AlergiiBOLI

Alergiile de primăvară – cauze, simptome și remedii

Primăvara este un moment-cheie al anului în ceea ce privește alergiile sezoniere. Înflorirea multitudinii de plante poate constitui un adevărat spectacol vizual, însă polenul eliberat de acestea este un coșmar pentru persoanele alergice. Nu există un tratament împotriva alergiilor, dar există numeroase măsuri pentru a le reduce, de la medicamente până la remedii naturiste.

Cauzele alergiilor de primăvară

Principalul factor declanșator al alergiei de primăvară este polenul. Copacii și buruienile eliberează particule de polen în aer, pentru a fertiliza alte plante. Însă când acestea intră în contact cu persoana alergică, imunitatea declanșează anumite reacții.

Sistemul imunitar identifică polenul drept un pericol și eliberează anticorpi care atacă alergenii. Procesul duce la eliberarea în sânge a substanțelor chimice numite histamine. Ulterior, histaminele determină mâncărimi în zona ochilor și secreții nazale.

Simptomele alergiilor de primăvară:

  • secreții nazale apoase;
  • secreții oculare;
  • strănut;
  • tuse;
  • mâncărime la nivelul ochilor și nasului.

Remedii pentru alergiile de primăvară

  • Medicație (antihistaminicele reduc mâncărimea, decongestionantele micșorează vasele de sânge din căile nazale, pentru a ameliora congestia și inflamația, picăturile de ochi ameliorează mâncărimea). Chiar dacă poți ajunge în posesia acestor medicamente fără rețetă, este bine să discuți mai întâi cu medicul, pentru a te asigura că alegi medicamentul potrivit.
  • Imunoterapia constă în doze crescute treptat de alergeni, până când organismul poate combate alergia și singur. Tratamentul poate ameliora simptomele pentru mai mult timp decât alte tipuri de tratamente împotriva alergiilor, dar funcționează diferit pentru fiecare individ în parte.
  • Un remediu natural este irigarea nazală, pentru care se folosește o combinație de apă caldă, aproximativ un sfert de linguriță de sare și un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu, pentru a elimina mucusul și a deschide pasajele sinusale. Chiar dacă remediile naturale sună… „natural”, trebuie menționat că unele plante pot provoca reacții adverse sau pot interacționa cu unele tratamente medicamentoase. Așadar, este important să discutăm cu medicul înainte de a aborda orice tratament, fie el naturist sau nu.
Articole recomandate
BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Provocări actuale pentru bolnavii de diabet

5 Minute
În contextual pandemiei de coronavirus, categoria diabeticilor este considerată de specialiști drept una dintre cele mai expuse la complicații grave…
BOLIBoli renale

Boala cronică renală (BCR)

4 Minute
Boala cronică renală este o afecțiune care trece deseori neobservată, dar care poate cauza complicații grave pe termen lung, inclusiv…
BOLIOncologie

Cancerul tiroidian

4 Minute
Cancerul tiroidian apare apare extrem de des în rândul vârstnicilor și trece deseori neobservat. În cazul în care vorba despre…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *