BOLIBoli digestiveImunologie

Colita ulcerativă – cauze, simptome și tratament

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie intestinală care afectează intestinul gros și se manifestă prin apariția unor inflamații și leziuni (cunoscute drept ulcerații). În general, colita ulcerativă produce probleme în zona sigmoidului (ultima parte a colonului situată între colonul descendent și rect) și în zona rectului, dar există cazuri în care boala poate afecta întreaga suprafață a colonului.

Colita ulcerativă poate apărea în orice moment al vieții, dar statisticile arată că boala se manifestă mai des la persoane cu vârsta între 15 și 35 de ani. Afecțiunea apare, în egală masură, atât la bărbați, cât și la femei, iar între 20 și 30% dintre bolnavii de colită ulcerativă au în familie cel puțin un alt caz similar.

Cauze

Colita ulcerativă este cauzată de o anomalie a sistemului imunitar, la fel ca majoritatea afecțiunilor inflamatorii intestinale. La fel ca în cazul oricărei boli autoimune, sistemul imunitar nu poate face corect diferența între anumite substanțe din organism și înlătură din corp ceea ce ar fi trebuit păstrat.

În acest mod, globule albe vor fi transmise în stratul de la suprafața intestinului gros și se vor produce inflamații cronice și ulcerații la nivelul intestinului.

Simptome

Colita ulcerativă are ca principale simptome dureri abdominale puternice și scaun diareic cu prezența sângelui sau chiar sângerări rectale. Pacienții cu această afecțiune pot întâmpina și alte simptome importante precum:

 • constipație;
 • scăderea poftei de mâncare;
 • febră;
 • scădere rapidă în greutate;
 • anemie;
 • dureri articulare;
 • probleme la nivelul ochilor;
 • probleme de creștere (în cazul copiilor și adolescenților).

Tratament

Imediat după ce diagnosticul de colită ulcerativă este pus de medicul specialist (după analize de sânge, examinarea materiilor fecale, colonoscopie și sigmoidoscopie), pacientul va începe tratamentul, în funcție modul în care boala i-a afectat organismul până la momentul diagnosticării.

Tratamentul pentru colita ulcerativă poate conține:

 • aminosaliciți;
 • corticosteroizi;
 • diferite tipuri de imunomodulatoare.

Se aplică tratament medicamentos pentru ameliorarea durerilor abdominale, pentru corectarea scaunelor și eliminarea diareei, pentru tratarea anemiei sau a infecțiilor apărute și pentru a preveni apariția unor leziuni (ulcerații) noi la nivelul intestinului.

Pentru fazele ușoare ale colitei ulcerative se impune tratament medicamentos antidiareic și schimbarea dietei pacientului, în timp ce pentru fazele mai avansate se aplică terapia cortizonică. Fazele severe ale bolii sunt tratate prin terapia imunomodulatoare (azatioprină, 6-mercaptopurină) care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolii și să elimine riscul aparițiilor unor noi inflamații.

În cazurile cele mai grave, atunci când apar perforațiile intestinale, se intervine chirurgical atât pentru tratarea colitei ulcerative, cât și ca măsură de prevenție împotriva apariției cancerului.

Știați că?!

 • 5% din bolnavii de colită ulcerativă ajung să dezvolte cancerul de colon;
 • colita ulcerativă este mai frecventă în zonele urbane;
 • aproape 30% dintre bolnavi au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea porțiunii afectate colonului;
 • persoanele nefumătoare au șanse de a dezvolta mai des colita ulcerativă.

În 2019, cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că un nou medicament, numit vedolizumab, dă rezultate excelente în tratarea colitei ulcerative și a bolii Crohn. Noul medicament împiedică acumularea globulelor albe în zona inflamată și acțiunea sa este direcționată către intestin, ceea ce ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Viroza intestinală: cauze, simptome și metode de prevenție

3 Minute
Viroza intestinală, sau gastroenterita virală, este o infecție intestinală care include simptome precum diaree apoasă, crampe stomacale, greață sau vărsături…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEImunologie

Boala Still la adulți: ce este, din ce cauză apare și cum se manifestă?

3 Minute
Boala Still la adulți este o afecțiune inflamatorie rară care poate afecta întregul organismul (boală sistemică). Persoanele afectate de boala…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *