BOLIPsihiatrie

Depresia postpartum – definiție, simptome, metode de tratament

Depresia postpartum definește un amestec complex de schimbări fizice, emoționale și comportamentale la care este expusă o femeie după naștere. Debutul afecțiunii are loc de cele mai multe ori în primele patru săptămâni de la naștere. Semnele acesteia nu trebuie neglijate, pentru că evoluția poate merge până la o depresie majoră.

Ce este depresia postpartum?

Depresia postpartum se manifestă prin schimbări emoționale și fiziologice asociate cu venirea pe lume a copilului. Modificările chimice care intervin în această perioadă sunt legate de scăderea rapidă a nivelului de estrogen și progesteron, după ce, în timpul sarcinii, acestea s-au aflat la cote ridicate.

Simptome depresia postpartum

Simptomele depresiei postpartum includ tulburări ale somnului, scăderea apetitului, oboseală excesivă, scăderea libidoului și modificări frecvente ale dispoziției. Există cazuri în care acestea sunt însoțite și de simptome ale depresiei majore, care nu sunt normale după naștere: o stare depresivă pronunțată, sentimente de lipsă de valoare personală, lipsa speranței, sentimentul de neputință și chiar gânduri suicidale.

Factori de risc pentru depresia postpartum

Există o serie de factori care pot crește riscul de depresie postpartum, printre care:

  • Antecedente de depresie.
  • Vârsta de la momentul nașterii (vârsta fragedă accelerează riscul).
  • Sprijin social limitat.
  • Lipsa susținerii din partea familiei.
  • Existența unui conflict marital.

Tratament

Deși depresia postnatală reprezintă o afecțiune problematică, vestea bună este că aceasta poate fi tratată prin consiliere sau cu ajutorul medicației. Pentru depășirea sentimentelor negative, este necesară consultarea medicului specialist, care va stabili tratamentul adecvat fiecărui caz în parte. Alte metode care pot fi utile: psihoterapia, aplicarea unor tehnici de relaxare, efectuarea unor exerciții de respirație profundă. Este important ca persoana care se confruntă cu depresia postpartum să petreacă cât mai mult timp cu familia și în natură. De asemenea, alți factori care necesită atenție sunt: alimentația, activitatea fizică, expunerea la soare, controlul stresului, evitarea surmenajului și respectarea orelor de somn. Femeile care au născut de curând nu trebuie să neglijeze socializarea și comunicarea constantă cu alte proaspete mămici, în vreme ce persoanele din preajma lor trebuie să fie mai atente cu aceastea, să le acorde susținere morală și ajutor concret la sarcinile pe care le au de îndeplinit.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Distimia: depresia nevrotică

3 Minute
Distimia sau depresia nevrotică este o formă de depresie continuă pe termen lung (cronică). Ca și în alte tipuri depresie,…
BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Tulburarea de personalitate narcisică

2 Minute
Un narcisist este, de obicei, considerat o persoană egocentrică și vanitoasă. Ceea ce mulți nu știu este că o tulburare de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Ipohondria. Frica permanentă de îmbolnăvire

5 Minute
Ce este ipohondria? Articolul explică afecțiunea, modul în care se poate gestiona anxietatea cauzată de ipohondrie, tehnici de relaxare utile….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *