LIFE STYLE

Hidratarea corespunzătoare: câtă apă ai nevoie să consumi zilnic

Auzim des că trebuie să bem apă, dar câtă apă avem nevoie să consumăm în fiecare zi? Apoi, cum ne ajută consumul de apă mai exact sau altfel spus, de ce e bine să bem apă? Articolul prezintă informații și detalii importante despre consumul de apă sau activitatea esențială, pe care trebuie să o facem pe parcursul întregii vieți, în fiecare zi.

Află totul despre hidratarea corespunzătoare, simptome de deshidratare, cum să consumi suficientă apă, de ce hidratarea e esențială pentru buna funcționare a organismului tău, cum să calculezi cantitatea de apă de care ai tu nevoie în fiecare zi.

Ce beneficii are hidratarea?

În cuvintele Organizației Mondiale a Sănătății, apa este: “nutrientul esențial de care au nevoie toate organismele vii”. Hidratarea are beneficii nenumărate, iar atunci când te hidratezi suficient vei obține, printre altele:

 • mai multă energie
 • atenție sporită
 • un ten strălucitor
 • buna funcționare a organismului
 • încetinirea procesului de îmbătrânire

Atunci când organismul nu are suficientă apă, se declanșează un proces de “economisire” a apei, ceea ce înseamnă că apa disponibilă în corp va fi folosită doar în procesele vitale, iar alimentarea zonelor periferice va fi suspendată până când vor exista suficiente resurse disponibile. Pielea se află pe lista zonelor periferice ale organismului și va primi importanta resursă doar atunci când există suficientă. De aceea, prin consumul de apă corespunzător, piele va fi hidratată, iar tenul va reflecta imediat sănătatea organismului.

Consumul de apă cu un pH mai mare de 8.5 ne ajută corpul să obțină energie și vitalitate pentru că celulele sunt menținute la nivelul optim al pH-ului. Atunci când consumăm produse de tip fast food, alcool, zahăr și alte produse nesănătoase, la nivelul celulelor se produce un dezechilibru al pH-ului, pe care consumul de apă îl poate echilibra. Consumul de apă ajută la eliminarea toxinelor și acizilor din organism.

Cantitatea de apă de care nevoie o persoană în fiecare zi depinde de fiecare organism în parte. Află mai jos cum să calculezi cantitatea de apă necesară organismului tău.

Care sunt simptomele deshidratării?

În prezent, se estimează că peste 80% din populația mondială este deshidratată într-o proporție de peste 5%. Atunci când suntem deshidratați în proporție de 5 %, ne pierdem aproximativ 25% din energie.

Când ești deshidratat, e posibil să resimți următoarele simptome:

 • amețeală
 • dureri de cap
 • procesul gândirii încetinit
 • senzație de oboseală fizică
 • senzație de oboseală psihică
 • schimbări de stare

E posibil să simți poftă de mâncare excesivă din cauza deshidratării. Foarte important: creierul nu face diferența între sete și foame. Din acest motiv, este posibil să suferi de deshidratare, dar să experimentezi, în schimb, starea de foame.

Atunci când te hidratezi corespunzător, iar organismul primește apa în cantitatea suficientă, de care are nevoie pentru buna funcționare, te asiguri totodată și că semnalele transmise de creier sunt cele corecte.

Potrivit OMS, nivelul de deshidratare produce simptome diferite:

De exemplu, pierderea de lichide în cuantum de 1% din greutatea corporală afectează termoreglarea corpului și, la acest nivel de deshidratare, apare setea. Setea crește la 2%, iar la aproximativ 3% apare uscăciunea gurii. Un disconfort vag și pierderea poftei de mâncare apar la 2%. (…) Dificultăți de concentrare, cefalee și somnolență se observă la 5%. Furnicături și amorțeală a extremităților pot fi observate la 6%, iar colapsul poate apărea la aproximativ 7% deshidratare. O pierdere de 10% din apa corporală prin deshidratare pune în pericol viața.

Sursa citării: raport Organizația Mondială a Sănătății  – link aici

Crearea obișnuinței de a bea apă în mod regulat, în cantitate suficientă, te va ajuta nu numai să îi oferi organismului resursa esențială pe care nu o poate procura din nicio altă parte, dar și să eviți să intri într-un cerc vicios de obișnuințe nesănătoase, așa cum este mâncatul excesiv când, de fapt, corpul îți transmite că are nevoie de apă.

Corpul are nevoie de apă pentru toate procesele, iar deshidratarea produce degradarea fizică și psihică.

De câtă apă ai nevoie

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, indicarea cantității exacte de apă necesară organismului este imposibilă. Stabilirea cantității exacte de apă necesară fiecărei persoane este un proces complex, la care participă mai mulți factori, printre care: vârstă, greutate, sex, stare de sănătate, mediu, temperatura aerului, umiditate, îmbrăcăminte, altitudine, etc. Recomandările sunt estimări, realizate pe baza profilului mediu al unei persoane sănătoase. Cantitate minimă recomandată este cantitatea  de apă care acoperă consumul și împiedică efectele adverse ale deshidratării, generate de lipsa apei din organism.

Consumul zilnic recomandat este între 2- 4 litri / zi,

dar cantitatea variază și în funcție de activitatea fizică. Un sportiv ar putea avea nevoie de 4 litri de apă pe zi dacă are o activitate fizică intensă, iar o parte din apă va fi eliminată prin transpirație.

Tu știi câtă apă trebuie să bei? Folosește următoarea formulă de calcul și află câtă apă are nevoie organismul tău în fiecare zi.

Calcul pentru hidratarea corespunzătoare
Greutatea corpului X 0,033 = Litri de apă/ zi
de exemplu, o persoană care are 60 kg va obține următorul rezultat
60 X 0,033 = 1,98 litri

Pentru o persoană care cântărește 60 kg sunt necesari aproximativ  2 litri de apă pe zi. Cei doi litri reprezintă cantitatea de apă minimă recomandată pentru consumul zilnic.

Cum să consumi suficientă apă

Consumul de apă, deși esențial pentru viață, poate fi o provocare. Următoarele idei te-ar putea ajuta să te asigură că reușești, în fiecare zi, să te hidratezi suficient:

 • stabilește cantitatea de apă minimă necesară organismului tău
 • folosește o sticlă reutilizabilă, monitorizează consumul și asigură-te că până la finalul zilei vei bea toată apa din sticlă
 • bea un pahar de apă înainte de fiecare masă, rutina te va ajuta să îți îndeplinești obiectul și să consumi mai puțină mâncare
 • înlocuiește alte băuturi cu apa
 • încearcă apă cu arome
 • consumă apă înainte să îți fie sete

A bea apă suficientă este do activitate de o importanță subestimată deseori. Prin simpla creare a obișnuinței zilnice de a bea apă în cantitate corespunzătoare, o mulțime din problemele cu care se confruntă organismul ar putea dispărea. Când bei apă suficientă există din plin resursa esențială de care are nevoie mecanismul tău interior pentru a rula procese complexe și vitale.

Bea apă. E foarte important!

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *