jocuri și experimente pentru copiiPovești

Jocuri pentru dezvoltarea vorbirii

Copiii sunt unici, fiecare se dezvoltă în felul lui, fiecare merge și învață să vorbească în ritmul propriu. Nu există rețete universal valabile în creșterea copiilor. Dincolo de a le crea un mediu sănătos în care să se dezvolte, îi putem stimula cu diverse activități care să-i ajute, fie că sunt activități pentru dezvoltarea imaginației, pentru învățarea răbdării, pentru dezvoltarea vocabularului, pentru concentrare etc. Dacă vorbim despre jocuri pentru dezvoltarea vorbirii, și în acest caz există o serie întreagă de joculețe amuzante care pot antrena întreaga familie.

Prin intermediul jocurilor de dezvoltare a vorbirii, în funcție de vârstă, copilul poate învăța să pronunțe corect cuvintele, își poate extinde vocabularul și capacitățile motorii și își poate forma vorbirea corectă din punct de vedere gramatical. Aceste jocuri pentru dezvoltarea vorbirii sunt ușor de practicat, oriunde v-ați afla: acasă, în mașină, în vacanță etc.

  1. Schimbă litera. Scrieți pe bilețele cuvinte simple, de ex: mac, pat, casă, care prin înlocuirea unei singure litere, dau un nou cuvânt. (mac lac, fac, dac, mai, mat, mic etc.). Extrageți pe rând câte un cuvânt (dacă sunteți mai mulți, puteți juca pe echipe) și începeți joaca. Adăugați cu toții, și părinți și copii, cuvinte noi pe fiecare listă, astfel copilul își va îmbunătăți vocabularul cu ajutorul cuvintelor noi învățate de la adulți.
  2. Ghicește cuvântul. Scrieți pe cartonașe nume de animale, obiecte, fenomene ale naturii, culori sau orice altceva. Așezați teancul cu fața în jos. Ridicați pe rând câte unul. Cel care ridică, duce cartonașul la frunte pentru ca doar ceilalți participanți la joc să îl vadă. Prin întrebări al căror răspuns poate fi doar da/nu, trebuie să afle ce se ascunde pe cartonașul (un părinte poate fi primul, pentru a arăta ce fel de întrebări se pot adresa).
  3. Trei detalii. Se joacă tot cu ajutorul cartonașelor și cel mai bine în echipe de minimum doi coechipieri (un părinte și un copil, în cazul celor mici, până în 5-6 ani, sau, mai târziu, copii contra părinți). Fiecare echipă scrie pe cartonașe nume de obiecte, de animale, de personaje din desene animate sau din povești sau orice altceva (puteți alege să scrieți doar cuvinte din aceeași categorie pentru a fi mai simplu). Un membru al unei echipe va extrage un cartonaș scris de către echipa adversă și va încerca să-l facă pe colegul lui de echipă săși dea seama ce cuvânt este scris pe el, oferind doar trei detalii. Atenție! Fără a numi cuvântul respectiv sau categoria din care face parte. (Ex.: cuvântul este lampă. Cele trei detalii ar putea fi: 1. Ne ajută să vedem mai bine seara. 2. Funcționează cu ajutorul becului. 3. Se aprinde de la întrerupător.)
  4. Logoreea. Setați un timp, de la 30 de secunde în sus. Ideea jocului este ca în acest timp, pe rând, fiecare participant să vorbească fără pauze. Poate alege să povestească o întâmplare, un film văzut, o carte sau să enunțe propoziții fără legătură între ele. Singura condiție este să vorbească fără întrerupere.
  5. Cinci. Atunci când îi vine rândul, fiecare participant primește un cuvânt despre care trebuie să spună cinci lucruri (însușiri ale obiectului, detalii de formă, de culoare, de dimensiune etc.). Ex. Cuvântul este perete. Cele cinci lucruri pot fi: curat, alb, cu tapet, luminos, murdar.
  6. Fazan pe propoziții. Spuneți alfabetul în gând. Un alt participant spune stop, iar cu litera respectivă va construi o propoziție după următoarea construcție: dacă litera este A: Mă cheamă Andrei și îmi plac avioanele albe. Dacă litera este M: Mă cheamă Mihaela și îmi place să mănânc mulți morcovi șamd. Se face o tură completă, pe la toți participanții, cu aceeași literă și se trece la o nouă numărătoare.

Părintele are un rol esențial în cadrul acestor jocuri pentru dezvoltarea vorbirii . În primul rând, de ajutor și de sprijin atunci când copilul este în dificultate. Apoi, prin toate informațiile suplimentare pe care le furnizează în legătură cu noțiunile și cuvintele aduse în discuție, îi îmbogățește celui mic atât vocabularul, cât și cunoștințele. De asemenea, este important să fie corectat atunci când face greșeli de pronunție sau de gramatică. Prin faptul că părintele participă la joc, îi arată copilului că nu îl supune niciunui test se dezvoltă astfel spiritul de echipă și cel de competiție.

Articole recomandate
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Cu adevărat important

2 Minute
Doi prieteni din copilărie s-au reîntâlnit, după mai mulți ani în care nu se mai văzuseră. Unul dintre ei trăia…
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Floarea roșie

2 Minute
Într-o zi, un baietel s-a dus la scoala. Baietelul era mic, iar scoala era mare. Dar când baietelul a vazut…
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Lucrurile nu sunt mereu ceea ce par a fi

2 Minute
Se spune că într-o zi, doi îngeri care călătoreau împreună s-au oprit la casa unor oameni bogați, să ceară găzduire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *