Sănătate prin sport

Exerciții fizice recomandate în afecțiunile genunchilor

Durerea de genunchi este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ortopedice și poate avea diverse cauze. Fie că vorbim despre accidentări sportive, probleme ereditare sau anumite boli, durerea de genunchi poate apărea la toate vârstele și trebuie tratată corespunzător. Genunchiul este cea mai complexă și solicitată articulație a corpului uman. Acesta trebuie să fie întotdeauna mobil și cât mai suplu și stabil, pentru a menține în mod corect greutatea corpului.

Cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului

 • Artrita reumatoidă. Este o boală autoimună, care atacă mai multe părți ale corpului, cu preponderență în zona genunchiului. Atacă membrana sinovială (țesutul care oferă flexibilitate) și, în timp, osul se va deteriora. Vor avea de suferit și tendoanele și ligamentele genunchilor.
 • Osteoartrita. Afectează persoanele trecute de 50-55 de ani. Cartilajul care învelește osul se distruge odată cu înaintarea în vârstă. Apare și la persoanele care suferă de obezitate.
 • Leziunea meniscului. Fibrocartilajele situate în interiorul genunchiului, între femur și tibie, sunt meniscurile. Leziunile sunt provocate, de regulă, în timpul unui efort susținut și se manifestă printr-o durere puternică sau printr-o trosnitură la nivelul genunchiului.
 • Leziunea ligamentelor încrucișate. Stabilitatea genunchiului este oferită de patru ligamente: două ligamente încrucișate (care se intersectează fix în interiorul articulației genunchiului) și alte două ligamente colaterale. Sportivii de performanță sunt cei care suferă, în general, din cauza accidentărilor la nivelul ligamentelor încrucișate. Se manifestă prin durere mare, umflare rapidă a genunchiului și imposibilitatea de a mai mișca genunchiul.

La nivelul global, sunt milioane de oameni afectați de artrită, dar, la fel ca în cazul tuturor afecțiunilor de la nivelul genunchiului, simptomele pot fi ameliorate, dacă se fac exerciții fizice specifice și dacă se ține un regim alimentar corespunzător. În primul rând, în momentul în care apar durerile puternice și disconfortul la nivelul genunchiului, trebuie consultat rapid un medic pentru a primi diagnosticul corect. Apoi se trece la tratament și recuperare.

Cele mai indicate exerciții pentru a preveni și a trata leziunile genunchilor

 • Genuflexiune – în funcție de gradul în care genunchiul este afectat, sunt recomandate fie genuflexiunile totale, fie cele pe jumătate. Ele trebuie făcute într-un ritm ușor, cu un control exact al mișcării. Greutatea trebuie să fie pe călcâie; în coborâre, genunchii să nu depășească vârfurile tălpilor și, obligatoriu, să meargă spre exterior.
 • Genuflexiune pe un picior – aveți nevoie de un scaun, pentru a vă sprijini. Mișcarea se face, pe rând, pe câte un picior, în timp ce celălalt picior se ține încordat și, în funcție de forța musculară, fie întins spre înainte, fie îndoit la șezut.
 • Fandări – fie că executați fandări laterale sau fandări în față, trunchiul trebuie să fie drept, iar mișcarea e recomandat să fie făcută până la limita durerii, dacă aceasta există, sau până jos, dacă nu există durere. Sunt indicate serii de 10-20 de fandări, într-un ritm lejer.
 • Rotiri de genunchi este un exercițiu bun și pentru încălzirea de dinainte de efort. Picioarele sunt apropiate, mâinile se pun pe genunchi, iar rotirile se efectuează atât spre partea stângă, cât și spre partea dreaptă, timp de 2-3 minute.
 • Scaunul la perete – mișcarea se efectuează exact ca în cazul genuflexiunilor simple, doar că acum spatele va fi lipit de perete. Puteți ține mâinile pe lângă corp sau întinse în față. Odată luată poziția de genuflexiune, aceasta se va menține cât mai mult timp posibil, de preferat în serii de minimum  20 secunde.
 • Mersul pe bicicletă – protejarea și întărirea genunchilor se pot face excelent prin mersul pe bicicletă. Indiferent că vorbim despre bicicleta normală sau bicicleta din sala de fitness, este de preferat să avem măcar cinci minute de pedalat constant, zilnic.
 • Înot – înotul în stilul crawl (mișcarea de bătaie a apei prin pendulare, în sus și în jos de la genunchi spre talpă) este recomandat de medici pentru recuperarea după o leziune a genunchiului.
Articole recomandate
LIFE STYLESănătate prin sport

Înotul. Beneficiile înotului.

4 Minute
Indiferent de nivelul de pregătire fizică, toată lumea poate beneficia de efectele pozitive ale înotului asupra corpului și minții. Înotul…
Reumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Durerile musculare: Cauze și simptome

2 Minute
Rolul în organism al sistemului muscular este bine definit. Practic, toate activitățile pe care le întreprindem în viața de zi…
LIFE STYLEReumatologie și OrtopedieSănătate prin sport

Cum să ai grijă de articulații când faci sport

4 Minute
Impactul mișcării asupra corpului se resimte cel mai mult în articulații. Află ce poți face ca să nu te alegi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *