BOLIReumatologie și Ortopedie

Tendinita calcică a umărului. De ce apare și cum s-o tratăm

Tendinita calcică a umărului este o afecțiune care se traduce prin depuneri excesive de calciu pe tendoanele umărului. Astfel, țesuturile apropiate zonei calcinoase se inflamează și provoacă dureri mari la nivelul umărului.

Tendinita calcică a umărului este o afecțiune întâlnită frecvent la persoanele cu vârstă de peste 40 de ani, dar un risc crescut în a dezvolta această problemă medicală serioasă o au și bolnavii de diabet.

Există două tipuri de tendinită calcică a umărului:

 • Calcifiere degenerativă: apare odată cu înaintarea în vârstă și cu uzura tendoanelor. Tendoanele slăbite sunt predispuse la acumularea depozitelor de calciu.
 • Calcifiere reactivă: se manifestă în special prin dureri puternice de umăr, iar cauza apariției nu este încă stabilită cu exactitate.

Tendinita calcică se dezvoltă în tendoanele coafei rotatorilor, un grup de tendoane care leagă mușchii umărului de osul brațului (humerusul). Mușchii rotatori reprezintă mușchii care realizează rotația brațului. Depozitele calcinoase apar cel mai frecvent în interiorul sau lângă tendonul mușchiului supraspinos.

În funcție de nivelul de afectare a tendoanelor, evoluția tendinitei calcice a umărului se împarte în:

 • Etapa de precalcifiere: pacienții nu dezvoltă niciun simptom. Se produc modificări la nivel celular în zona tendoanelor slăbite sau predispuse la acumulări de calciu.
 • Etapa de calcifiere: momentul în care celulele secretă calciu, iar acesta se depune în zona tendoanelor. La fel ca etapa de precalcifiere, o bună perioadă de timp nu va apărea niciun simptom.
 • Etapa de resorbție: Presiunea formată în interiorul calcificării va produce dureri mari de umăr. E momentul în care consistența calciului se modifică.
 • Etapa postcalcifiere: Ultima fază, cea de vindecare. Depozitele de calciu sunt înlocuite cu țesuturi sănătoase, fibroase. Pacientul va sesiza ameliorare, iar durerile vor dispărea progresiv.

Simptome

Principalul simptom provocat de tendinita calcică îl reprezintă durerea de umăr, care diferă de la pacient la pacient, în funcție de nivelul de afectare a tendoanelor de către depunerile de calciu.

Există însă și alte simptome care pot anunța faptul că există depuneri anormale de calciu în zona umerilor, iar specialiștii vorbesc despre:

 • slăbiciunea umărului;
 • ]nțepenirea umărului;
 • disconfort în timpul anumitor mișcări ale brațului;
 • zgomot produs de frecarea oaselor (în momentul în care tendoanele sunt deja distruse).

Din cauza durerilor și a problemelor legate de mobilitatea umărului și a brațului, tendinita calcică are un rol important în apariția insomniilor.

Tratament

Tendinita calcică a umărului se poate trata atât medicamentos, sub atenta supraveghere a medicului ortoped, cât și prin intervenție chirurgicală, în cazul în care medicamentele nu au efectul dorit, iar depunerile de calciu își măresc dimensiunile și afectează zone mai mari ale tendoanelor.

Primele măsuri în tratarea tendinitei calcice care vor fi luate presupun:

 • repaus (mai ales în cazul sportivilor);
 • administrare de medicamente antiinflamatoare (reducerea inflamației și a durerilor);
 • injecții cu cortizon: steroid puternic administrat pentru reducerea durerilor mari;
 • lavaj cu soluții saline: introducerea unor ace direct în depozitul calcinos, prin care se realizează atât administrarea de soluție salină cât și eliminarea surplusului de calciu;
 • terapia cu căldură;
 • terapia cu gheață;
 • fizioterapie;
 • terapia cu unde de șoc: undele de șoc produse la nivelul zonei afectate au rolul de a distruge celulele calcinoase (de a le sparge în bucăți mai mici), pentru ca organismul să le poată absorbi și elimina mai ușor.

În cazul în care toate metodele prezentate mai sus nu reușesc să amelioreze simptomele și să elimine depozitele de calciu, atunci medicul va recomanda intervenția chirurgicală pentru rezolvarea afecțiunilor medicale. Rezecția artroscopică și rezecția deschisă sunt două dintre procedurile cel mai des utilizate pentru vindecarea tendinitei calcice.

Articole recomandate
Reumatologie și Ortopedie

Efectele terapiei cu pietre vulcanice

3 Minute
Una dintre tehnicile de masaj care te-ar putea ajuta să te relaxezi și să scapi de durerile de mușchi și…
Reumatologie și Ortopedie

Povestea lui Wilhelm Röntgen, cel care a descoperit accidental razele X, folosite astăzi pentru efectuarea radiografiilor

3 Minute
În medicina actuală, razele X sunt indispensabile. Acestea reprezintă o metodă de diagnostic în cazul a numeroase patologii, precum pneumonia,…
Reumatologie și Ortopedie

Durerile de spate: tot ce trebuie să știi

5 Minute
În câteva ore vei ajunge la birou. Astăzi ai acea ședință importantă în care vei prezenta planul de afaceri pentru…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *