Medicamente și dispozitive medicaleSfaturi și opiniiȘtiați că

COVID-19: Atenție! Medicamente false pe site-urile neînregistrate

În prezent, în Romania autoritățile iau măsuri pentru a apăra cetățenii de posibile riscuri pe care le prezintă medicamentele false și specula făcută de unii comercianți.  Cel mai bun paznic însă in situația acesta, suntem noi înșine. Suntem prima verigă care poate semnala dacă este ceva în neregulă cu produsul pe care îl cumpărăm și primii responsabili sa ne informăm pentru binele nostru.

Agenția Europeana a Medicamentului (EMA) face apel la publicul larg să nu cumpere medicamente online, de pe site-uri neautorizate sau de la comercianți care profită de vulnerabilitatea oamenilor, de frica si preocupările pe care le aduce pandemia actuala in contextul noului coronavirus (COVID-19).

Sunt vânzători care pot pretinde că produsele lor pot trata sau preveni COVID-19 sau pot părea că oferă un acces ușor la medicamente care sunt greu de găsit. De cele mai multe ori in aceste situații se dovedește că medicamentele sunt false deși sunt vândute ca medicamente autorizate.

Ce înseamnă medicament falsificat?

Medicamentele falsificate sunt medicamente prezentate ca fiind reale și autorizate dar acestea nu respectă rețeta, cantitățile sau ingredientele pe care produsul respectiv ar trebui să le conțină. Mai mult decât atât, printre ingrediente pot exista substanțe dăunătoare, pe care nici un medicament nu ar trebui sa le conțină. Consumul medicamentelor contrafăcute sau false poate duce la probleme grave de sănătate.

Cum te poți proteja de comercianți înșelători ?

  • cumpărați numai medicamente de la o farmacie locală
  • cumpărați medicamentele doar de la farmaciile online care sunt înregistrate la autoritățile naționale competente

Cum verifici farmaciile online de la care poți cumpăra medicamente?

  • Poti verifica lista farmaciilor online înregistrate în tările UE pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) sau al autoritaților naționale (Mnisterul Sănătății)
  • Fiecare farmacie autorizată va afișa o siglă comună pe care o puteți identifica pentru a confirma că site-ul este înregistrat. Vezi imaginea alăturată. Sigla (logo) este formată dintr-un dreptunghi cu dungi orizontale și o cruce albă plasată în jumătatea stângă a dreptunghiului adiacent liniei medii. Sub aceasta este steagul țării UE în care este înregistrată farmacia online.

  • Înainte de a cumpăra un medicament de pe un site, verificați dacă site-ul are sigla și apoi faceți clic pe ea. Vei fi redirecționat pe site-ul web al autorității tale naționale unde se va deschide o listă cu toate farmaciile online care funcționează legal.
  • Dacă nu găsiți farmacia in lista Ministerului Sănătății sau EMA, nu cumpărați niciun medicament de pe site-ul respectiv.

Vă rog să țineți cont că în prezent nu există tratament aprobat în indicația de COVID-19. Adresați- vă medicului dacă prezentați simptome specifice. El este cel mai în măsură să vă ofere suportul și indicațiile terapeutice de care aveți nevoie.

Medicul, Farmacistul, Autoritățile Naționale competente ( Ministerul Sănătății ), Asociațiile de Pacienți, vă pot oferi detalii despre situații particulare legate de disponibilitatea medicamentelor.

Sursa: https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-beware-falsified-medicines-unregistered-websites

Articole recomandate
Știați căŞTIRI MEDICALE

Doar 10 minute de mers pe jos zilnic ar putea ajuta adulții în vârstă să trăiască mai mult, arată un studiu

2 Minute
Îmbătrânirea este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cronice și cu un declin al capacităților fizice și cognitive  În…
LIFE STYLERETROSFATURI MEDICALEȘtiați că

Aloe vera: 9 beneficii pentru sănătate

3 Minute
Aloe vera este o plantă suculentă cunoscută pentru proprietățile sale benefice atât asupra sănătății cât și în domeniul cosmetic. Este…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieSFATURI MEDICALEȘtiați că

Mâncărimile de picioare pot ascunde boli grave? Află care sunt acestea.

3 Minute
Suferi de mâncărimi de picioare? Uneori mâncărimile sunt atât de intense încât devin insuportabile? În următorul articol vei descoperi mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *