jocuri și experimente pentru copiiPovești

Cireșul de Crăciun – poveste educativă

Legenda spune că pe vremea regelui Uther Pendragon, tatăl renumitului rege Arthur, trăia un cavaler nobil și curajos, iar acesta nu era altul decât Sir Cleges. Despre generozitatea lui se vorbea în întreg regatul. Celor care luptau pentru țară el le oferea aur. Fermierilor săraci care închiriau pământuri de la el le dăruia mâncare și îi chema la petreceri. La masa lui exista întotdeauna un loc de rezervă pentru cazul în care cineva se nimerea pe neașteptate în vizită.

Soția lui Sir Cleges, o femeie frumoasă și blândă, era la fel de bună la suflet ca și el. De la masa lor, nimeni nu pleca flămând. Pentru fiecare aveau o vorbă bună și un ajutor. În fiecare an, de Crăciun, dădeau o mare petrecere la care invitau pe toată lumea. Bogați și săraci mâncau și se distrau împreună, iar la plecare primeau o mulțime de cadouri: haine, cai, argint și aur.

Pentru că erau atât de darnici, Sir Cleges și sotia lui vedeau cum averea le scădea de la an la an, însă niciodată nu s-au oprit din a dărui oamenilor. Când nu au mai avut bani, și-au vândut pământurile ca să poată face petrecere în ziua de Crăciun. Până într-o zi, când nu le-a mai rămas aproape nimic.

În ajunul Crăciunului din acel an, Sir Cleges se plimba prin grădină, ascultând colindele și veselia ce răsuna de la curtea regelui. Acesta uitase să își invite cavalerul la petrecere. Sir Cleges, trist, a început să se roage, mulțumind pentru vremurile trecute, pentru averea cu care hrănise atât bogați, cât și săraci.

În dimineața de Crăciun, cavalerul a intrat iar în grădină și s-a rugat, îngenunchiat în zăpadă. Când a terminat ruga, Sir Cleges s-a prins cu mâna de creanga cireșului sub care se rugase, ca să se poată ridica. A observat că pomul avea frunze verzi și cireșe coapte pe fiecare creangă.

Soția l-a sfătuit să ducă și regelui în dar niște cireșe dulci. Sir Cleges a pregătit un coș mare și a plecat spre curtea regelui. Străjerul, când l-a văzut îmbrăcat atât de sărăcăcios, a vrut să îl alunge, însă cavalerul a ridicat capacul coșului și i-a arătat cireșele pregătite pentru rege.

-Te las să treci dacă promiți să îmi dai o treime din răsplata pe care o vei primi de la rege, i-a spus străjerul.

Cavalerul a fost de acord.

Mergând prin palat, Sir Cleges a întâlnit un ușier. Acesta, văzându-l atât de umil, a vrut să îl alunge și l-a amenințat cu bătaia. Aflând ușierul că Sir Cleges are cireșe proaspete în ziua de Crăciun, i-a permis să meargă mai departe, dar numai după ce l-a silit să promită că îi va da o treime din darul primit de la rege.

Cavalerul a fost de acord și așa a mers mai departe, însă la ușa regelui a fost oprit de ispravnic. Acesta voia să îl alunge din palat, însă când a văzut cireșele, i-a propus cavalerului un târg: îl va lăsa să intre la rege dacă îi va da o treime din cadoul primit de la stăpân. Sir Cleges a fost de acord.

În sinea lui, cavalerul era tare trist. Își dădea seama că, orice i-ar da regele, el va trebui să dea mai departe străjerului, ușierului și ispravnicului. Regele, foarte încântat de faptul că a primit cireșe în ziua de Crăciun, i-a spus cavalerului că poate cere orice în schimb: pământuri, cai, bogății.

Sir Cleges a răspuns:

– Mărite rege, nu îmi doresc decât să pot da 12 lovituri de băț dușmanilor din acest castel.

Auzind așa ceva, regele s-a supărat, însă a acceptat târgul. Sir Cleges a ieșit pe hol. L-a lovit pe ispravnic de patru ori cu bățul, amintindu-i de înțelegerea lor. Apoi l-a căutat pe ușier. I-a dat și acestuia patru lovituri de băț, menționând că își plătește datoria. La final s-a întâlnit cu străjerul și l-a lovit pe patru ori cu bățul, spunându-i că aceea este a treia parte din cadoul de la rege.

În timp ce Sir Cleges își plătea datoriile, regele asculta o baladă cântată de un menestrel. În versurile sale, acesta lăuda un cavaler care îl slujise pe rege în anii trecuți. Un cavaler bogat, nobil și darnic, pe nume Sir Cleges.

Ascultând cântecul, regele și-a amintit de cavalerul care îl slujise cu atâta credință cândva. A întrebat curtenii, iar ei i-au confirmat că omul sărac care i-a dăruit cireșe în ziua de Crăciun era chiar Sir Cleges. I-au povestit și cum și-a plătit cavalerul datoria la străjer, ușier și ispravnic.

Regele l-a chemat pe cavaler la el și i-a dăruit haine fine, pământuri, păduri, bogății, ba chiar și o caleașcă de aur pentru soția lui. De atunci, bunul cavaler Sir Cleges, soția acestuia și copiii lor au petrecut fiecare zi de Crăciun cu mâncăruri bune, muzică și distracție.

Articole recomandate
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Cu adevărat important

2 Minute
Doi prieteni din copilărie s-au reîntâlnit, după mai mulți ani în care nu se mai văzuseră. Unul dintre ei trăia…
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Floarea roșie

2 Minute
Într-o zi, un baietel s-a dus la scoala. Baietelul era mic, iar scoala era mare. Dar când baietelul a vazut…
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Lucrurile nu sunt mereu ceea ce par a fi

2 Minute
Se spune că într-o zi, doi îngeri care călătoreau împreună s-au oprit la casa unor oameni bogați, să ceară găzduire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *