BOLIDermatologie

Zona zoster și nevralgia postherpetică – prevenție și tratament

Zona zoster și nevralgia postherpetică au o incidență mai mare în rândul persoanelor de vârsta a treia. Dacă prima este o boală infecto-contagioasă, care produce inflamarea ganglionilor limfatici și a rădăcinilor nervoase, nevralgia postherpetică este o complicație frecventă, dureroasă și debilitantă a acesteia.

Zona zoster – simptome

Prima fază a acestei boli, faza pre-eruptivă, se caracterizează prin mâncărimi și durere de-a lungul traiectului nervos afectat, dureri de cap, frisoane, amorțeală. Ulterior, apare o erupție eritemato-veziculoasă, dureroasă, sub forma unei benzi numite dermatom, care durează două-trei săptămâni. Această zonă este inervată de fibrele senzitive ale unui nerv spinal. Boala se transmite prin contactul direct cu lichidul din vezicule. La început, acesta este limpede, apoi devine tulbure, urmând ca după această etapă veziculele să se spargă și să se cicatrizeze.

Cauze

Boala este provocată de infectarea cu virusul varicelo-zosterian. La nivel mondial, 90 % din populație este purtătoare a virusului, iar dintre aceștia, 20 % se vor îmbolnăvi ulterior și de Zona zoster. Boala se declanșează ca o reactivare a virusului varocelo-zosterian, ani sau zeci de ani mai târziu după primoinfecție (varicela). Motivele reactivării încă nu au fost identificate cu precizie, dar specialiștii au constatat că există o serie de factori favorizanți, printre care:

  • scăderea imunității;
  • cancerul;
  • vârsta: după 50 de ani, riscul de a dezvolta Zona zoster este mult mai mare;
  • medicamentele imunosupresoare;
  • dacă o femeie însărcinată se îmbolnăvește de varicelă, riscul pentru copil de a dezvolta Zona zoster este foarte mare, mai ales până la vârsta de 2 ani.
  • îmbolnăvirea de varicelă în primul an de viață.

Nevralgia postherpetică

Nevralgia postherpetică este o complicație a acestei boli, care provoacă dureri și/sau senzația de arsură timp de mai multe luni, iar uneori chiar ani. Acestea se localizează de-a lungul întregului traiect nervos care a fost afectat. Pacienții dezvoltă hipersensibilitate la atingere, au dificultăți de alimentație și tulburări de somn. Terapia antialgică și administrarea de produse destinate managementului durerii sunt de o importanță deosebită, în cazul acestei afecțiuni, pentru a putea ameliora calitatea vieții pacientului.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologie

Foliculita – cauze, simptome și măsuri de prevenție

4 Minute
O afecțiune comună a pielii, foliculita apare atunci când un folicul de păr se infectează sau se inflamează. Foliculita poate…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlergiiDermatologie

Urticaria solară: cauze, simptome, prevenție

2 Minute
Urticaria solară cunoscută și ca alergie la soare este o alergie rară la lumina soarelui care provoacă formarea unei erupții…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *