BOLIHematologie

Anemia – cauze, simptome, tratament și prevenție

Bolile de sânge au fost împărțite în patru categorii, în funcție de tulburările pe care le cauzează. Acestea sunt: coagulopatiile (probleme de coagulare a sângelui), anemiile, bolile hematologice maligne (leucemiile), anemia cu celule în seceră (provoacă prejudicii la nivelul structural al eritrocitelor). Anemia este cel mai des întâlnită.

În primul rând, trebuie spus că anemia nu este o boală. Este o afecțiune caracterizată printr-un deficit de globule roșii sănătoase, cauzat de calitatea sau de cantitatea hemoglobinei – moleculă care se regăsește în globulele roșii și care se ocupă cu transportul oxigenului de la plâmâni la țesuturi.

Anemia apare atunci când hemoglobina ajunge la valori sub media sănătoasă, stabilite în funcție de sex și de vârstă. Vorbim despre anemie atunci când hemoglobina scade sub 12 g/dl la femei, sub 13 g/dl la bărbați și sub 11 g/dl la persoanele vârstnice.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că, la nivel global, mai mult de 1,5 miliarde de oameni suferă de anemie. Anemia apare cel mai des la copii și la femei, bărbații fiind foarte rar diagnosticați cu anemie.

Cauze

Cea mai frecventă cauză a anemiei este hemoragia, care face ca organismul să piardă o cantitate foarte mare de fier, care nu va putea fi suplinită doar prin alimentație. Fierul este o componentă necesară în formarea moleculelor de hemoglobină.

Deficiența de vitamina B12 sau acid folic poate fi o altă cauză a anemiei. Este cunoscută și sub numele de anemie megaloblastică. Acest lucru li se întâmplă, de cele mai multe ori, persoanelor care elimină în totalitate carnea din alimentație.

Degenerarea prematură a globulelor roșii (amenie hemolitică), atrofierea măduvei roșii osoase (anemie aplastică), lipsa producției hormonului glicoproteic (anemie cronică), activitatea anormală a glandei tiroide (anemia tiroidei) sunt alte cauze care ajung să producă diferite forme de anemie.

Pe lista posibilelor cauze de apariție a anemiei medicii includ și bolile cronice, afecțiunile renale, alimentația deficitară, maladiile ereditare și infecțiile.

Simptome

Un aspect pozitiv este acela că anemia are o manifestare vizibilă și se pot lua rapid măsuri după apariția ei. Iată câteva dintre cele mai întâlnite simptome ale anemiei:

  • amețeala;
  • oboseala;
  • slăbiciunea fizică;
  • dificultăți la nivelul tractului respirator;
  • pielea palidă (gălbuie);
  • mâini și picioare reci;
  • constipația;
  • scăderea rapidă în greutate;
  • frisoanele.

Dacă unul dintre simptomele de mai sus se manifestă cu o frecvență din ce în ce mai mare, este cazul să mergi la medic. Desigur, un episod de amețeală sau frisoane într-o perioadă în care ești răcit sau oboseala după activitate fizică intensă, nu ar trebui să îngrijoreze.

Este important ca atunci când o femeie încearcă să rămână însărcinată să se asigure că nu e anemică. Un studiu al cercetătorilor londonezi de la Universitatea Queen Mary a arătat că, în cazul femeilor însărcinate anemice, riscul de a deceda în timpul sau la scurt timp după naștere este de două ori mai ridicat decât în cazul celor sănătoase.

Tratament și prevenție

După depistarea anemiei, pe baza examenului clinic și a mai multor teste specifice de laborator, medicul stabilește tratamentul în funcție de cauza care a produs anemia.

Deficitul de fier, de exemplu, este tratat prin schimbarea stilului alimentar și cu adăugarea suplimentelor de fier. În unele cazuri, dacă pierderea de fier este cauzată de hemoragii, este necesară intervenția chirurgicală.

Este important de știut că multe tipuri de anemie nu pot fi prevenite, dar la fel de multe tipuri pot fi evitate, dacă avem o alimentație care să includă mai multe vitamine și minerale.

Se pot consuma carne de vită sau legume cu frunze verzi și fructe uscate pentru a fi siguri că-i   oferim organismului suficient fier. Sunt recomandate fructele și sucurile naturale din fructe, mazărea, fasolea verde, pastele sau orezul, pentru a păstra acidul folic la un nivel optim.

Pentru a ne asigura că avem suficientă vitamină B12 în corp, din alimentație nu trebuie să lipsească lactatele, carnea și ouăle.

De asemenea, este foarte importantă evitarea consumului excesiv de alcool, pentru că acesta absoarbe vitaminele din corp. În cazul fumătorilor, este importantă diminuarea pe cât posibil a numărului de țigări zilnice.

În cazul în care există o predispoziție pentru anemie, este bine să fie evitate anumite alimente: iaurtul, preparatele din soia, ardeiul iute. Totodată, trebuie evitate alimentele prăjite în ulei.

Articole recomandate
BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Provocări actuale pentru bolnavii de diabet

5 Minute
În contextual pandemiei de coronavirus, categoria diabeticilor este considerată de specialiști drept una dintre cele mai expuse la complicații grave…
BOLIBoli renale

Boala cronică renală (BCR)

4 Minute
Boala cronică renală este o afecțiune care trece deseori neobservată, dar care poate cauza complicații grave pe termen lung, inclusiv…
BOLIOncologie

Cancerul tiroidian

4 Minute
Cancerul tiroidian apare apare extrem de des în rândul vârstnicilor și trece deseori neobservat. În cazul în care vorba despre…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *