LIFE STYLE

Hidratare și îngrijire completă pentru unghii casante

Alcătuite din mai multe straturi de cheratină, unghiile oferă protecție degetelor de la mâini și de la picioare. Cheratina este o proteină care se regăsește și în celulele părului sau ale pielii, având grijă și de sănătate. Anumiți factori externi sau anumite boli pot afecta stratul protector de cheratină, iar în această situație ne putem confrunta cu unghii casante și exfoliate. Din fericire, există o serie de tratamente care ajută în cazul unor unghii casante.

De ce devin unghiile casante?

Unghiile casante sunt rezultatul mai multor factori. Potrivit Școlii de Medicină Harvard, 27% dintre femei se confruntă cu această problemă, denumită și „onicoschizia”. Factorii care o determină pot fi atât infectoți, cât și mecanici. De exemplu, expunerea îndelungată la substanțe iritante sau spălatul vaselor folosind produse care pot afecta pielea poate avea impact și asupra sănătății unghiilor. Totodată, unghiile casante pot fi generate și de o hidratare scăzută a extremităților corpului. Dincolo de aceste aspecte, specialiștii Colegiului American de Dermatologie și Osteopatie consideră unghiile casante sunt rezultatul următorilor factori:

  • Vârsta – odată cu înaintarea în vârstă, unghiile devin casante și se rup mai ușor.
  • Deficitul de fier – din cauza acestei probleme nivelul de celule roșii din sânge scade, iar unghiile nu mai sunt vascularizate corespunzător.
  • Hipotiroidismul – dereglările glandei tioride pot afecta sănătatea unghiilor. Printre simptomele nivelului scăzut de tiroidă din corp se numără apariția unghiilor casante, constipație, depresie sau pierderea în greutate.
  • Sindromul Raynaud – caracterizată de problemele circulatorii la nivelul extremităților, această boală poate afecta sănătatea unghiilor.

Cauze similare se întâlnesc și în cazul unei alte probleme medicale, alopecia. Alopecia este denumirea științifică atribuită căderii părului. Bărbații sunt mai expuși în a rămâne fără păr decât femeile, din cauza faptului că, odată cu înaintarea în vârstă, testosteronul începe să scadă. Acest hormom are legătură și cu sănătatea fielor de păr.

Ce reflectă unghiile casante?

Unghiile casante pot fi rezultatul mediului în care trăim sau a stării noastre de sănătate. Dacă ceea ce provoacă această problemă este de natură medicală, atunci este bine să cerem sfatul specialistului. În cazul hipotiroidismului, pe baza indicațiilor medicale, pot fi administrate medicamente care conțin o formă sintetică a tiroidei, astfel încât nivelul în organism al acestui hormon să crească. De asemenea, dacă ne confruntăm cu deficit de fier putem suplimenta acest nutrient cu ajutorul unei alimentații echilibrate. În ceea ce privește factorii externi care determină apariția unghiilor casante, ar fi benefic să ne schimbăm stilul de viață și să ne concentrăm mai mult pe întreținerea sănătății organismului.

Tratamentul pentru unghiile casante

Riscul ca sănătatea unghiilor să fie afectată poate fi redus prin asigurarea unor măsuri de protecție esențiale:

  • Folosirea unor creme hidrantate – cremele hidrantate conțin lanolină, substanță care hrănește pielea și unghiile. Cremele pot fi aplicate de fiecare dată când ne spălăm pe mâini. De asemenea, mâinile pot fi hidratate cu ajutorul cremelelor și înainte de a merge la culcare.
  •  Protejarea mâinilor – de fiecare dată când faceți curățenie sau spălați vasele, protejați mâinile de acțiunea directă a substanțelor pe care le folosiți. Utilizați mănunși pentru a evita interacțiunea cu compușii chimici din produsele folosite pentru curățat. De asemenea, evitați să expuneți mâinile la vremea foarte rece sau umedă.
  • Întreține sănătatea unghiilor – purtați în permanență unghiile scurte, pentru a scădea suprafața de unghie expusă la apă sau alte substanțe chimice. Renunțați la obiceiul tăierii cuticulelor. Puteți folosi instrumente pentru a le împinge înapoi, dar nu le rupeți. Tăiați unghiile în aceeași direcție în care ele cresc. Folosiți lac de unghii care nu necesită acetonă pentru a-l îndepărta și folosiți cât mai puțin astfel de produse de înfrumusețare.

În cazul în care unghiile casante nu se recuperează în urma măsurilor de protecție pe care le-ați aplicat acasă, însemnă că este timpul să cereți sfatul unui medic specialist. Medicul va stabili exact care este cauza problemei dumneavoastră și vă va prescrie tratamentul de care aveți nevoie.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *