BOLIReumatologie și Ortopedie

Durerea de spate – cauze și remedii

Durerea de spate poate avea cauze multiple și variate. În multe cazuri, acestea pot fi rezolvate acționând preventiv, în special prin exerciții și corectarea posturilor. Atunci când durerile de spate sunt mai severe și sunt însoțite de slăbiciune, amorțeală și furnicături la nivelul brațelor și picioarelor, este posibil să fie necesar un tratament medicamentos. De aceea, prima recomandare este consultul medical de specialitate.

Durerea de spate – tipuri și origini

Durerile de spate pot fi de mai multe tipuri, în funcție de factorul declanșator. Durerile de spate pot fi origine musculară, nervoasă, articulara, și osoasă.

Durerea de spate de origine musculară

Durerea musculară este sursă cea mai frecventă de dureri de spate. Oboseala musculară, ridicarea de greutăți sau postura greșită sunt cele mai frecvente cauze.

Durerea de spate de origine nervoasă

O caracteristică a durerii nervoase este că apare mai frecvent în extremități, braț sau picior, decât la gât sau la spate. Atunci când este iritat sau zdrobit, un nerv produce o durere acută, înțepătoare, intensă. Pe o scară de la 1 la 10, 1 fiind durere mică și 10 fiind durere insuportabilă, durerea nervoasă deseori are o valoare de 5 până la 10.

Durerea de spate de origine articulară

Durerea poate fi acută sau înțepătoare, dar mai des este descrisă ca o durere ușoară sau rigiditate. Durerea articulara radiază diferit față de durerea nervoasă. Durerea de spate articulara nu se răspândește niciodată sub genunchi și rareori coboară sub fese. Factorii agravanți pentru durerea articulara în zonă inferioară a spatelui și a gâtului sunt activități cum ar fi întinderea sau statul pe scaun timp de 15 minute sau mai mult.

Dureri de spate de origine osoasă

Durerea de origine osoasă este severă și debutul simptomelor este de obicei brusc. Înălțarea, îndoirea și răsucirea fac durerea mai puternică. Durerea este locală și nu se extinde în jos pe braț sau pe picior, decât dacă o eventuală fractură osoasă comprima un nerv. Durerea osoasă este întotdeauna un semn de pericol pentru o posibilă boală severă a coloanei vertebrale, cum ar fi osteoporoza severă sau, rareori, o tumoare a coloanei vertebrale.

Durerea de spate de scurtă durată și ușoară în intensitate

Vă vom prezenta câteva remedii, lesne de aplicat, în cazul durerilor de spate care prezintă un caracter ușor și au durată scurtă de la apariție până la dispariție.

  • Pentru a reduce inflamația în cazul durerilor acute sau sub-acute se pot aplica pachete reci (gheață) sau calde (sare grunjoasă încălzită), în zona dureroasă.
  • În cazul durerilor de spate ușoare, repausul la pat trebuie limitat pe cât posibil. Este recomandat să încercați să efectuați exerciții fizice, întinderi, extensii, care să deblocheze zona inflamată, cea care provoacă dureri.
  • Dacă lucrați mult timp la birou, în fața calculatorului, la domiciliu sau la serviciu, asigurați-va că suprafețele de lucru sunt la înălțimea confortabilă.
  • Țineți umerii înapoi. Schimbați pozițiile de ședere frecvent și plimbați-va periodic în jurul biroului sau întindeți ușor mușchii pentru a ușura tensiunea. În timpul perioadelor lungi de ședere, ridicați picioarele pe un scaun mic sau pe un teanc de cărți.
  • În cazul durerilor apărute în urmă plimbărilor îndelungate, se recomandă purtarea unor pantofi comozi, chiar cu talpă ortopedică, dacă este posibil. Evitați purtatul pantofilor cu toc.
  • Dormitul pe o parte cu genunchii trași în poziție fetala poate ajuta la deschiderea articulațiilor în coloana vertebrală și la scăderea presiunii prin reducerea curburii coloanei vertebrale. Întotdeauna dormiți pe o suprafața fermă.

Sursa foto: https://www.sleepmaker.com.au/sleep-guide/back-care/different-types-back-pain/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Ce este artroplastia de șold

3 Minute
Artroplastia de șold sau înlocuirea de șold, este un tip obișnuit de intervenție chirurgicală prin care o articulație deteriorată a…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Reumatismul abarticular: simptome și cauze

2 Minute
Reumatismul abarticular este termenul folosit pentru a indica o serie de afecțiuni inflamatorii în zona țesuturilor moi (mușchi, tendoane, ligamente)…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Recomandări privind dieta pacienților care suferă de gută. Vezi lista alimentelor permise

3 Minute
Guta este o formă dureroasă de artrită. Atunci când organismul dumneavoastră are un exces de acid uric, se pot forma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *