Știați că

Cum să rămâi fericit în perioade dificile

După un an de pandemie, care a adus multe modificări în viața de zi cu zi și a generat multe temeri, neliniști și chiar probleme financiare pentru mulți oameni, anul 2021 pare să nu favorizeze prea curând revenirea la normalitate.

Experții în fericire, printre care și Michelle Wax, fondatoarea  American Happiness Project oferă o serie de sfaturi și sugestii pentru contracararea efectelor negative ale perioadelor foarte stresante pe care le traversăm. Aceasta susține că, deși s-ar putea ca anul 2021 să nu ne ofere răgazul pe care l-am așteptat cu nerăbdare, putem totuși să ne gestionăm așteptările și chiar să ne găsim fericirea în noul an.

Iată care ar fi, în opinia ei, principalii pași de urmat, pentru a ne gestiona eficient starea interioară:

1. Acceptă schimbarea

Unul dintre principalele secrete prin care poți ajunge să fii satisfăcut de viața pe care o ai este să accepți schimbarea, în loc să o respingi. Anumite lucruri, așa cum sunt reglementările și regulile impuse de autorități nu pot fi modificate doar pentru că ni s-ar părea mai ușor sau mai bine ca acestea să nu existe. Este mult mai important să recunoaștem și să acceptăm lucrurile pe care nu le putem schimba și să ne orientăm mai mult către cele pe care le putem schimba în avantajul nostru.

„După un an plin de întorsături neașteptate, mulți au așteptat cu nerăbdare până în 2021 un nou început. Dar ceea ce 2020 a dovedit mai mult decât orice altceva este că nimic nu este vreodată sigur. Fiecare zi – și chiar fiecare oră – poate aduce evenimente neașteptate și imprevizibile”, spune Michelle Wax.

Specialista explică faptul că oamenii se confruntă permanent cu nevoia de certitudine, aceasta fiind o nevoie primordială. „Soluția la aceasta se concentrează pe cele două lucruri pe care le putem controla și de care putem fi siguri: noi înșine și mentalitatea noastră”, spune ea.

În loc să așteptați ca situația exterioară să se schimbe în bine, puteți profita de ocazie pentru a vă concentra mai mult către interior. Acest lucru presupune reducerea „vitezei” în care ne-am obișnuit să trăim, acordarea unei atenții mai mari vieții de zi cu zi și practicarea meditației.

2. Preia controlul

„A fi dependent de orice factor extern, indiferent dacă este vorba despre o persoană, un lucru sau o circumstanță, pentru a dicta cum te simți în legătură cu noul an și cine ești, îl lasă în afara controlului tău”, spune Wax.

De aceea, în loc să vă refugiați în speranța că totul va fi bine cândva, în viitor, este mai bine să preluați controlul și să încercați să îndreptați lucrurile către direcția pe care v-o doriți chiar acum, în prezent. În loc să lăsați totul în voia sorții, vă puteți aminti că aveți de ales.

„În cercetările noastre din toate cele 50 de state (americane), tema numărul unu pentru fericirea pe termen lung… a fost că fericirea este o alegere și este întotdeauna internă”, spune Wax.

Deci, dacă doriți să vă îndreptați căutarea către fericire, concentrați-vă asupra abordării interne a vieții. Nu căutați schimbarea în circumstanțe externe. „Nu este vorba despre evenimentele externe din jurul tău, ci despre modul în care creierul tău interpretează aceste evenimente”, spune Wax.

3. Gestionați așteptările pentru noul an

Primul pas pentru gestionarea așteptărilor este să transformi orice așteptări în gânduri de apreciere. Așteptările nerealiste generează deseori dezamăgiri. „Foarte rar oamenii sau evenimentele din jurul nostru se ridică la înălțimea așteptărilor noastre, iar așteptările duc adesea la dezamăgire și anxietate”, spune Wax. În schimb, este mai bine să vă concentrați asupra a ceea ce aveți – să priviți partea plină a paharului, așa cum se mai spune. „Ce poți aprecia în acest moment? Înlocuind așteptările cu apreciere – oricât de mică ar fi – începeți să vă setați interior pentru o mentalitate mai pozitivă”.

Articole recomandate
Știați căŞTIRI MEDICALE

Doar 10 minute de mers pe jos zilnic ar putea ajuta adulții în vârstă să trăiască mai mult, arată un studiu

2 Minute
Îmbătrânirea este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cronice și cu un declin al capacităților fizice și cognitive  În…
LIFE STYLERETROSFATURI MEDICALEȘtiați că

Aloe vera: 9 beneficii pentru sănătate

3 Minute
Aloe vera este o plantă suculentă cunoscută pentru proprietățile sale benefice atât asupra sănătății cât și în domeniul cosmetic. Este…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieSFATURI MEDICALEȘtiați că

Mâncărimile de picioare pot ascunde boli grave? Află care sunt acestea.

3 Minute
Suferi de mâncărimi de picioare? Uneori mâncărimile sunt atât de intense încât devin insuportabile? În următorul articol vei descoperi mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *