Medicamente și dispozitive medicale

Compoziția vaccinurilor antigripale pentru 2020-2021

Conform statisticilor, în fiecare an, o persoană din 10.000 decedează din cauza complicațiilor provocate de gripă, la nivel mondial. Numai în Europa, anul trecut s-au înregistrat peste 60.000 de decese din această cauză. De aceea, specialiștii recomandă vaccinarea antigripală o dată pe an, în special pentru categoriile mai expuse: copii, vârstnici, persoane cu imunitate scăzută sau cu afecțiuni cronice.

Virusurile care provoacă gripa se schimbă și evoluează continuu. În consecință, înlocuirea periodică a tulpinilor de virusuri conținute în vaccinurile antigripale este absolut necesară pentru ca acestea să fie eficiente. Agenția recomandă deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață să depună cereri de modificare a compoziției vaccinurilor antigripale pentru următorul sezon, până la data de 15 iunie 2020.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis recent recomandările pentru tulpinile de virus gripal pe care producătorii trebuie să le includă în vaccinurile pentru prevenirea gripei sezoniere începând din toamna anului 2020. Anterior, la finalul lunii martie, grupul de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății s-a reunit la Geneva, în același scop, și a publicat propriile recomandări anuale, pentru compoziția vaccinurilor tetravalente, obținute în urma cultivării virusurilor pe ouă fertilizate de găină. În fiecare an, Grupul de lucru ad-hoc pentru Gripă prezintă recomandările UE privind compoziția vaccinurilor împotriva gripei sezoniere, pe baza observațiilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Astfel, producătorii de vaccinuri trivalente cu virus viu atenuat trebuie să folosească pentru sezonul 2020/2021 tulpinile de la un virus asemănător cu A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09,  A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2) și B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage).

Pentru vaccinurile gripale sezoniere trivalente pe bază de celule trebuie să folosească tulpinile de la virusurile A/Hawaii/70/2019 (H1N1)pdm09, A/Hong Kong/45/2019 (H3N2) și B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage).

Pentru vaccinurile tetravalente cu virusuri inactivate (care includ două virusuri gripale de tip B), trebuie adăugat la tulpinile menționate mai sus un virus asemănător cu B/Phuket/3073/2013, se mai arată într-un comunicat al Agenției Europene a Medicamentului.

Studiile clinice au demonstrat că, deși există și persoane vaccinate care pot face forme ușoare de boală, riscul de complicații este mult mai mic.

Articole recomandate
Istoria medicineiMedicamente și dispozitive medicale

De la un copac, la miracolul numit aspirină. File din istoria celui mai longeviv medicament

3 Minute
Cu siguranță ai luat măcar o dată aspirină atunci când te-a durut capul. Medicamentul și-a dovedit eficiența și în cazul…
Medicamente și dispozitive medicaleRETRO

Analgezicele: Care sunt cele mai eficiente?

4 Minute
Unele dintre cele mai utilizate medicamente la nivel mondial sunt analgezicele. Acestea sunt non-opioide, opioide și adjuvante și au rolul…
CORONAVIRUSMedicamente și dispozitive medicaleȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Sanofi a încheiat al treilea parteneriat pentru producția vaccinurilor anti-COVID-19

1 Minute
Sanofi își va pune la dispoziția companiei Moderna fabrica din Ridgefield, New Jersey, pentru a efectua umplerea și finisarea a…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *