ridicate de variabilitate a dispoziției în funcție de anotimpuri.” Studiul este disponibil aici.

Din rezultatele preliminare ale studiului, s-a formulat o teorie provizorie: ochii albaștri au un efect protector deoarece sunt mai sensibili la lumină – la rândul lor, iar acest lucru inhibă eliberarea de melatonină în timpul zilei, un hormon care ar putea fi responsabil pentru letargia cu care se confruntă persoanele afectate de depresia de sezon.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma ceea ce acum este o teorie provizorie: persoanele cu ochii albaștri sunt “mai” protejate în fața depresiei de sezon decât persoanele cu ochii căprui.

În continuare, poți să afli mai multe despre tulburarea afectivă de sezon.

Sursa: Sciencefocus.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Medicii prescriu mai puține medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi, arată un nou studiu

1 Minute
Este mai puțin probabil ca medicii să prescrie medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi decât la…
ŞTIRI MEDICALE

OMS a stabilit că variola maimuței nu reprezintă o urgență sanitară globală

1 Minute
După reuniunea Comitetului internațional pentru situații de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în data de 25 iunie 2022, că…
ŞTIRI MEDICALE

Cancerul de sân se răspândește mai agresiv noaptea, arată un nou studiu

2 Minute
Rezultatele unui nou studiu arată că e falsă presupunerea că metastazele cancerului de sân se produc în același ritm  Cercetătorii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.