BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTECercetare și tratamente experimentaleCORONAVIRUSImunologieŞTIRI MEDICALE

De ce liliecii nu sunt afectați de infecția cu Sars-CoV-2?

Tratamentul împotriva Covid, consideră cercetătorii, ar putea fi dezvoltat pornind de la răspunsul întrebării: de ce liliecii nu se îmbolnăvesc de Covid, deși se pot infecta cu virusul SARS-CoV-2?

O echipă de cercetători din Australia și China  a studiat interacțiunea virusului SARS-CoV-2 cu gazdele.  Echipa formată din imunologi, experți în microbiologie și specialiști în imunologia liliecilor din Australia și China a observat interacțiunea virusului SARS-CoV-2 cu gazdele – liliecii și oamenii – și a identificat similarități și diferențe ale modului în care cele două sisteme imunitare luptă și combat infecția.

Cercetătorii au concluzionat că există stagii distincte, etape clare ale manifestării virusului în organismul uman, precum și un timp optim pentru aplicarea tratamentului.

Cele trei etape ale infecției cu virusul SARS-CoV-2 sunt următoarele:

  • etapa 1 (cu o durată cuprinsă între 1-14 zile): corpul uman opune “rezistență”. O parte din cei infectați sunt asimptomatici, iar 80% dintre cei cu simptome ajung la o formă moderată a bolii; 15 % la o formă severă, iar 5% ajung în stare gravă.
  • etapa 2 (începe la 4-10 zile după apariția primelor simptome) : în această etapă virusul continuă să se dezvolte, alte organe sunt afectate, apare senzația de vomă și durerile de cap.
  • etapa 3 (poate începe la 6-15 zile după apariția primelor simptome): forma bolii se agravează spre severă, mai multe organe încep să fie afectate, apare epuizarea sistemului imunitar.

În dialog cu publicația digitală Medical News Today,  Dr. Claudia Nold-Petry și Prof. Marcel Nold au afirmat că imunologia poate folosi exemplul naturii pentru a dezvolta tratamente eficiente.

“Dacă reușim să înțelegem etapele bolii Covid și folosim markerii existenți în sânge ca să indicăm medicilor etapa corectă a bolii în care se află pacientul, atunci va fi posibil să alegem mai bine tratamentul corect pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2“ – consideră Dr. Marcel Nold.

În cazul liliecilor, răspunsul organismului la infecția cu virusul SARS-CoV-2 este profund diferit de cel al oamenilor.

Liliecii sunt singurele mamifere zburătoare care se confruntă cu mult stres metabolic. (…) Zborul consumă o cantitate neobișnuită de energie pentru un mamifer. Liliecii au învățat și au evoluat prin adaptarea răspunsului imun, astfel încât să tolereze nivelul de bază al stresului metabolic.” (Prof. Nold)

În cazul liliecilor, proteina autoimună – cu rol foarte important în protecția anti-virală – se află la un nivel de bază diferit de cel al oamenilor –  “mai înalt”. Datorită acestui mecanism dezvoltat, răspunsul sistemului imunitar al liliecilor este rapid și eficient în fața virusului. Liliecii  nu ajung la etapele severe ale bolii și nici nu elimină virusul, dar îl izolează în asemenea măsură încât nu sunt afectați de SARS-CoV-2, așa cum sunt oamenii.

Rezultatele studiului sunt disponibile în publicația Science Immunology (aici ).

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *