Una dintre tehnicile de masaj care te-ar putea ajuta să te relaxezi și să scapi de durerile de mușchi și articulații ar putea fi masajul cu pietre vulcanice. Proprietățile terapeutice ale pietrelor vulcanice au fost descoperite de vechii amerindieni, care le utilizau pentru ameliorarea durerilor musculare. Căldura emanată de pietrele vulcanice oferă senzația de relaxare a musculaturii încordate.
În terapia cu pietre vulcanice, cei mai mulți specialiști folosesc rocile de bazalt, o rocă vulcanică ce are multiple proprietăți. Are o suprafață fină și capacitatea de a reține căldura mai mult decât alte pietre cu aceeași origine. Dacă te-am convins că masajul cu pietre vulcanice este o tehnică de relaxare care ți se potrivește, citește mai departe despre beneficiile acestei terapii și află în ce situații poate fi contraindicată de către medici.
Cum se face masajul cu pietre vulcanice?
Înainte de aplicare, pietrele vulcanice sunt încălzite la o temperatură de 130 – 145 de grade Celsius, arată healthline.com. Apoi, terapeuții așază pietrele vulcanice de-a lungul coloanei vertebrale, stomacului, pieptului, pe față sau în palme. De asemenea, pietrele vulcanice sunt așezate pe picioare sau pe tălpi. Terapia cu pietre vulcanice se realizează pe baza unor tehnici inspirate din masajul suedez, precum mișcările circulare, atingerile ușoare ale corpului sau masarea energică a mușchilor. De regulă, ședințele de masaj cu pietre vulcanice durează între 50 și 90 de minute. Estimarea unei ședințe de masaj cu pietre vulcanice se face în funcție de zonele aplicării acestora și de scopul terapiei.
Beneficiile terapeutice ale masajului cu pietre vulcanice
Cele mai multe tehnici de relaxare și tehnici de masaj intră în categoria terapiilor alternative. Cu toate acestea, ele pot ameliora simptomele mai multor afecțiuni. Iată câteva dintre beneficiile masajului cu pietre vulcanice:
Poate reduce durerea musculară. În medicină, căldura este folosită pentru a detensiona mușchii. Ajută la creșterea circulației sângelui în zona afectată. De asemenea, poate reduce spasmele musculare și poate reda flexibilitate. Se pare că pietrele vulcanice încălzite ne pot ajuta atunci când ne confruntăm cu dureri musculare.
Pot reduce stresul și anxietatea. Terapia cu pietre vulcanice de bazalt poate ajuta corpul să se relaxeze, fiind urmată deseori de persoane care suferă de stres și anxietate. Odată relaxat, organismul își reia funcțiile esențiale și poate controla senzația de epuizare și panică, declanșată atât de stres, cât și de anxietate.
Pot îmbunătăți calitatea somnului. Terapia cu pietre vulcanice poate fi o alternativă eficientă atunci când vorbim despre problemele de somn. Relaxarea indusă de masajul terapeutic poate antrena producția de melatonină, hormon secretat de organism ce ajută la obținerea unui somn plăcut. Se pare că 15 minute de masaj cu pietre vulcanice ar fi suficiente pentru un somn odihnitor.
Posibil adjuvant în cazul bolilor autoimune. Masajul cu pietre vulcanice poate ameliora simptomele unor boli autoimune, cum este fibromialgia. De asemenea, persoanele diagnosticate cu artrită reumatoidă ar putea scăpa de durerile provocate de această afecțiune dacă apelează la terapia cu pietre vulcanice. Căldura indusă de pietrele vulcanice poate relaxa musculatura și articulațiile și, de asemenea, poate reduce inflamația.
Poate crește capacitatea de apărare a organismului. Terapia de relaxare care folosește pietrele vulcanice încălzite poate contribui și la buna funcționare a sistemului imunitar.
Terapia cu pietre vulcanice poate fi benefică tuturor persoanelor, în special celor care suferă de stres, anxietate sau celor care se confruntă cu dureri musculare. De asemenea, persoanele care suferă de boli cronice ce se manifestă prin durere pot să apeleze la această terapie.
Contraindicațiile masajului cu pietre vulcanice
Dacă este realizat de un terapeut specializat, masajul cu pietre vulcanice este sigur. Există însă și situații în care acest tip de terapie poate fi contraindicat. De exemplu, masajul cu pietre vulcanice nu este recomandat persoanelor care au probleme de circulație și urmează un tratament anticoagulant. De asemenea, pietrele vulcanice încălzite nu pot fi aplicate pe pielea vătămată de arsuri sau pe corpul persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale recente. Totodată, acest tip de terapie este contraindicat în cazul unor afecțiuni precum trombocitopenia sau osteoporoza.
Mai mult, pentru a preveni eventualele arsuri pe care pietrele vulcanice încălzite le pot provoca pielii, terapeuții ar trebui să folosească metode de protecție precum aplicarea pe piele a unor prosoape. Acordați atenție modalității prin care terapeuții încălzesc pietrele și evitați să folosiți această tehnică dacă pietrele vulcanice sunt încălzite la cuptorul cu microunde, cuptorul aragazului sau prin alte metode neconvenționale. De regulă, în momentul achiziției, pietrele vulcanice sunt însoțite și de dispozitive speciale pentru încălzire. Este important ca acest tip de masaj să fie realizat de persoane acreditate. Discutați cu terapeutul la serviciile căruia ați apelat dacă, după masaj, vă confruntați cu dureri musculare.