BOLIReumatologie și Ortopedie

Cifoza

Cifoza este o afecțiune a coloanei vertebrale care se caracterizează printr-o curbare a zonei antero-posterioare a coloanei toracale. Mai simplu spus, persoanele cu cifoza au o curbură anormală, o  cocoașă” de mici dimensiuni în zona omoplaților. Afecțiunea poate apărea la orice vârstă, dar se întâlnește cu precădere la femeile în vârstă.

Cauze

Cifoza poate apărea mai ales pe fondul existenței unor boli degenerative (osteoporoză, artrita coloanei vertebrale), sau al unor probleme de dezvoltare. Celelalte cauze includ:

 • un traumatism la nivelul coloanei (fracturi la nivelul coloanei pot afecta curbura acesteia);
 • defecte din naștere (cifoza poate apărea din cauza unei poziții anormale a fătului în uter sau pe fondul unor afecțiuni intrauterine);
 • subțierea discurilor intervertebrale (acest fenomen apare odată cu trecerea anilor, atunci când discurile nu-și mai pot îndeplini în totalitate rolul, acela de a opri frecarea vertebrelor);
 • cancerul; radioterapia poate afecta coloana și agrava simptomele cifozei. În plus, prezența cancerului la nivelul coloanei slăbește vertebrele.

În funcție de cauze, cifoza se împarte în:

 • Cifoză congenitală. Boala e prezentă încă de la naștere din cauza poziției în uter, dar simptomele pot apărea abia spre adolescență.
 • Cifoză posturală. Se manifestă mai ales la adolescenții care nu au o postură corectă.
 • Cifoza Scheuermann. În loc să aibă o formă dreptunghiulară, atunci când sunt privite din profil, vertebrele sunt triunghiulare, ceea ce duce la curbarea spatelui.

Simptome

Există cazuri în care cifoza nu provoacă simptome, dar aici ne referim la formele ușoare ale bolii. Dintre simptomele care apar, amintim:

 • dureri moderate ale spatelui;
 • cocoașa;
 • oboseală;
 • coloană rigidă.

Netratată, cifoza se poate agrava. Cocoașa va deveni tot mai proeminentă. În plus, pot apărea probleme digestive (dificultăți de înghițire și reflux gastric), probleme psihologice (existența cocoașei îi poate afecta mai ales pe tineri la nivelul stimei și încrederii de sine), probleme locomotorii (dificultăți la mers, la așezarea și ridicarea de pe scaun).

În situații rare, pot apărea: comprimarea măduvei spinării, pierderea controlului vezicii urinare și a intestinului, dificultăți respiratorii.

Diagnostic

Medicul specialist va analiza simptomele și va cere efectuarea unei radiografii a coloanei vertebrale. De asemenea, pentru diverse modificări patologice, se poate recomanda un RMN sau o tomografie computerizată.

Tratament

Cifoza se va trata în funcție de simptome și de cauzele care au dus la apariția afecțiunii. În cele mai multe cazuri, se recomandă kinetoterapie (pentru întărirea mușchilor spatelui), fizioterapie și masaj. Pentru a reduce durerea, se poate recomanda folosirea unui corset.

De asemenea, tratamentul poate include medicație: analgezice (pentru reducerea durerilor), medicamente pentru osteoporoză, dacă afecțiunea e prezentă (pentru întărirea oaselor).

Dacă boala nu răspunde la tratament, dacă apare paralizia sau dacă boala apare din cauza unei tumori, medicul ar putea indica o intervenție chirurgicală (o variantă de evitat pe cât posibil, din cauza riscurilor pe care le implică).

Prevenție

E indicată purtarea corsetului, pentru a încetini agravarea bolii, în cazul cifozelor congenitale sau al cifozei  Scheuermann.

Pentru a preveni apariția bolii, se recomandă: exerciții fizice constante, consumul de alimente care conțin calciu și mai ales controlul posturii, atât în mers, cât și la birou.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Ce este artroplastia de șold

3 Minute
Artroplastia de șold sau înlocuirea de șold, este un tip obișnuit de intervenție chirurgicală prin care o articulație deteriorată a…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Reumatismul abarticular: simptome și cauze

2 Minute
Reumatismul abarticular este termenul folosit pentru a indica o serie de afecțiuni inflamatorii în zona țesuturilor moi (mușchi, tendoane, ligamente)…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Recomandări privind dieta pacienților care suferă de gută. Vezi lista alimentelor permise

3 Minute
Guta este o formă dureroasă de artrită. Atunci când organismul dumneavoastră are un exces de acid uric, se pot forma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *