AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEOncologieRETRO

5 mituri despre cancer și explicațiile specialiștilor

De-a lungul timpului, în jurul cancerului s-au perpetuat numeroase mituri. Unul dintre cele mai cunoscute mituri despre cancer este cel legat de radiațiile emise de telefoanele mobile.

La nivel global, cancerul a fost cauza a 10 milioane de decese în 2020, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Frecvența uriașă a acestui diagnostic, precum și varietatea formelor bolii au dus la apariția multor mituri, care creează confuzie și generează multe interpretări eronate.

Redăm în continuare unele dintre cele mai cunoscute mituri legate de cancer, însoțite de explicațiile specialiștilor, care vin să demonteze aceste teorii.

Mit cancer #1: Cancerul este o condamnare la moarte

În ciuda statisticilor îngrijorătoare privind această boală, cancerul nu înseamnă o condamnare la moarte. Rata de recuperare după primirea acestui diagnostic este în continuă creștere. De exemplu, rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer din Regat Unit s-a dublat în ultimii 40 de ani, arată www.medicalnewstoday.com. Totodată, trebuie subliniat că statisticile referitoare la rata de supraviețuire diferă în funcție de tipul de cancer. De exemplu, în Marea Britanie, rata de supraviețuire a celor diagnosticați cu cancer testicular este de 98%, în timp ce rata de supraviețuire a celor diagnosticați cu cancer pancreatic este de doar 1%.

Potrivit Institutului Național de Cancer al SUA, citat de www.medicalnewstoday.com, în Statele Unite, probabilitatea de a muri de cancer a scăzut constant din anii 1990. Per total, rata mortalității în rândul bolnavilor de cancer scade în mod lent. De precizat însă că rata de supraviețuire diferă în funcție de tipul de cancer.

Mit cancer #2: Telefoanele mobile cauzează cancer

Nu există nicio dovadă care să sprijine această teorie. Mitul a luat naștere pornind de la ideea că telefoanele emit radiații electromagnetice de radiofrecvență, absorbite ulterior de organism. Expunerea la radiațiile ionizante, cum ar fi razele X, crește riscul apariției cancerului. Însă radiațiile de radiofrecvență sunt radiații non-ionizante. „Chiar dacă multe studii au analizat potențialele efecte ale radiațiilor non-ionizante emise de telefoane, cuptoare cu microunde și alte surse, nu există nicio dovadă clară că aceste radiații duc la creșterea riscului apariției cancerului“, arată aceeași sursă.

Mit cancer #3: Îndulcitorii artificiali determină apariția cancerului

Cercetătorii au derulat studii referitoare la siguranța consumului de îndulcitorii artificiali (înlocuitori ai zahărului) precum zaharina, ciclamatul de sodiu, aspartamul, sucraloza, acesulfamul de potasiu și neotamul și nu au găsit nicio dovadă conform căreia aceștia ar determina apariția cancerului. Exceptând ciclamatul de sodiu, toți îndulcitorii menționați au fost aprobați de Food and Drug Administration (FDA) în Statele Unite, arată www.medicalnewstoday.com.

Mit cancer #4: Produsele naturiste pot trata cancerul

Deși unele studii sugerează faptul că anumite terapii complementare, inclusiv produse naturiste, ar ajuta pacienții în gestionarea efectelor secundare ale tratamentului, niciun astfel de produs nu și-a dovedit eficacitatea în tratarea cancerului, potrivit aceleiași surse. Mai mult decât atât, anumite produse pe bază de plante pot fi dăunătoare dacă sunt administrate în timpul chimioterapiei sau radioterapiei. Este important ca bolnavii de cancer să discute cu medicul înainte de a apela la terapii complementare – inclusiv vitamine și suplimente pe bază de plante, arată www.medicalnewstoday.com

Mit cancer #5: Vopseaua de păr crește riscul apariției cancerului

Nu există nicio dovadă științifică în sprijinul teoriei conform căreia vopsirea părului ar duce la creșterea riscului apariției cancerului. Totuși, potrivit anumitor studii, cei care lucrează în domeniul îngrijirii părului sunt expuși în mod constant la cantități mari de vopsea de păr și la alte produse care conțin chimicale, ceea ce poate determina un risc crescut al apariției cancerului vezicii urinare, arată www.cancer.gov.

Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele mituri care gravitează în jurul cancerului. Toate aceste mituri pot crește nivelul de anxietate, de aceea informarea și discuția cu medicul sunt esențiale în prevenția și tratarea cancerului.

Articole recomandate
Afecțiuni ale prostateiAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Palmierul pitic, eficient împotriva bolilor de prostată

4 Minute
Palmierul pitic este folosit cu succes ca remediu natural pentru diverse afecțiuni. Află care sunt efectele sale! Vârsta, moștenirea genetică…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Urinatul nocturn la bărbați. De câte ori este normal să urinezi noaptea și când să-ți faci griji

3 Minute
Un somn bun este tot ce ai nevoie pentru a avea suficientă energie ziua următoare, dar este dificil atunci când…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Cum recunoaștem o infecție urinară la copilul mic

3 Minute
Infecția de tract urinar la copii este o afecțiune medicală frecventă și apare ca urmare a bacteriilor care pătrund în…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *