Știați că

Informații, mituri și curiozități despre creier

Creierul este, din punct de vedere anatomic, partea sistemului nervos central situată în interiorul craniului. El se ocupă de controlarea a numeroase funcții necesare organismului: bătăile inimii, capacitatea de a învăța, mersul, percepția vizuală, orientarea în spațiu, acțiunea de a gândi, limbajul, mișcările voluntare, emoțiile etc.

Creierul funcționează în permanență

În fiecare secundă din viață, creierul adună de la și transmite către celelalte părți ale corpului semnale importante. El face acest lucru chiar și când organismul nostru este în repaus, când dormim. Putem spune despre creier că este centrul de control al întregului corp și nu numai.

Date științifice

 • În creierul uman există între 85 și 100 miliarde de neuroni, fiecare dintre ei având cam 10.000 de conexiuni. În cazul apariției unei leziuni sau a unei boli cerebrale, în creier se produc anumite modificări ale conexiunii neuronilor. În cuvinte simple, partea sănătoasă de creier va prelua funcțiile zonei afectate de boală.
 • Creierul poate pierde milioane de neuroni, dacă este privat de oxigen vreme de un minut.
 • Dacă nu este oxigenat vreme de 5-10 minute, creierul suferă leziuni permanente.
 • Creierul are în compoziția sa apă în procent de 75-80%.
 • Masa creierului este de doar 2% din masa corporală a omului. Cu toate astea, creierul folosește 20% din cantitatea de oxigen pe care organismul o primește.
 • Despre creierul uman putem spune că este dezvoltat complet abia în jurul vârstei de 25 de ani. Asta nu înseamnă că de la această vârstă nu mai putem învăța, ba chiar din contră. Putem acumula tot mai multe informații despre subiectele care ne atrag.
 • Din păcate, există câteva boli care îi răpesc creierului tot ce are mai bun: memorie, raționament, capacitatea de a gândi. Dintre acestea, amintim: boala Parkinson, Alzheimer și scleroza multiplă.

Mituri despre creier

De câte ori ați auzit expresia „învățăm din greșeli”? Ei bine, există mai mult adevăr în ea decât puteați bănui. Creierul are capacitatea de a stoca amintirile neplăcute într-un mod cât mai apropiat de realitate. Cu cât întâmplarea a fost mai neplăcută, cu atât ne vom aminti de ea mai clar. Vom putea astfel evita să repetăm faptele și contextele nedorite, tocmai pentru a nu suferi din nou, din aceleași motive.

O legendă urbană spune că omul își folosește doar 10% din capacitatea creierului. Pe baza acestei idei au fost făcute chiar și câteva filme. Totuși, afirmația este falsă. Omul își poate folosi, în anumite situații, chiar și întreaga masă a creierului.

Emoțiile de tot felul, cum ar fi dragostea, furia, mila etc. nu sunt generate de inimă, ci de creier.

Neuronii se dezvoltă pe întreg parcursul vieții. Există un mit care spune că țesutul cerebral nu este capabil să se regenereze, însă a fost dovedit că afirmația este falsă.

Se spune că dulciurile și băuturile energizante ne pot ajuta să fim mai eficienți, mai activi și să avem energie pe o durată de timp mai lungă. Fals. Ele au aceste efecte, însă numai pe foarte scurte perioade de timp.

Curiozități despre creier

 • Capacitatea de stocare pe care o are creierul nu a fost încă egalată nici măcar de către cel mai performant computer din lume.
 • În timp ce dormim, creierul procesează informațiile adunate pe parcursul zilei și le elimină pe cele despre care consideră că nu avem nevoie.
 • Creierul poate genera în jur de 70 000 de gânduri în fiecare zi.
 • Țesutul creierului nu are receptori proprii de durere. Din acest motiv, omul nu poate simți durere de creier nici măcar dacă, prin absurd, acesta i-ar fi atins cu degetul. Cu toate astea, creierul poate procesa durerea.
 • Atunci când este necesar, o parte din creier numită hipotalamus poate transmite corpului să păstreze sau să elibereze căldură pentru a-și regla temperatura.
 • Creierul uman nu are capacitatea de a deosebi emoțiile din realitate de cele din ficțiune. Din acest motiv, reușim să empatizăm cu personajele din filme sau cărți.
 • Respingerea pe plan social este percepută de creier ca fiind o durere fizică.
 • Există alimente care plac creierului mai mult decât altele. Alimentele care conțin grăsimi și cele cremoase se află în topul preferințelor. Probabil ați remarcat deja că aveți o stare de bine atunci când mâncați cremă de ciocolată, smântână, frișcă etc.
Articole recomandate
Știați căŞTIRI MEDICALE

Doar 10 minute de mers pe jos zilnic ar putea ajuta adulții în vârstă să trăiască mai mult, arată un studiu

2 Minute
Îmbătrânirea este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cronice și cu un declin al capacităților fizice și cognitive  În…
LIFE STYLERETROSFATURI MEDICALEȘtiați că

Aloe vera: 9 beneficii pentru sănătate

3 Minute
Aloe vera este o plantă suculentă cunoscută pentru proprietățile sale benefice atât asupra sănătății cât și în domeniul cosmetic. Este…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieSFATURI MEDICALEȘtiați că

Mâncărimile de picioare pot ascunde boli grave? Află care sunt acestea.

3 Minute
Suferi de mâncărimi de picioare? Uneori mâncărimile sunt atât de intense încât devin insuportabile? În următorul articol vei descoperi mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *