BOLIPsihiatrie

Tulburarea obsesiv-compulsivă

Această boală afectează aproximativ 2% din populația lumii. În general, se dezvoltă înainte de împlinirea vârstei de 20 de ani și rareori după vârsta de 30-35 de ani. Tulburarea obsesiv-compulsivă afectează în egală măsură bărbați și femei. Printre personalitățile cunoscute cu această boală se numără John Bunyan, Samuel Johnson și Howard Hughes.

Tulburarea obsesiv-compulsivă reprezintă o tulburare mintală care afectează viața de zi cu zi a persoanei bolnave. Deși aceasta își dă seama că ceea ce face, vede sau gândește este irațional, nu se poate opri.

Cauze

Cauzele exacte ale tulburării obsesiv-compulsive nu sunt cunoscute. Se presupune că există anumiți factori care pot contribui la apariția bolii:

 • Componente genetice
 • Unele infecții streptococe
 • Experiente traumatizante în copilărie

Simptome

Bolnavul are gânduri repetitive incontrolabile și anumite comportamente ritualice pe care nu le poate controla și de la care nu se poate abține.

 • Teama că s-ar putea răni sau i-ar putea răni pe cei din jur
 • Teama de microbi
 • Teama de a pierde lucruri
 • Gânduri obsedante cu temă sexuală
 • Obsesie pentru religie, moralitate sau superstiții
 • Obsesia ca totul în jur să fie aliniat, ordonat, simetric
 • Nevoia de a verifica dacă persoanele dragi sunt în siguranță
 • Nevoia de a verifica obsesiv întrerupătoarele, electrocasnicele, încuietorile etc
 • Curățenia făcută în exces
 • Adunarea în exces de obiecte inutile în casă

Riscuri și complicații

Cei care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă ajung uneori să nu își poată îndeplini sarcinile zilnice. Calitatea vieților lor este mult redusă din cauza obsesiilor și a compulsiilor.

Peste 60% dintre cei care suferă de această afecțiune experimentează cel puțin un episod depresiv important de-a lungul vieții.

Uneori, cei care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă au probleme și din cauza tulburării bipolare asociate sau a unor depresii severe.

Abordări terapeutice

Medicul va recomanda tratament medicamentos, terapie cognitiv-comportamentală și tehnici orientate psihodinamic. S-a dovedit că acestea au efect în cele mai multe dintre cazuri. Totuși, o parte dintre pacienți, aproximativ 40%, suferă chiar și la maturitate de tulburare obsesiv-compulsivă.

Recomandări

Dacă observați la copil unele dintre simptomele de mai sus, mergeți de urgență cu el la medic.

Urmați întocmai sfaturile medicului și luați medicamentele, dacă v-au fost recomandate.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Distimia: depresia nevrotică

3 Minute
Distimia sau depresia nevrotică este o formă de depresie continuă pe termen lung (cronică). Ca și în alte tipuri depresie,…
BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Tulburarea de personalitate narcisică

2 Minute
Un narcisist este, de obicei, considerat o persoană egocentrică și vanitoasă. Ceea ce mulți nu știu este că o tulburare de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Ipohondria. Frica permanentă de îmbolnăvire

5 Minute
Ce este ipohondria? Articolul explică afecțiunea, modul în care se poate gestiona anxietatea cauzată de ipohondrie, tehnici de relaxare utile….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *