BOLIReumatologie și Ortopedie

Reumatismul articular acut

Reumatismul articular acut este o consecință a unei infecții cu streptococ beta-hemolitic grup A (Streptococcus pyogenes), cu localizare faringiană. Această bacterie se transmite prin contact direct de la o persoană infectată. Există și persoane purtătoare ale acestui streptococ care nu au simptome, dar pot transmite boala celor din jur. Specialiștii estimează că, la nivel mondial, 20% dintre oameni sunt purtători ai acestei bacterii.

Infecția cu streptococ

Streptococcus pyogenes este una dintre principalele cauzele ale faringo-amigdalitelor. Afectează cu preponderență copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 14 ani, calea de transmitere fiind cea comunitară. Astfel, dacă într-o școală sau grădiniță se constată că un copil este infectat, se recomandă ca toți colegii cu care a intrat în contact să facă un exsudat faringian, pentru a depista prezența bacteriei, care poate declanșa și scarlatina. De asemenea, este recomandat ca întreaga familie să facă acest test, dacă un membru este depistat pozitiv.

Simptomele infecției cu streptococ

De cele mai multe ori, boala debutează cu febră mare, la 3-6 zile distanță de la infectare. Starea generală este proastă, caracterizată de slăbiciune, somnolență, greață și/sau vărsături, ganglioni limfatici inflamați, dureri abdominale, dureri în gât. Amigdalele sunt inflamate, roșii, purulente, iar principalele semne ale scarlatinei sunt așa-numita „limbă zmeurie” și erupția cutanată.

Reumatismul articular acut (RAA sau febra reumatică)

Două treimi dintre persoanele care au avut angine sau faringite de etiologie streptococică dezvoltă ulterior reumatism articular acut. Acesta apare mai ales între 5 și 15 ani, iar în țările mai puțin dezvoltate cazurile sunt mai numeroase. Și în trecut, această problemă a afectat un număr mare de persoane, în special înainte de descoperirea penicilinei, care este medicamentul de elecție în cazul acestei infecții.

RAA apare ca urmare a infecției cu streptococ netratate, tratate incomplet sau necorespunzător și se caracterizează prin:

  • febră mare;
  • oboseală;
  • paloare;
  • sângerări nazale;
  • dureri abdominale;
  • articulații dureroase, inflamate;
  • tulburări cardiace (cardită);
  • afectare neurologică (coree);
  • eritem.

Episodul acut de reumatism articular poate să dureze între 12 și 15 săptămâni, iar cea mai periculoasă consecință este afectarea inimii, în urma carditei.

Tratamente pentru reumatismul articular acut

Medicii pot recomanda pentru tratarea acestei afecțiuni antibiotice care să prevină o nouă infecție streptococică, medicamente antiinflamatoare, tratament simptomatic și suplimente alimentare pentru susținerea sănătății articulațiilor.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Ce este artroplastia de șold

3 Minute
Artroplastia de șold sau înlocuirea de șold, este un tip obișnuit de intervenție chirurgicală prin care o articulație deteriorată a…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Reumatismul abarticular: simptome și cauze

2 Minute
Reumatismul abarticular este termenul folosit pentru a indica o serie de afecțiuni inflamatorii în zona țesuturilor moi (mușchi, tendoane, ligamente)…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Recomandări privind dieta pacienților care suferă de gută. Vezi lista alimentelor permise

3 Minute
Guta este o formă dureroasă de artrită. Atunci când organismul dumneavoastră are un exces de acid uric, se pot forma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *