ŞTIRI MEDICALE

Cei cu ochi albaștri ar putea fi mai puțin vulnerabili decât cei cu ochi căprui la depresia de sezon

Depresia de sezon sau tulburarea afectivă sezonieră este o stare experimentată de mulți oameni atât la începutul sezonului rece, cât și primăvara. Cei afectați de această tulburare sunt adesea “optimiști” în timpul sezonului cald, iar iarna au moralul scăzut și resimt o stare de letargie.

Cercetătorii de la Universitatea din South Wales au descoperit, după ce au chestionat zeci de studenți din Țara Galilor și Cipru, că persoanele cu ochii albaștri erau mai puțin predispuse să descrie efectele tulburării sezoniere asupra stării lor de spirit.

Cercetătorii au colectat date de la două eșantioane care trăiesc la două latitudini diferite (51 N și 35 N) și a fost examinată relația dintre culoarea ochilor și nivelurile de variabilitate a dispoziției raportate în funcție de anotimpuri.

 “În raport cu latitudinea nu au fost observate diferențe semnificative între eșantioane. În ceea ce privește culoarea ochilor, a fost descoperită o diferență semnificativă între indivizii cu ochi albaștri/clari și cei cu ochi căprui/întunecați în cadrul eșantioanelor, aceștia din urmă raportând niveluri mai ridicate de variabilitate a dispoziției în funcție de anotimpuri.” Studiul este disponibil aici.

Din rezultatele preliminare ale studiului, s-a formulat o teorie provizorie: ochii albaștri au un efect protector deoarece sunt mai sensibili la lumină – la rândul lor, iar acest lucru inhibă eliberarea de melatonină în timpul zilei, un hormon care ar putea fi responsabil pentru letargia cu care se confruntă persoanele afectate de depresia de sezon.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma ceea ce acum este o teorie provizorie: persoanele cu ochii albaștri sunt “mai” protejate în fața depresiei de sezon decât persoanele cu ochii căprui.

În continuare, poți să afli mai multe despre tulburarea afectivă de sezon.

Sursa: Sciencefocus.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *