BOLIObstetrica și Ginecologie

Endometrioza – factori de risc și noi studii clinice

Endometrioza este a doua cauză a infertilității în rândul femeilor și afectează în jur de 200 de milioane de persoane la nivel mondial. Descoperită în urmă cu 160 de ani, endometrioza ridică încă multe semne de întrebare pentru cercetători, pentru care cauzele, tratamentul și identificarea factorilor de risc reprezintă teme continue de studiu.

Endometrioza este boala care apare atunci când endometrul („căptușeala” uterului, ceea ce se elimină în timpul menstruației, dacă nu apare o sarcină) crește în afara uterului. Această afecțiune se instalează în jurul vârstei de 30-40 de ani și are cauze încă necunoscute.

Simptomele sunt diverse și includ: menstruații lungi (peste șapte zile), dureri în zona pelvină, greață, vărsături, contact sexual dureros, dureri ale zonei lombare, crampe abdominale pentru o săptămână sau două în jurul perioadei menstruale, probleme intestinale și ale vezicii urinare. Dacă nu este tratată, endometrioza duce la infertilitate.

Diagnosticul este încă greu de pus. Sunt necesari ani de urmărire a stării pacientei, pentru a se stabili dacă are sau nu endometrioză. Cercetătorii susțin că una dintre marile probleme este reprezentată de pregătirea insuficientă a medicilor în legătură cu această afecțiune.

Factorii de risc s-au studiat și încă se studiază, iar printre ei se numără:

  • istoricul familial (există predispoziție, dacă mama, sora sau mătușa are endometrioză);
  • lipsa unei sarcini;
  • un nivel ridicat al estrogenului;
  • ciclul menstrual este scurt (sub 27 de zile);
  • ciclul menstrual a apărut devreme;
  • anomalii la nivelul uterului.

Recent, în luna martie a anului 2020, cercetătorii danezi au mai adăugat pe listă un factor de risc. Studiul lor demonstrează că fetele înalte și slabe sunt predispuse la a dezvolta endometrioză. Cercetarea a fost publicată în Analele Biologiei Umane după o muncă de 66 de ani și a urmărit evoluția a peste 170.000 de mii de fete, care la începutul studiului aveau între 7 și 13 ani.

S-a urmărit greutatea, înălțimea și greutatea de la naștere a fetelor, iar pentru fiecare dintre ele studiul s-a încheiat atunci când fie au fost diagnosticate cu endometrioză, fie în 2017, când s-a încheiat oficial cercetarea.

Concluzia a fost că fetele cu o greutate mai redusă și mai înalte prezintă un risc mai mare de endometrioză. O diferență de 2,3 kilograme între două fete cu vârsta de șapte ani a fost asociată unui risc cu 8% mai mare pentru cea care cântărea mai puțin.

Într-un alt caz, o fată cu 5,2 centimetri mai înaltă decât alta a fost asociată unui risc de endometrioză cu 9% mai mare decât fata mai scundă.

În cazul endometriozei, nu se poate vorbi de prevenție. Ceea ce se poate face este menținerea estrogenului în limite normale (estrogenul ajută la îngroșarea mucoasei uterului în timpul ciclului menstrual, dar dacă nivelul este prea ridicat, poate deveni nociv). Pentru a-l menține în limite normale, se recomandă exerciții fizice de cel puțin patru ori pe săptămână, evitarea consumului de alcool (nu mai mult de un pahar cu alcool pe zi), evitarea cantităților mari de băuturi pe bază de cofeină (nu mai mult de o astfel de băutură pe zi).

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Cum tratezi și ameliorezi uscăciunea vaginală?

3 Minute
Pereții vaginului sunt acoperiți de un strat subțire de umiditate. Aceasta asigură un mediu alcalin în care spermatozoizii por supraviețui…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Fistula recto-vaginală: ce este și cum se manifestă?

2 Minute
Fistula recto-vaginală este o conexiune anormală între porțiunea inferioară a intestinului gros (rectul) și vagin. Ca urmare a fistulei recto-vaginale,…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Prolaps vaginal: cauze, simptome și recomandări

2 Minute
Prolapsul vaginal, sau prolaps uterin, apare atunci când mușchii planșeului pelvin se întind și se slăbesc până când nu mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *